Na snovém pozemku postavili dokonalý dům s kvetoucí loukou na střeše

Jak vypadá takový pozemek snů? Třeba jako ten na jižním svahu nad Berounkou s nádherným výhledem na Brdy a zahradou plnou vzrostlých stromů. K takovému unikátu se musí přistupovat s citem a zároveň chytře využít všech jeho předností. Tady se to povedlo.

kaa-new-house-in-the-old-garden-boysplaynice-07-1100x618.jpg Celá galerie 26 Zdroj: BoysPlayNice

Jak měl dům vypadat?

Čtyřčlenná rodina toužila po přírodě a intimitě. Rodiče, kteří se pohybují celé dny v neosobních open-space kancelářích, cítili, že ve svém osobním životě potřebují klid a dotyk přírody. Jejich dům měl být koncipován tak, aby byla „dětská“ část oddělena od rodičovské tak, aby, až děti odrostou, získaly obě generace svůj vlastní prostor.

Stejně důležitý byl i ekonomický provoz budoucího domu, tak aby se v létě nepřehříval a zároveň byli jeho obyvatelé chráněni před světelným znečištěním.

Aby si obyvatelé mohli užívat pobyt venku, toužili po krytém prostoru pro celoroční sezení a sušení bylin.

Takový soubor požadavků dostali na stůl architekti z Kaa Studia. Jak se s ním vypořádali?

Nedokonalosti dokonalého místa

Na mírně svažitém pozemku stála stará chata obklopená vzrostlými stromy: Ve spodní části pozemku byl ovocný sad, nahoře jehličnany a ořech. Přístup je z jižní strany pozemku a tomu bylo potřeba se přizpůsobit.

Jelikož pozemek disponuje úchvatnými výhledy na Brdský masiv, bylo třeba stavbu umístit co nejvýše, zároveň aby nevybočovala z okolní zástavby a s co největším ohledem na vzrostlé stromy. Tomu nejlépe vyhovovalo místo zhruba uprostřed pozemku, což zároveň umožnilo vznik dvou rozdílných zahrad – jižního slunného ovocného sadu a severního stinného lesíčku.

Dům využívá, co příroda dává

Dům architekti natáhli ve východo-západním směru, aby v zimě maximalizovali sluneční zisky z jižní prosklené fasády. Před horkými letními paprsky je interiér chráněn přesahem střechy nad terasou, která se táhne po celé jižní části domu.

Rodičovskou část soustředili do přízemí s ohledem na to, že rodiče jednou zestárnou. Menší dětská část se nachází v horním „domě na domě“.

Přízemí bylo postaveno z keramických tvárnic bez zateplení s betonovým stropem. Na něm vyrostla motýlí louka a v jejím středu stojí lehká dřevěná bouda pro dospívající děti.

Přístup do domu je po vlnité pěšině vedoucí z hlavní komunikace. Garáž je dole a nestíní proto výhledům z obytné části. Za domem se nachází zahradní domek se saunou, přistavěný k části původní chaty.

Dispozičně je přízemí rozděleno na jižní společenskou a severní soukromou část. Na jižní straně podél prosklené jižní stěny jsou situovány pokoje, kuchyň a hala.

V dřevěném patře jsou po krajích umístěné dva dětské pokoje se společnou střední halou a výstupy na střešní zahradu. Toto uspořádání umožnilo ty nejkrásnější výhledy.

9.4.2021 10:30 | autor: Julie Veselá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist