Plánujeme novou kuchyni. Na co myslet před jejím nákupem

Konečně jste se dočkali a připravujete nákup a realizaci nové kuchyňské linky? Mysleli jste opravdu na všechno, aby její instalace proběhla bez problémů a vy na poslední chvíli nemuseli provádět složité stavební úpravy? Projděte si s námi bod za bodem a odškrtněte si, jestli jste domysleli a vyřešili opravdu všechno.

Plyn, voda, odpady

Je téměř jisté, že rozvody vody a odpady, rozvody plynu ke sporáku a případně troubě, nebudou vaší nové lince vyhovovat – doba se posunula, nároky na rozmístění spotřebičů jsou jiné než před dvaceti lety.

„Ze zkušenosti vím, že v polovině případů chybí v bytech přípojka vody a odpadu k myčce,“ říká Lukáš Horák, designér z kuchyňského studia Schmidt. „Dá se to vyřešit rozdvojkou u přívodu studené vody a připojením odpadu k sifonu dřezu. Takové řešení je ale hlučné. Pokud chcete při mytí nádobí klid, je lepší zasekat přívod i odpad do zdi.“

V případě panelového domu je však obtížné rozvody tzv. zasekávat, proto se vedou podél zdi a kuchyňská linka se o něco předsadí – prostor mezi stěnou a linkou pak z vrchu zakryje pracovní deskou cca o 10 cm hlubší, než je obvyklých 60 cm.

Pokud do rozvodů nechcete zasahovat, určitě je nechte alespoň odborně zkontrolovat.

Elektřina

Zkontrolujte si v plánech, že máte elektřinu zavedenou i k ledničce a myčce, případně ke sporáku a troubě, a dostatek volných zásuvek na nejrůznější spotřebiče, jako je mikrovlnná trouba, konvice, mixér, kávovar… a nějakou navíc pro strýčka Příhodu.

Stává se, že zastaralé elektrické rozvody „neutáhnou“ sklokeramickou nebo indukční desku. Vždy je výhodnější mít rozvod přizpůsobený napětí 380 V. Ke zvážení je také revize umístění centrálního osvětlení, které si můžete v některých částech kuchyně „stínit“. Pak je dobré zvážit dodatečné osvětlení u sporáku či pracovní linky.

Pracovní deska musí být osvětlená jako divadelní jeviště. Proto nezapomeňte na vývod pro světla a vypínač na stěně v úrovni horních skříní. Zbytek stropního osvětlení je nutné naplánovat vzhledem k typu stropu (sádrokarton, trámy…).

Někdy se zapomíná na vypínače – linka se vede ode zdi ke zdi, instalují se obklady na linku a vy pak nemáte kam umístit vypínače centrálního osvětlení.

Linku rovnou na podklad

Kuchyňská linka něco váží, zvlášť když ji osadíte kamennou pracovní desku. Proto je lepší ji položit rovnou na základní betonový podklad. Jinak hrozí, že se vám soklové nohy budou postupně zatlačovat do podlahové krytiny (PVC, korek, vinyl…). Navíc se tímto způsobem vyvarujete problémů, pokud plánujete instalovat podlahové topení.

V některých případech je nutné kotvení kuchyňského ostrůvku do podlahy. Buď již v návrhu vynechejte podlahové topení v místě ostrůvku, jinak ostrůvek budete muset nalepit na podlahu.

Okna a parapety

Okno z kuchyně a pěkný výhled při práci je snem každé hospodyňky. Pokud se vám poštěstilo umístit linku k oknu, počítejte s výškou okna a linky, aby parapet nebyl ve výsledku níže než pracovní deska.

Nejnižší výška linky je 850 mm k tomu připočtěte výšku pracovní desky – standardní rozměr je 40 mm, k dostání jsou i tenčí desky o výšce 15–20 mm. Je-li tedy okenní parapet níže, budete muset zvolit tenčí pracovní desku nebo změnit koncepci kuchyně.

Pokud můžete ovlivnit výšku parapetu, zvažte jednu praktickou variantu – parapet i pracovní desku ve stejné výšce a v jednom kuse.

Chcete-li mít u okna dřez, nezapomeňte vzít v úvahu, aby křídlo okna při otevírání nenarazilo do dřezové baterie.

Skříňky a stěna

Pro ukotvení vaší nové kuchyně hraje důležitou roli materiál stěn a stropu. V sádrokartonových stěnách je již dopředu nutné myslet na výztuhy.

U dutých cihel se nábytek připevňuje chemickou kotvou. Ve velmi starých bytech se kuchyně v některých případech musí kotvit skrze celou stěnu, ale s tím si zkušení řemeslníci poradí.

Ve starých bytech není ve většině případů nic v pravém úhlu. Řešením je stavební úprava a dorovnání stěn, nebo se bude muset přizpůsobit návrh vaší nové kuchyně. Druhá varianta je však cenově a časově náročnější.

Odsavač par

V případě změny dispozice oproti původnímu řešení pamatujte na odtah odsavače, respektive umístění otvoru pro případný odtah mimo místnost.

V některých bytech odtah chybí, což se kompromisně řeší digestoří s filtry s uhlíkovými vlákny. Tento filtr není bohužel schopen pohltit velmi aromatické pachy a vzdušná vlhkost v kuchyni zůstává úplně. Pokud se filtr nemění 2x ročně, hrozí snížení odtahu, větší hlučnost a mastný flek na stěně v místě vyústění odsavače.

Pokud odtah máte k dispozici, je nutné zvážit, kde bude umístěna digestoř. Vedení odtahu by mělo být kvůli účinnosti co nejkratší. Důležitý je také průměr odtahu, protože většina moderních digestoří potřebuje 150mm otvor. Každý centimetr zúžení zvyšuje hlučnost a snižuje účinnost.

Možná budete potřebovat vést k oknu odtah od digestoře a ten následně zakrýt sádrokartonovým podhledem. Pak počítejte minimálně s 200mm rozdílem mezi horním okrajem okna a stropem.

Oříšek s rekuperací

Moderní trend úspory energií před vás postaví problém s odtahem digestoře. Nemůžete jej vyvést ven z domu, protože musíte využít odtah s nucenou cirkulací. O pachy a vlhkost se bude muset postarat rekuperační jednotka – řešte s dodavatelem vaší rekuperace. Na vás zbude pravidelná výměna uhlíkového filtru v odsavači.

Stropy a výška linky

Pokud plánujete kuchyňské skříňky až ke stropu nebo máte atypické stropy – například šikminy v podkroví, dejte pozor na výšku kuchyňské linky.

Také vám doporučujeme řešit umístění odsavače ještě ve fázi projektování domu. U atypických stropů totiž může vzniknout problém s digestoří nad kuchyňským ostrůvkem.

Kotle a ohřívače

Při rekonstrukci rodinného domu můžete vhodný elektrický či kondenzační kotel pro ohřev vody „skrýt“ přímo v kuchyni, a to zabudováním do nábytku. Elektrický průtokový ohřívač vody nebo zásobník na 10 l v kuchyni se zase bez problémů vejde do skříňky pod dřezem.

Doporučujeme vše řádně naplánovat a s přípravou prostoru pro novou kuchyni začít až po finálním návrhu celé kuchyňské linky. Ve finále můžete ušetřit hodně času, ale i finančních prostředků. Ne nadarmo se říká: Dvakrát měř a jednou řež. (V případě realizace nové kuchyně měřte raději 3x!)

Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

9.10.2017 10:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist