Zdravé a chutné bobule, ze kterých můžete v kuchyni čarovat

Vyzkoušejte naše recepty na zpracování aronie. Keř, který najdete v mnoha zahradách, nabízí plody plné vitaminů, a vy tak můžete využít některé recepty z aronie, díky kterým si užijete jejich chuť i dlouho po sklizni. Klasikou je určitě marmeláda, sirup nebo kompot, můžete ale vyzkoušet i netradiční víno.

Vyzkoušejte několik receptů na zpracování aronie
Vyzkoušejte několik receptů na zpracování aronie (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Zpracování aronie různými způsoby obohatí jídelníček

Receptů na zpracování aronie najdete na internetu spoustu. Pokud se vám urodilo větší množství této zajímavé a u nás méně obvyklé plodiny, vyzkoušejte alespoň ty základní. Netradiční chutí a zřejmě proto oblíbený  je recept na marmeládu z aronie.  Nebudete s ní mít o nic více práce než s jinými druhy, ale její specifická chuť si vás určitě získá.

Budete potřebovat:

  • 1 kg plodů aronie
  • 60-800 g krystalového cukru
  • 1 balíček pektogelu

Připravte si hrnec a nalijte do něj cca 150 ml vody. Nasypejte bobule do hrnce a nechte je s vodou povařit, dokud nezačnou pouštět šťávu. Díky tomuto procesu hezky změknou. Poté hrnec přikryjte pokličkou, stáhněte plamen a nechte dusit asi 20 minut. Vezměte si cedník a aronii propasírujte do mísy nebo jiného hrnce, kam přisypete pektogel. Dejte hrnec na plotnu a povařte  asi 10 minut. Nakonec přidejte cukr a promíchejte. Nechte ještě nějaké 3 minuty probublávat a mezitím si připravte skleničky. Ještě za horka lijte směs do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte marmeládu ve sklenicích úplně vychladnout, a pak už je můžete skladovat buďto v lednici, nebo na jakémkoliv jiném chladném místě.

Vyzkoušejte také domácí víno z aronie

Poměrně náročný na čas i zpracování je další recept z aronie, jehož výsledkem je domácí víno. Pokud si s ním ale tu práci dáte, uvidíte, že výsledek rozhodně stojí za to.

Na domácí víno si nachystejte:

  • 450 g krystalového cukru
  • 1 l odkaleného moštu z aronie
  • kvasinky
  • špetku živné soli
  • demižon

K vytvoření moštu si vezměte na pomoc odšťavňovač nebo mlýnek, s tím elektrickým vám to samozřejmě půjde rychleji a s menší námahou. Vylisovanou šťávu ještě nechte odstát a odstraňte z ní usazené pevné zbytky. Pak už je to jednoduché. Mošt nalijte do demižonu, přidejte na každý litr šťávy 450 g cukru, trošku živné soli a jeden balíček kvasinkové kultury. Demižon zajistěte kvasnou zátkou s vodou a nechte stát při teplotě kolem 20 °C. Hotové víno můžete stočit po zhruba 6 měsících, ale zrát ho můžete nechat klidně i rok.

Zdravé a chutné bobule, ze kterých můžete v kuchyni čarovat
Zdravé a chutné bobule, ze kterých můžete v kuchyni čarovat (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Dalším ze způsobů zpracování aronie může být výroba zmrzliny

Zpracování aronie do podoby zmrzlin a sortbetů se bude líbit především dětem. V létě se osvěžíte dokonalou chutí, přesto uděláte i něco pro své zdraví. Můžete vyzkoušet variantu se smetanou i bez ní, každý druh tak dostane úplně jiný rozměr.

Na zmrzlinu si přichystejte:

  • 500 g plodů aronie (čerstvé, kompotované i mražené)
  • 750 ml vody
  • 200 g medu nebo krystalového cukru
  • šťávu z jednoho citronu
  • 2 bílky nebo smetanu ke šlehání

V připraveném hrnci povařte aronii společně medem nebo cukrem. Můžete ale použít i jejich kombinaci – 100 gramů cukru a 100 gramů medu. Jakmile se směs povaří, vypněte plotnu a nechte vychladnout. Směs přepasírujte přes cedník. V případě, že se rozhodnete použít bílky, je vyšlehejte do tuhého sněhu a přidejte k aronii. Pokud chcete použít šlehačku, opět ji vyšlehejte a promíchejte se směsí. Nakonec přidejte citronovou šťávu a dejte chladit do mrazáku na cca 5 hodin. Je dobré směs každé dvě hodiny promíchat, zmrzlina tak bude krémovější a hladší.

Zdravé a chutné bobule, ze kterých můžete v kuchyni čarovat
Zdravé a chutné bobule, ze kterých můžete v kuchyni čarovat (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Sirup z aronie se neomrzí

Už vám nechutnají kupované sirupy a chtěli byste vyzkoušet něco nového? Pak zkuste recept z aronie na sirup. Už jeho nádherná červená barva vás uchvátí a použít ho můžete pro přípravu teplých i studených nápojů. Co na něj budete potřebovat?

  • 1 kg krystalového cukru
  • 3 l vody
  • 2 lžíce kyseliny citronové
  • 3 kg plodů aronie

Do hrnce dejte vařit vodu. Než se ohřeje, rozmačkejte v míse plody. Přisypte kyselinu citronovou a promíchejte. Jakmile se voda začne vařit, přidejte do ní směs plodů a kyseliny. Promíchejte a nechte úplně vychladnout. Přikryjte pokličkou a nechte dva dny uležet v chladu. Po dvou dnech směs přelijte přes plátno, abyste se zbavili pevných částí, přimíchejte cukr a zahřejte na plotně za občasného míchání. Na 1 l šťávy použijte 1 kg cukru. Hotový sirup nalijte do uzavíratelných lahví a máte hotovo. Skladujte nejlépe v chladu a temnu.

Zdravé a chutné bobule, ze kterých můžete v kuchyni čarovat
Zdravé a chutné bobule, ze kterých můžete v kuchyni čarovat (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Něco o aronii

Aronie (temnoplodec, černá jeřabina) je opadavý keř nebo strom pocházející ze Severní Ameriky, který je populární díky velkému obsahu tříslovin, antioxidantů, rutinu a vitaminů. Má tmavě fialové až černé plody velikosti borůvek a trpce nasládlou chuť. Plody aronie samy o sobě se dají konzumovat buď čerstvě z keře, nebo je můžete usušit. Po sklizni vám ale vydrží i 2 měsíce. A proč byste ji měli konzumovat?

  • obsahuje vitamin C, vitaminy skupiny B a také množství provitaminu A
  • najdete v ní také hořčík, draslík, železo, vápník, měď a další minerální látky
  • působí pozitivně na krevní tlak i tvorbu červených krvinek, má příznivý vliv na metabolismus

Publikováno: 19.04.2023, Autor: autor: Lenka Tajbrová | zdroj: bakingems.blogspot.com, makova-panenka.cz, radimejak.cz, srecepty.cz, zahradnictvi-spomysl.cz

Mohlo by vás dále zajímat

Pěstování jeřábu a mišpule, jejich druhy

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Pěstování jeřábu a mišpule, jejich druhy.

Odrůdy jeřábu a mišpule a jejich pěstování

Odrůdy jeřábu a mišpule a jejich pěstování.

Houbová čalamáda

Houbová čalamáda

Tvarohové nebíčko

Moučník ke kafíčku má rád každý. S tímto rychlým receptem budete mít v puse přímo nebe.

Míša dort

Tradiční Míša dort chutná a chutnal vždy každému nejen dětem. V odlehčené verzi chutná minimálně stejně skvěle jako v normální verzi.

Chodský koláč

Vyzkoušejte chodský koláč podle našeho receptu.

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.