Staňte se mistrem grilu aneb Návod na nejlepší hostinu pod širým nebem

Z Čechů se stávají gurmáni a vy určitě nechcete zůstat pozadu. Opečeným masem a kupovaným už dipem nikoho neohromíte. Máme pro vás tipy, jak zvládnout grilovaní jako nejlepší šéfkuchaři.

grilovani-s-prateli-1100x618.jpg Zdroj: shutterstock.com

Správná teplota grilu je základ

Začneme pěkně od píky. Základem k úspěšnému grilování, hlavě co se týká přípravy masa, je správně rozehřátý gril.

Jak poznáte, že je gril rozehřátý přesně, jak potřebujeme? Existuje jednoduchý test. Stačí umístit holou ruku asi deset centimetrů nad uhlíky a počkat, až začne žár pálit tak, že ji musíme dát pryč. Když ruku vydržíte nechat nad grilem asi šest vteřin, je teplota vhodná pro přípravu ryb nebo pomalé pečení. Když vydržíte čtyři vteřiny, je to ideální teplota na klasické grilování steaků. Pokud ruku sundáte už po dvou vteřinách, můžeme na grilu zprudka opékat tenčí plátky masa.

A co trochu kouře?

Stále větším hitem se stává domácí uzení. Nemusíte kvůli tomu pořizovat udírnu, typické kouřové aroma lze pokrmům dodat i ve vašem grilu. Kotlové grily se dají doplnit o generátor studeného kouře nebo si ke svému grilu pořiďte speciální udící box, do kterého uložíte předem namočené udící dřevěné lupínky.

Chuť výsledného pokrmu ovlivňuje druh dřeva, na kterém se připravuje. Vyzkoušejte dřevěné udící lupínky s různými aromaty – například whiskey, jablko, mořské plody, cedr, třešeň a řadu dalších.

Jak připravit maso

Grilovat se dají prakticky všechny druhy masa, každý ale vyžaduje trochu jiné zacházení. Ať už chystáte hovězí, nebo kuře, dbejte na to, aby mělo maso pokojovou teplotu. Z lednice ho vyndejte vždy alespoň dvě hodiny před grilováním. Pokud ale náhodou zapomenete, můžete si pomoct teplem z grilu. Maso zabalte do alobalu, položte do blízkosti grilu a nechte pomalu prohřívat.

Znakem dobře ugrilovaného masa je šťavnatost. O tu nenávratně přijdete, pokud steak naklepete paličkou, předem marinujete v soli nebo do něj budete během grilování píchat vidličkou. Pokud máte tučnější maso, například vysoký roštěnec nebo krkovičku, nikdy z něj neodřezávejte tuk, je nositelem chuti.

Jak na výborný steak podle šéfkuchaře

Abyste si pochutnali na hovězím steaku z grilu, nemusíte podle šéfkuchaře Jana Rimplera dělat žádné složité přípravy.

„Steaky z vyzrálého masa není nutné nijak předem marinovat, stačí je vytáhnout z lednice asi hodinu před samotným grilováním. Na přípravu steaku medium mám pomůcku: Kolik centimetrů je vysoký steak, tolik minut z každé strany se bude grilovat při teplotě grilu 220 až 250 °C. Potom ho nechám odpočívat asi polovinu času přípravy. Tři centimetry silný steak opékáme tři minuty z každé strany a necháme tři minuty odpočívat. Pak už jen servírujeme,“ popisuje šéfkuchař.

Při přípravě ostatních mas, jako je drůbeží a vepřové, doporučuje šéfkuchař jednoduché marinování ve slaném nálevu. Na litr vody 30 gramů soli, koření a bylinky dle chuti a marinovat ve studeném nálevu minimálně čtyři hodiny.

Ohromte italskou delikatesou Saltimbocca

Tento světově známý pokrm pochází z Itálie a v překladu znamená „skoč do úst“. Je velice oblíbený a svoji výslednou podobu získal koncem 19. století a z Říma se postupně rozšířil do dalších oblastí.

Ingredience: 3 plátky telecího (zkuste sehnat panenku, pokud se nepovede, zvolte zadní nebo kýtu), 80 g prosciutto crudo, lístky šalvěje, sůl, pepř

Telecí maso nakrájejte na tenké plátky a rozklepejte plochou paličkou tak, aby maximální výška byla 0,5 cm. Tenké maso rozkrájíme na kousky nebo necháme plátek v celku, záleží na vlastní volbě. Pokud jej nakrájíme na kousky, můžeme saltimboccu servírovat i jako jednohubky. Na každý kousek masa položíme prosciutto crudo a párátkem připevníme lístek šalvěje. Saltimboccu naskládáme na gril ohřátý na 200 °C. Stačí 2–3 minuty na každé straně.

Grilovačka bez masa

Oblibu si ovšem získává i vegetariánská a veganská kuchyně – proto myslete na to, že také vaši hosté možná vezmou zavděk alternativou v podobě bezmasých pokrmů.

Vyzkoušejte různou zeleninu, kterou můžete stejně jako maso naložit do marinády nebo z ní připravit burger. Skvělé jsou také plněné žampiony, ugrilovat můžete rovněž tofu nebo připravit lahůdky z grilovaného sýra.

Burger se sýrem Grilami a chipsem ze sýru Gran Moravia

Ingredience: 4 bulky, 4 asi centimetr silné plátky sýru Grilami, 60 g sýra Gran Moravia, rukola, sůl a pepř podle chuti, citron, extra panenský olivový olej, rajčatové pesto

Chips z Gran Moravia: Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem a nastrouhejte na něj na jemném struhadle 4 hromádky sýru Gran Moravia. Pečte 5–10 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Bulky rozkrojte a z vnitřní strany opečte. Na spodní půlku rozetřete rajčatové pesto. Plátky Grilami osušte papírovou utěrkou a na nepřilnavé pánvi opečte z každé strany asi minutu. Rukolu pokapejte citronem a olivovým olejem. Na půlku s pestem položte plátek opečeného Grilami, na něj rukolu a nakonec chips z Gran Moravia. Přiklopte horní částí bulky a podávejte.

Domácí marináda je základ

V případě marinády platí pořekadlo, že více je méně. Má pouze podtrhnout chuť masa, ne ji přebít. U kvalitního masa postačí k ochucení sůl, ideálně hrubozrnná. Tou posypte steak těsně před grilováním. Udržíte tak v mase šťávičku. Výbornou volbou jsou domácí marinády. Ty si snadno připravíte například z bylinek, jako je bazalka, koriandr, rozmarýn nebo šalvěj.

Domácí barbecue neboli BBQ omáčka

Ingredience: 1 cibule, 2 stroužky česneku, špetka drcené chilli papričky, 400g konzerva loupaných krájených rajčat, 80 g třtinového cukru, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce Worcestrové omáčky bez lepku Labeta, 1 lžíce hustého rajského protlaku, olivový olej

V rendlíku rozpálíme olivový olej, vhodíme do něj nadrobno pokrájenou cibuli a česnek a přidáme chilli papričku. Opékáme do sklovata. Přidáme všechny ostatní suroviny. Na mírném plameni necháme probublávat do zhoustnutí (asi 30 minut). Směs rozmixujeme, případně dosolíme a necháme zchladnout.

Pikantní pivní marináda

Ingredience: 70 ml světlého piva, 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce Sójové omáčky bez lepku Labeta, 1 lžička hořčice, 1 lžička chilli, ½ lžičky cukru, ½ lžičky soli, několik kapek tabasca

Pivo, sójovou omáčku, olej a hořčici smícháme v misce. Přidáme najemno cibuli, chilli koření, sůl, cukr a na závěr přilijeme pár kapek tabasca, důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.

Ďábelská marináda

Ingredience: 100 ml olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 cibule, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce Sójové omáčky bez lepku Labeta, 2 lžíce citronové šťávy, 2 chilli papričky, 1 lžíce medu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička majoránky, 1 lžička oregana, ½ lžičky rozmarýnu

Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájíme nadrobno, přidáme ostatní suroviny, důkladně promícháme, necháme v lednici odležet a marinujeme.

S domácí omáčkou i hořčicí zabodujete

Při přípravě na grilování nezapomeňte na omáčky, nejlépe domácí. Jednoduchý a osvěžující dip snadno získáte smícháním jogurtu, zakysané smetany, česneku a špetky soli. Z avokáda můžete připravit guacamole, na které budete dál potřebovat šťávu z limetek, červenou cibuli, rajčata, nasekaný koriandr a sůl.

Exotická ananasová hořčice

Ingredience: 100 g Hořčičného semínka Labeta (tj. jedno balení), 60 g ananasu, 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžička soli

Očištěný a na malé kousky pokrájený ananas smícháme s hořčičným semínkem, přidáme všechny ostatní ingredience a necháme přes noc odležet v ledničce. Odleženou směs rozmixujeme a opět dáme odpočinout do chladničky. Po jednodenním odležení můžeme podávat. Hořčici skladujeme v uzavřené sklenici v chladničce.

Citronová hořčice

Ingredience: 100 g hořčičného semínka Labeta (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1 lžička citronové kůry, 1 lžička citronové šťávy

Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Směs necháme 24 hodin odpočinout v chladničce. Odleželou směs rozmixujeme. Jemnost mixování zvolíme podle vlastní preference. Rozmixovanou hořčici dáme znovu na 24 hodin odležet do chladničky, kde ji následně také skladujeme.

Chilli hořčice

Ingredience: 100 g hořčičného semínka Labeta (tj. jedno balení), 160 ml vody, 2 lžíce octa, 3 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1 lžička drceného chilli

K jednomu balení hořčičného semínka Labeta přidáme chilli a všechny ostatní suroviny a důkladně promícháme. Směs dáme na 24 hodin odležet do ledničky. Po odležení směs rozmixujeme. Pokud chceme dosáhnout dohladka rozmixované konzistence, je vhodnější použít běžný mixér. Pro hrubší strukturu postačí použití tyčového mixéru. Rozmixovanou hořčici dáme na dalších 24 hodin odpočinout do ledničky, poté můžeme podávat.

Tečka na závěr

Jestli chcete grilování ozvláštnit, dejte prostor ovoci. Grilovaný banán anebo ananas můžete podávat jako přílohu ke steakům i jako sladkou tečku. V tom případě je před podáváním posypejte skořicí, ořechy nebo nastrouhanou čokoládou anebo lehce pokapejte medem.

Tip: Posypte ovoce cukrem, který při grilování zkaramelizuje, anebo vložte ovoce do alobalu a potřete medem. Skvěle chutná se zmrzlinou a doplnit jej můžete také čokoládou.

K létu se hodí i růžové sekty, které přinášejí báječné osvěžení. Pokud chcete udělat na přátele dojem a dodat noblesu grilování, je tou správnou volbou Bohemia Sekt Prestige rosé brut. Sekt má příjemnou losovou barvou a jemné dlouhotrvající perlení, chuť je plná ovoce, kořenitosti a hlavně svěžesti a lehkosti jako samotné léto.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist