Fondue do kuchyně zkrátka patří
Proč si pořídit fondue do kuchyně? Rodinné i společenské akce jsou již od nepaměti spjaty s pohoštěním. Fondue set je pro takové akce přesně to pravé. Kouzlo spočívá v originálním způsobu podávání pokrmů.
Fondue set do kuchyně je skvělý spotřebič. Využijeme jej především na tavení čokolády a sýrů. Není však žádným převratným objevem, že v něm můžeme připravovat také maso či ryby. Původ fondue je sporný. Připisuje si jej jak Španělsko, tak i oblast Savojska. I když se tito rivalové a jeho původ přou, výjimečnosti zážitku to nijak neubírá – své oblíbence si našel úplně v každém koutu světa.
Jak takový set vypadá? Jedná se o přístroj, který se jednoduše umístí doprostřed stolu a vloží se do něj potravina, kterou potřebujeme roztavit či ohřát. Nejčastěji to je sýr nebo čokoláda. Strávník si pak sám namáčí např. pečivo, ovoce, zeleninu či maso do tohoto tavu.
Suroviny můžeme nejprve roztavit na sporáku a následně je přelít do příslušné nádoby, výjimkou však bývají sety elektrické – v nich můžeme připravovat pokrm přímo na stole.
Jaké druhy fondue vybrat do kuchyně?
Podle suroviny, kterou chceme roztavit, volíme i materiál nádoby. Každý z nich se totiž chová při přípravě jídla trochu jinak. Do kuchyně vybíráme fondue podle několika kritérií. Na výběr máme sýrové fondue, jež představuje původní variaci jídla, kdy se do roztaveného sýru namáčí kousky pečiva. Pro jeho přípravu je vhodné použít litinové či karmické nádoby.
Litina dobře snáší vysoké teploty a teplo rozvádí rovnoměrně. Perfektně se hodí pro všechny druhy přípravy jídla. Jestliže je litinová mísa fondue potažená smaltem, nemusíme s ní již nic dělat. V opačném případě ji před použitím vymažeme olejem, aby nám nezačala rezivět. Litina je celkem těžký materiál – manipulace může být náročnější. Na druhou stranu se však nemusíme obávat nechtěného převrhnutí.
Druhou variantou je čokoládové fondue, které se perfektně hodí jako oblíbený dezert jak pro velkou party, tak i pro romantické chvíle ve dvou. Tento pokrm se podává v malých keramických miskách. Materiál je zpravidla potažen glazurou, aby byl chráněn. Výhodou je pomalejší ohřev a rovnoměrný rozvod tepla, jídlo uvnitř nádoby se nepřipaluje. Je však náchylný na rozbití – keramika je křehký materiál.
Méně známou variací je masové fondue, které se v poslední obě doplnilo také o ryby. Kousky masa se tepelně upravují v rozpáleném oleji nebo vývaru. Pro tento pokrm používáme nerezové nádoby.
Kromě nerezu a keramiky existují navíc kombinace plastu a kovu pro fondue set do kuchyně. Tělo spotřebiče je plastové a nádoba na tavení pak bývá z kovu. Největší výhodou je snadná manipulace. Toto fondue bývá používáno i při zdobení dortů.
Způsob ohřevu fondue
Námi zvolený materiál pro fondue set do kuchyně velice úzce souvisí se způsobem, čím kotlík zahříváme. Jako zdroj tepla můžeme použít např. svíčku, která se nejčastěji používá u malých setů z keramiky. Využije se pro udržení čokolády v tekutém stavu, pro zahřátí sýra či oleje rozhodně nestačí.
Pro ohřev nerezové či litinové nádoby na fondue do kuchyně můžeme použít hořák, kde je zdrojem plyn nebo líh. Hořák bývá zpravidla součástí zakoupené sady.Další možností ohřevu je elektrická energie. Jedná se o nejpohodlnější způsob ohřevu, který umožní silnější zahřívání kotlíku a snadnou regulaci teploty.
Podle čeho vybrat fondue set do kuchyně
Při výběru vhodného spotřebiče bereme v úvahu několik kritérií:
- druh taveného pokrmu
- zdroj tepla
- madla nádoby
- velikost samotné nádoby
- konstrukce setu
Fondue set do kuchyně můžeme zakoupit jako celek či spotřebič, kde můžeme oddělit vrchní nádobu od zbytku konstrukce, což umožňuje lepší manipulaci i samotné čištění. Součástí elektrického fondue setu bývá termostat, kterým jednoduše regulujeme teplotu při přípravě pokrmu. Vrchní nádoba pak bývá oddělitelná.
Příslušenství k fondue sadě do kuchyně
Součástí setů pro fondue do kuchyně bývají napichovátka a vidličky pro podávání ovoce, zeleniny, pečiva i masa a následné namáčení v roztavené směsi. Stejně tak v balení najdeme i misky a talíře různých velikostí.
Bezpečnost při práci s fondue do kuchyně
- Fondue velice často připravujeme pomocí otevřeného ohně, proto u něj nikdy nenecháváme děti samotné, mohly by se snadno popálit nebo na sebe převrhnout nádobu s horkým pokrmem.
- Při manipulaci dbáme zvýšené opatrnosti a chráníme si ruce nad otevřenou nádobou, ve které může být prskající olej.
- Jestliže připravujeme pokrm v keramické nádobě, nikdy ji nezahříváme, pokud je prázdná, nádoba by mohla prasknout. Stejnou opatrnost musíme věnovat i stabilitě nádoby.
Zdroj informací: www.arecenze.cz, www.chytryvyber.cz, www.spotrebitelskytest.cz