Lepek (gluten) je bílkovinná směs nacházející se v obilných zrnech pšenice, žita, ječmene a ovsa. Ceilakie se projevuje bolestmi břicha, trávícími obtížemi, únavou, chudokrevností… a mnohými dalšími, mnohdy značně individuálními. Může se objevit v jakémkoli věku a současná medicína ji neumí vyléčit, příznaky se ale úplně eliminují dodržováním diety.
Vzhledem k rozšířenosti nemoci na ni reagují i výrobci a prodejci potravin a nabídka bezlepkových potravin, zejména pečiva a těstovi, je už poměrně široká, nicméně tyto potraviny jsou oproti běžným dražší. Lepek se často objevuje i v potravinách, kde byste to nečekali – v uzeninách, zahušťovaných omáčkách a polévkách, jogurtech, paštikách, zmrzlinách, majonéze, kečupu. Lidé, kteří se nuceně či dobrovolně rozhodnou pro bezlepkové stravování, se nemusí oblíbeného pečiva vzdát, jen je třeba obvyklé druhy mouky nahradit – povolené jsou například kukuřičná, sójová a rýžová mouka. V jídelníčku se do popředí jako zdroj vlákniny dostává rýže, brambory, luštěniny. Domácnosti mohou významně ušetřit nákupem přístrojů na výrobu domácího pečiva a těstovin.
Upeč třeba chleba
Kouzlo domácí pekárny objeví každý nadšenec domácího pečení. Nemusíte pracně zadělávat těsto a hlídat, jak dlouho má kynout. Stačí jen nasypat odměřené suroviny a počkat si na voňavý, křupavý chléb. Většina pekáren má dnes možnost odloženého startu a můžete si připravit tu nejčerstvější snídani. Správně vybrat domácí pekárny vám pomůže zodpovězení několika otázek:
- Jak početná je vaše rodina, pro kolik lidí budete zpravidla chleba péct? Zaměřte se na objem nádoby a tedy i velikost výsledného chleba.
- Je pekárna hlučná? Budete-li chtít připravovat si chléb přes noc, oceníte pomocníka s tišším chodem.
- Jak složité je ovládání pekárny a jaké programy nabízí? Pekárny dokáží kromě chleba připravit i těsto na bagety, rohlíky či pizzu. Některé vám pomohou i s přípravou džemů.
- Bude pro vybranou značku pekárny dostupný servis?
- Z jakého materiálu je forma? Nejběžnější variantou jsou teflonové formy, které vám zaručí snadné vyklápění hotového chleba. Je však ze zdravotního hlediska důležité zamezit poškrábaní formy. Odolnější, a tím i dražší, alternativou jsou keramické formy. Na trhu se objevují i pekárny s nerezovou formou. Nabízí ji ale pouze modely s možností termoregulace.
- Má pekárna samostatný program na přípravu bezlepkového těsta. Program není nezbytně nutný, bezlepkový chléb připravíte i v klasickém programu. Budete ale muset strávit čas během pokusů nad správnými poměry surovin – bezlepková mouka se totiž v těstu chová trochu jinak než tradiční pšeničná či žitná.
Těstoviny rozmanitých chutí
Ani požitků konzumace těstovin se nemusíte vzdávat, nejlépe když si je uděláte doma. Díky speciálním nástavcům strojků na přípravu těstovin si můžete hravě připravit kromě klasických špaget i lasagne, fettuccine či plněné raviolli. Do základu těsta můžete přidat drcené olivy, bylinky či rozmanité koření.
Tyto strojky se ovládají manuálně a jejich používání není náročné. Po vypracování nechte těsto odležet v chladu, pak se s ním bude lépe pracovat. Do strojku poté vkládejte menší a užší kusy pomoučněného těsta. Rozhodnete-li se připravit raviolli, těsto před plněním dostatečně rozválejte na základním lisu. Pozor už jen na to, ať kouzlu domácích těstovin nepropadnete. Ani bezlepkového těsta není dobré se přejíst.
Text: Lenka Malá
Foto: Pinterest.com