Milujete bylinky? Vypěstujte si je na okenním parapetu

K pěstování bylinek nepotřebujete žádné speciální znalosti ani zvláštní odvahu. Není to totiž nic složitého. K tomu, aby vám rostly a vy jste jimi mohli ochucovat různé pokrmy nebo nápoje, jim musíte zajistit slunce, kvalitní zeminu a dostatečnou závlahu.

Na přímé slunce se hodí levandule

Levandule je jedna z nejvděčnějších bylin. Dokáže růst i v malých nádobách, takže i to nejmenší okno je pro ni dost velké. Když kvete, tak je skvělou dekorací. Sušenou ji můžete použít do šatníku, který vám nádherně provoní.

Zkuste z ní také udělat olej na pečení nebo pro péči o pokožku, který teď v létě uleví i do komářího štípnutí. Levanduli lze přidat do třešňové nebo meruňkové marmelády. Sušené květy levandule můžete přidat do bábovky i na cukroví. Tato bylinka je navíc léčivá, zklidňuje, působí proti bolesti hlavy a snižuje krevní tlak.

Mezi další byliny, kterým bude svědčit jižně orientovaná strana, patří bazalka, tymián, šalvěj, majoránka, rozmarýn nebo dobromysl.

Meduňku dejte na východ nebo západ

Na tyto světové strany můžete také umístit květináče s mátou nebo se stévií. Další užitečnou bylinkou, které se tady bude dařit, je meduňka. Stačí jí jen zajistit dostatek vláhy a uvidíte, že se jí bude dobře dařit i v nádobách na okně. Je to významná léčivka, která zklidňuje, pomáhá bojovat se stresem a zlepšuje kvalitu spánku.

Hodí se především do sladkých jídel a dezertů, ale i těstoviny s meduňkovou omáčkou jsou delikatesou. Také ji můžete s úspěchem přidat do slaných jídel. A výborný meduňkový ocet můžete použít i do salátů.

Mátě svědčí stín

Na oknech orientovaných na sever se bylinky většinou sluníčka téměř nedočkají. Je proto třeba sem dát takové druhy, kterým vyhovuje spíše stinné stanoviště. Mezi ně patří pažitka, libeček, kerblík a hlavně nádherně aromatická máta.

Jedná se o divokou bylinu, která roste skoro všude. Nemusíte s ní tedy nijak šetřit a můžete z ní po libosti připravovat letní osvěžující nápoje i léčivé čaje. Také je skvělá do omáček, pod pečená masa, na ryby, do zeleniny, rýže, kuskusu, na zdobení moučníků, ovocných a šlehačkových pohárů, zmrzlin, ale i salátu. A samozřejmě do oblíbeného mojita.

Máta vám pomůže při léčbě žaludku, nachlazení nebo bolesti hlavy. V létě si na mátovém sirupu pochutnáte v osvěžujících limonádách s citronem a v zimě ho můžete přidat do čaje.

Recept na mátový sirup

K výrobě budete potřebovat 8 polévkových lžic máty, 500 ml vody, 500 g cukru a 10 g kyseliny citronové.
Bylinky nejprve operte a dejte do širších sklenic. Vodu svařte s cukrem a bylinky s tímto roztokem zalijte. Nechte louhovat 24 hodin.

Tuto směs pak přeceďte do hrnce, přidejte 10 g kyseliny citronové a přiveďte k varu. Nechte projít varem a odstavte.
Připravte si vymyté sklenice a nechte je pořádně vyschnout. Potom do nich nalijte sirup a dobře uzavřete.

Text: Ivana Kukalová

14.7.2017 10:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist