Jak vypadá správně zařízená kuchyně?

Zařizování kuchyně je svátek, ale taky pořádná dřina. Je tolik věcí, na které musíme myslet. Stačí jedno opomenutí a jinak dobře zařízená kuchyně se promění v noční můru.

nr3c9599u_300dpi-1100x618.jpg Celá galerie 15 Zdroj: Senesi kuchyně

Kuchyně je bezesporu nejvíce namáhaná místnost v domácnosti. I totální antikuchař se v ní mihne několikrát za den, většina z nás v ní ale tráví více času. Je také nejdražší: Kvalitní linka něco stojí a my chceme takovou, která přežije i příští jaro.

Manuál k zařízení kuchyně krok za krokem:

1. Uspořádání v prostoru

Máte místnost, kde bude vaše kuchyně situovaná. Jak je veliká? Jde o samostatný pokoj nebo je spojený s jídelnou či obývacím pokojem? Jaké jsou možnosti umístění rozvodů vody a odpadu? Bude třeba řešit elektroinstalace?

2. Kdo tu bude vařit?

Kolik je členů v domácnosti a kolik jich vyžívá kuchyni častěji než pro přípravu ranní kávy?

Žijete single nebo ve dvou a většinu času se stravujete venku a domů se vracíte až večer? Potom vám stačí menší kuchyň, kde budete mít vše hned po ruce, občas si ohřejete jídlo nebo uvaříte něco rychlého.

Jste členem velké rodiny a vaření večeří je vaší denní rutinou o víkendových obědech nemluvě? Naplánujte si dostatečný prostor nejen na skladování jídla, ale i pro spoustu domácích spotřebičů, které si časem jistě pořídíte. Myslete i na bezpečnost a pořizujte spotřebiče s dětskou pojistkou.

3. I L U O aneb Abeceda uspořádání linky

Do L nebo raději do U? Pokud máte dostatek místa, můžete si vybrat mezi dvěma nejoblíbenějšími upořádáními linek. I když už pár let se na první místo oblíbenosti derou kuchyně s ostrůvkem.

Linky do L se hodí do menších i velkých kuchyní. Uspořádání do U potřebuje dostatečnou šířku místnosti, tak by byla dodržena vzdálenost minimálně 120 cm mezi protilehlými pracovními plochami.

Do opravdu malých či úzkých kuchyní je vhodnější lineární uspořádání.

4. Ergonomie dodá praktičnost

Aby pro vás byla práce v kuchyni příjemná, držte se základních ergonomických pravidel týkajících se rozmístění zóny pro vaření, zóny pro mytí a pracovní a skladovací zóny.

Uspořádání by mělo odpovídat tomu, zda v kuchyni vaří pravák či levák. U praváka je vhodné, aby jednotlivé zóny následovaly v pořadí ukládání potravin, umývání a vaření. U leváka je to přesně naopak.

Počítejte také s dostatečným odkládacím prostorem. U lednice a dřezu je tento prostor pro praváky po levé straně, u varné desky ideálně z obou stran. Jednoduše si můžete prostor poskládat i podle pravidla, kde na okraji kuchyňské linky stojí lednice navazující na pracovní desku.

Myčka, dřez a například i odpadkový koš jsou vedle sebe stejně jako varná deska, trouba a mikrovlnka. Podobným způsobem naplánujte i úložný prostor. Jednu část vyčleňte skladování potravin, další přípravě jídel a na společném místě mějte rovněž příbory a nádobí na servírování.

5. Aby se líbila a vydržela

Při výběru celkového vzhledu kuchyně se držte pravidla, že méně je více. Kvalitní kuchyňská linka vydrží i několik desítek let – nadčasovost, jednoduchost a funkčnost by proto měly převažovat nad výraznými prvky, které se vám rychle okoukají. Kuchyňská linka by měla korespondovat s celkovým stylem bytu.

Při výběru barev se řiďte známými pravidly – tmavé odstíny prostor zmenší a ztmaví, světlé naopak opticky zvětší. Výrazné a netypické barvy dopřejte raději kuchyňským doplňkům, které snadno vyměníte, pokud vás časem omrzí. Při výběru materiálu se budete muset řídit hlavně svým rozpočtem.

„Vždy je však lepší investovat do kvality, která se u tak namáhaného nábytku, jako je kuchyňská linka a pracovní deska jen tak nezničí. Na výběr máte dnes kromě tradičních materiálů, jako je dřevo, laminát či nerez, i spoustu nových zajímavých materiálů, s nimiž vám v dobrém kuchyňském studiu jistě poradí. Velice praktickým a zákazníky často volenými povrchy jsou lakované materiály a tzv. supermat, které se velmi dobře udržují,“ dodává Martin Strnad ze společnosti Senesi.

To samé platí i pro výběr obložení za kuchyňskou linkou. Krom klasických dlaždiček můžete volit stejný materiál jako je na pracovní desce, grafosklo, různé druhy obkladových desek atd. Chytrou volbou můžete z čistě praktického prvku udělat jedinečný designový šperk.

6. Jaké spotřebiče?

Nejčastější dilema týkající se spotřebičů zní: vestavěné nebo volně stojící? Rozdíl mezi nimi je v ceně i jednoduchosti instalace. Výhodou vestavěných je jejich vizuální sjednocení se zbytkem kuchyně. To se týká především sporáků, myček či pečicích a mikrovlnných trub.

V případě lednice záleží na prostoru, který máte k dispozici. V malé místnosti může vestavěná lednice znamenat méně chladicího místa na úkor skříňky, v níž je umístěna.

7. Osvětlení nepodceňujte

Součástí technické části nové kuchyňské linky je ale také správné osvětlení. Pečlivě zvažte především osvětlení pracovní desky. Důležité je mít centrální osvětlení pro celou místnost a přímé osvětlení pracovní plochy. Nejčastěji se dnes používají LED pásky zabudované po celé délce kuchyňské desky, které působí velmi efektně.

24.4.2020 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce
Více o tématu: kuchyněKuchyňská linka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist