Přírodní, technický nebo umělý kámen? Který zvolit na kuchyňskou desku?

Pracovní deska v kuchyni musí něco vydržet, protože malým nehodám se při vaření ani při největší opatrnosti nevyhneme. K velmi odolným materiálů se řadí kámen, ale i ten má svá omezení. A není kámen jako kámen…

elegance_eco_ash_technistone-1100x618.jpg Celá galerie 16 Zdroj: Technistone

Při zařizování kuchyně se snažíme najít vždy co nejlepší poměr mezi kvalitou a cenou. Šetřit se obvykle nevyplatí a dávno neplatí, že to nejdražší je automaticky nejlepší. Kámen patří k dražším materiálům, a než do něj budeme investovat, měli bychom znát, co od něj můžeme čekat.

Ne každý kamenný materiál ale bude splňovat všechny představy o dokonalém srdci kuchyně. V nabídce totiž není jen čistě přírodní kámen, ale také jeho alternativy – umělý a technický kámen.

Každý by dal na první dobrou přednost přírodnímu kameni, ale možná vás překvapí, že technický kámen vyniká vhodnějšími vlastnostmi pro použití v kuchyni. Jaké jsou tedy rozdíly?

Křehkost přírody

Mramor je krásný materiál vyznačující se dlouhou životností a v kuchyních je poměrně vyhledávaný. Bohužel je ale také velmi křehký a vyznačuje se velkou pórovitostí, což má za následek vysokou nasákavost. Proto je náchylný ke vzniku těžko odstranitelných skvrn od barvících potravin (šťávy z ovoce a zeleniny, černý čaj, červené víno, káva apod.). Na deskách často zůstávají viditelné stopy.

Z toho důvodu je nutné přírodní kámen pravidelně impregnovat profesionálními prostředky (dle intenzity využívání kuchyně alespoň jednou za půl roku). Vytvoří se tak paropropustná vrstva, která brání propouštění tekutin, a kámen tak může stále dýchat.

Také veškeré nečistoty by se měly odstraňovat pouze doporučenými prostředky, které nepoškodí impregnaci ani kámen. Za metr čtvereční kuchyňské linky z přírodního kamene zaplatíte od 6 000 korun.

Technický kámen při vaření nepoškrábete

Technický kámen vypadá sice jako název pro nějaký prefabrikát, ale pravdou je, že je až více než z 90 % tvořen přírodními materiály, které jsou spojeny kvalitní polyesterovou pryskyřicí a doplněny barevnými pigmenty, případně zrcadlovými a skleněnými střepy pro efekt odlesků. Na rozdíl od přírodního kamene disponuje technický kámen mnohem větší tvrdostí, odolností proti poškrábání a nízkou nasákavostí a díky tomu je snadné udržet kuchyňské desky z tohoto materiálu hygienicky čisté a zdravotně nezávadné.

K dalším jeho příjemným vlastnostem patří, že má stejnorodou strukturu a díky barevné stálosti na desce nejsou znát žádná napojení nebo viditelné žádné estetické vady. Přesto si uchovává přírodní vzhled a například technický kámen v mramorovém designu od přírodního mramoru na první pohled nepoznáte. Mimoto nabízí mnohem pestřejší paletu barevného provedení.

K nejlepším světovým producentům technického kamene patří například španělská značka Silestone nebo česká firma Technistone, která se svými produkty slaví úspěchy po celém světě. Cena technického kamene také začíná na 6 000 korunách za metr čtvereční.

Umělý kámen vykouzlí jakékoliv tvary

Umělý kámen není to samé jako technický – vyrábí se z přírodních minerálů a čistého akrylového polymeru. Jeho známými producenty jsou například Corian, Silgranit nebo Hi-Macs. Cenou za běžný metr se od technického kamene nijak neliší.

Je neporézní, a tedy stejně jako technický kámen hygienický a snadno udržovatelný. Vyrábí v deskách, které lze řezat, frézovat, brousit či lepit. Při teplotách okolo 160 °C se dá snadno ohýbat nebo tvarovat ve formách. Jedinečnou technologií lepení a následným přebroušením se dosáhne téměř neviditelných spojů. Nabízí širokou řadu barevného provedení a jeho výhodou je, že se dá snadno opravit, aby poškození nešlo poznat.

Ve srovnání s technickým kamenem obsahuje menší podíl přírodních materiálů a větší množství pryskyřice, proto je tvárnější. Na druhou stranu je měkčí a má menší odolnost proti poškrábání. Vzhledem k většímu podílu pryskyřice také hůře snáší rychlé změny teplot. Položit horkou pánev přímo na desku? Raději ne.

Ať už se rozhodnete jakkoli, věřte, že pracovní deska je nejexponovanějším, a tedy nejdůležitějším místem každé kuchyně. Bude-li toto srdce z kamene, nešlápnete vedle.

Foto: Technistone, DuPont™ Corian®

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist