Vaše letní kuchyňka může mít plno podob. Tu domáckou, kdy si vyrobíte dřevěný základ, vybudujete zahradní krb a gril, zpevníte větší plochu, aby se vešli sousedi, a později to celé zastřešíte, aby se dalo posedět i v dešti.
Nebo vsadíte na hotovou, profesionálně vyrobenou venkovní kuchyň, bude to s větší investicí, ale bez práce. Na vás už bude jen si vybrat to sezení a stůl, který bude odolávat dobře všem vlivům počasí.
Abyste měli nad čím přemýšlet, nabízíme vám v galerii různé typy kuchyní i stolů pro hezké letní žití na zahradě, terase, balkonu…
Klasika i moderna
Značka Officine Gullo – to je dlouhá tradice, našli byste ji v mnohých prostorách profesionálních kuchyní. Dělá se ale i v malých provedeních do soukromých zahrad. Zjevným protipólem této klasiky, v níž už se skrývá moderní technologie, je návrh italského architekta Pietra Grassi.
Malou venkovní kuchyň Artena minimalistického vzhledu tvoří ostrov s pracovní deskou, dřezem a varnou plochou, má 4 uzavíratelné úložné prostory. Má víc podob – pro velkorysý prostor u vody, u bazénu až po tu, která se vejde na skromnější balkon. Základem je trubková konstrukce, povrch tvoří cortenový plech.
Novinkou letošního jara je u značky Abimis projekt Atelier, kam patří i venkovní kuchyň. Může být umístěna dovnitř i ven, může mít různé rozměry i barvy.
Kam se posadíme
Výhodou je samozřejmě blízkost místa, kde se vaří. Pokud ale mám o pár kroků dál krytou pergolu, umístíme stůl raději tam. Důležitý je terén, na kterém bude stůl i židle stát – musí být zpevněný, abychom se nebořili nebo se rovnou se židlí nezvrhli…
Židle vůbec vybírejte stejně pečlivě jako stůl. Měly by se snadno přenášet a zároveň být stabilní, odlehčí je výplety, ale musí mít pevné nohy. Většinou nebarevný venkovní nábytek mohou zpestřit právě židle, které se vyrábějí ve všech představitelných barevných odstínech.