Elektrický rýžovar pro samotáře i velké rodiny
Moderní elektrický rýžovar funguje na principu vaření v páře, kdy přebytečná pára odchází malým otvorem v poklici. Zabudovaný termostat se pak postará o vhodnou teplotu a sám se vypne, když je rýže hotová. Většina rýžovarů dnes disponuje šikovnou funkcí „udržování teploty“, kdy se termostat přepne do módu, v němž rýže vydrží v servírovací teplotě i několik hodin.
Vhodný elektrický rýžovar si vybere skutečně každý, prodávají se modely pro rodiny o mnoha členech stejně jako ty malé, které využijí kuchaři „samotáři“. Správnou velikost odhadneme dobře podle objemu, ty nejmenší mají objem 0,4 až 0,6 l. Pro běžnou čtyřčlennou rodinu se nejlépe hodí ty s objemem mezi 0,6 až 1 l. Větší modely kolem mají 1,5 až 1,8 la koupit lze i „obří“ elektrický rýžovar s větším objemem. U některých modelů je limitující přípustná váha rýže, většinou je to 0,7 až 1,5 kg. Pochopitelně podle velikosti se zvyšuje i příkon, který je 350 W u přístrojů s objemem kolem 1 l, ovšem velké 2l rýžovary už mají příkon až 900 W.
Plno užitečných vychytávek
Cena elektrického rýžovaru je závislá na propracovanosti modelu, ale v rodinách, kde je rýže častou přílohou, se vyplatí investovat do dražšího modelu. Ten pak zvládne nejen udržovat teplotu, ale je vybaven dnes už nezbytným displejem i časovačem, rozliší jednotlivé druhy rýže třeba pomocí čárového kódu na obalu, podle toho upraví potřebný čas pro přípravu a lze ho dokonce ovládat na dálku prostřednictvím mobilní aplikace. Poměrně běžná už je i funkce LowCarb (LowSugar), která je speciálně vyvinutá pro dietní přípravu, protože během vaření dokáže elektrický rýžovar oddělit nežádoucí sacharidy od rýžových zrnek.
Při rozhodování, jaký elektrický rýžovar vybrat, bychom se měli zaměřit i na bezpečnostní prvky celého přístroje: například na pojistku proti přehřátí, protiskluzové nožičky nebo tepluvzdornou rukojeť. Nicméně bezpečnostních vychytávek existuje víc, některé lepší přístroje disponují tzv. studeným povrchem, tedy takovou tepelnou izolací, že nehrozí popálení. A užitečná je i pojistka proti vaření bez vody: když voda v rýžovaru dojde, sám se vypne.
Elektrický rýžovar nic nenahradí
Rýže se v rýžovarech připravuje velmi jednoduše: po propláchnutí stačí dodržet doporučený poměr rýže/voda, případně přidat sůl, koření či jiná dochucovadla. Po zapnutí funguje přístroj v podstatě automaticky. Dražší elektrický rýžovar někdy bývá zároveň i parním hrncem, a hodí se tak i pro přípravu masa a zeleniny, poměrně běžně můžeme v rýžovarech vařit luštěniny nebo obilniny.
Snadná je i jejich údržba, protože jsou vyrobeny z materiálů, které bez problému zvládnou mytí v myčce. Vedle elektrického rýžovaru jsou na trhu i přístroje tlakové nebo určené pro vaření rýže v mikrovlnné troubě, ale výsledná kvalita, a hlavně chuť za jejich elektrickým „příbuzným“ značně pokulhávají.
Zdroj informací: www.bydlimekvalitne.cz; www.recenzer.cz