Ze zříceniny stodoly vznikl dům s přístavbou, která sbírá jednu cenu za druhou

Na okraji Kojetína vyrostla neobyčejná stavba, která se pyšní hned několika prestižními architektonickými cenami – titulem Stavba roku 2020, Stavba Moravskoslezského kraje 2019 a čestným uznáním v soutěži Zahrada roku 2020. Čím je tak výjimečná?

03-1-1100x618.jpg Celá galerie 28 Zdroj: kredit Lukáš Pelech

Už příběh vzniku je docela zajímavý. V roce 2006 koupil Radek Leskovjan, grafik a designér značky UAX!, v Kojetíně rozsáhlý pozemek s úžasným výhledem do krajiny. Kromě stromů byly na pozemku jen zdi staré kamenné stodoly. Ta byla o rok později zrekonstruovaná pro bydlení a práci. Po více než deseti letech vedle ní vznikl betonový rodinný dům se zelenou střechou.

Stodola v nové funkci

Realizace obou staveb se ujalo architektonické studio Kamil Mrva Architects. Při rekonstrukci stodoly zůstaly zachovány stávající pískovcové zdi a pilíře z roku 1862. Navržen byl zpevňující betonový věnec, do kterého je kotvena lehká pultová střecha.

Dovnitř původní stavby je vložen kubus vlastního objektu – ateliéru. Tato vnitřní dřevostavba se k jihu a k západu otevírá prosklenými stěnami. Výrazným kompozičním prvkem je terasa, která vybíhá z objemu nad svažitý terén zahrady.

Objekt byl navržen v přírodních materiálech. Nosná konstrukce a lehké zastřešení jsou dřevěné, provětrávaná fasáda z pohledových cetrisových desek.

Prosklené části budovy byly realizovány z izolačního dvojskla s hliníkovými rámy v odstínu fasády. Terasu tvoří dřevěná paluba položená na ocelových nosnících.

Tato unikátní rekonstrukce získala několik architektonických ocenění a nominací. Dům má doslova nadnárodní záběr a psalo se o něm v řadě odborných médií o architektuře a designu po celém světě. Časopis Dolce Vita jej v roce 2009 dokonce vyhlásil za nejlepší dům roku.

Ještě větší výzva

Ohlas, který rekonstrukce vzbudila, se stal při dostavbě nového domu velkým závazkem. Pro nové zadání vznikly tři různé studie. „Z nich jsme nakonec vybrali železobetonový skelet a dům zasazený do svahu. Zadáním bylo rozšířit současný objekt o dvě ložnice s koupelnou a šatnou a krátkým parkovištěm tak, aby to byly dva domy a aby se navzájem respektovaly,“ přibližuje Kamil Mrva, který na projektu spolupracoval s Václavem Kociánem.

Na interiéru se kromě jiných podílela i designérka Blanka Karhanová. I jejím cílem bylo postavit dům, který poskytne rodině dostatek soukromí a bude uzavřený do sebe.

„Při pohledu zvenčí se dům jeví tak, že jím prostupuje příroda. Všechno je přirozené a čisté. Stejně tak probíhá i výsadba rostlin, okrasných keřů a stromů, která využívá jen druhy rostoucí v okolí, aby šlo o dokonalé splynutí s okolní přírodou,“ vysvětluje Leskovjan.

Pro bydlení i práci

Celý objekt slouží rodině designéra k bydlení a zároveň i jako ateliér, kde probíhají jednání s klienty. K tomu slouží nejen kanceláře, ale také terasa a zahrada, kde jsou vytvořena pracovní místa včetně elektrického připojení.

Interiér přístavby domu tvoří pouze příčky z důmyslně vyrobených skříní. Celý vnitřní objem tvoří lakovaná dýha, kterou z jednotlivých bloků přesně na míru vytvořených na místě umně seskládalo stolařství Jurečka. V dětském pokoji stolař vymodeloval dvouposchoďovou postel s úložnými prostory.

Dveře v příčkách tvoří bezzárubňový systém Master od firmy JAP. Jejich dveřní pouzdra jsou do skříní a stěn perfektně zapuštěná.

Vstup do koupelny obyvatelé domu nazývají „násoska“. Jde o jakési vtažení ze šedého prostoru chodby díky obdélníku s bílým rámem. Koupelna je bez oken pod úrovní svahu, proto je vybavena světlovodem, který zajišťuje přívod denního světla.

Zelená střecha a světlo v domě

Jelikož dům stojí ve svahu a jeho střecha je zasypaná zeminou, řeší nedostatek oken, a tedy i světla světlovody firmy Lightway s instalovanými LED žárovkami, které fungují ve tmě i jako vestavěná světla.

Domu vévodí střídaní černé a bílé barvy. „Je to kombinace typická i pro UAX! DESIGN, proto jsem volil střídání těchto barev. Firemní design je v domě takřka na každém kroku. Při vjezdu do domu návštěvníky přivítá firemní obrázek RELAX, který vystihuje celkovou podstatu a atmosféru domu,“ vysvětluje Leskovjan.

Zahrada navazuje na okolní přírodu

„Po konzultacích s Danem Petrem a litoměřickou firmou Gabriel vyplynulo, že pokud máte dům na okraji zástavby nebo obce, nejzajímavější zahrada je vždy ta, která volně přechází do okolní přírody za pozemkem. Jako by na první pohled mezi nimi neexistovala žádná hranice,“ dodává majitel.

Pozemku na Kojetíně dominují statné 160 let staré lípy. Dále je tu švestkový sad, který je obklopený dalšími stromy. Na místě bylo vysazeno dalších dvanáct stromů – sad se rozšířil o šest ovocných stromů, dva ořechy, tři javory a osiky a tři vícekmenné habry. Nevytvářeli jsme tedy novou zahradu, ale spíše jsme tu stávající naladili na okolní přírodu.

Atrium zahrady domu uzavírá lavice od Davida Karáska z firmy mmcité. Můžete z ní sedovat, co se děje u domu, nebo si na druhou stranu dopřát výhled na Hostýnské vrchy.

20.10.2020 4:39 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist