Pomocník pro výrobu těstovin
Většina z nás si pamatuje domácí výrobu těstovin v podobě ručního krájení tence vyváleného těsta. Absolutním vrcholem pak bylo použití ručního kovového strojku, díky kterému jsme mohli vyrobit domácí nudle do polévky. V současné době již máme možnost větší volby. Na trhu se objevily elektrické stroje na výrobu těstovin. Co je jejich hlavním plusem?
Naprosto neocenitelná je pro nás čerstvost připravovaných těstovin. Rychlost výroby nám také hraje do karet. Ovládání jednotlivých přístrojů není nijak náročné. Těstoviny, které si doma takto vyrobíme, mají oproti kupovaným daleko lepší chuť.
Druhy strojků na výrobu těstovin
Výrobu těstovin můžeme provádět buď na ručním mechanickém strojku, nebo na elektrickém. Každý z těchto strojů má své klady a zápory. Mechanické strojky na těstoviny jsou vhodné do domácností, kde se výroba těstovin neprovádí ve velkém množství. Jejich ovládání je velice jednoduché. Největší nevýhodou je však využití ruční síly a menší rozmanitost vyráběných druhů těstovin. Ve většině případů platí, že ruční strojky dokážou vyrábět spíše klasické dlouhé a různě tlusté těstoviny.
Oproti tomu elektrické strojky na výrobu těstovin nabízejí daleko větší variabilitu. Díky speciálním nástavcům můžeme doma připravit kruhové, motýlkové nebo i jiné speciální tvary a vzory těstovin. Elektrické strojky jsou vybaveny elektromotorem, stačí pouze vložit do strojku speciální nástavec, stisknout příslušné tlačítko a těstoviny jsou na světě. Tyto strojky jsou sice o něco dražší, ale komfort při práci, rychlost výroby i velký počet druhů vyráběných těstovin nic nepřekoná.
Elektrický stroj na výrobu těstovin
Připravit si můžeme nejen nudle a špagety různých tlouštěk, ale i lasagne, penne, tagliatelle či fettuccine. Díky speciálním nástavcům nás nepřekvapí ani pappardelle, paccheri či mušličky.
Moderní stroje na výrobu těstovin bývají vylepšeny dokonce o automatické vážení surovin. Přesný poměr mouky a tekutin je zárukou dokonalého výsledku. Vložíme do přístroje potřebné suroviny, stroj si je sám promíchá a těstoviny sám připraví.
Doma vyráběné těstoviny můžeme obohatit o nejrůznější přísady. Co třeba přidat do strojku k surovinám bylinky, semínka, zeleninu či mléčné výrobky – můžeme připravit těstoviny různobarevné, ale i sušenky či pizzu.
Výběr vhodného stroje na výrobu těstovin
Hlavním kritériem při výběru stroje na výrobu těstovin je četnost používání a předpokládané množství vyráběných těstovin. Dalším neméně důležitým parametrem je variabilita vyráběných druhů. Jestliže se náš výběr zaměří spíše na elektrické stroje, přihlížíme k jeho výkonu. Vyšší výkon totiž zaručí rychlý nerušený chod přístroje.
Podstatným kritériem při výběru stroje na výrobu těstovin je také materiál, ze kterého je přístroj vyroben. Delší životnost přístroje se samozřejmě odvíjí od kvality zvoleného materiálu, přičemž čím více částí stroje je vyrobeno z oceli, tím je stroj kvalitnější. U modelů vyrobených z plastů je jejich pořizovací hodnota sice nižší, přístroje však velice brzy podléhají deformacím. Strojky vyrobené z ušlechtilé oceli se snadno čistí a díky jejich větší hmotnosti, je lepší jejich stabilita.
Zdroj informací: www.spotrebitelskytest.cz, www.recenzer.cz