Tipy a recepty pro chytrý hrnec

Jedno staré přísloví tvrdí, že láska prochází žaludkem. Dodejme, že i zdraví prochází žaludkem. A o vaření v chytrém hrnci to platí dvojnásob. Vaření v něm je totiž nejen šetrné, ale především zdravé. A my pro vás máme pár prima receptů, co rozhodně stojí za vyzkoušení.

recepty-pro-chytry-hrnec-4-1100x618.png Zdroj: shutterstock.com

V článku Chytrý hrnec: Vyplatí se? jsme psali o tom, proč si pořídit chytrý hrnec, zda se vyplatí a čím může vaší domácí přípravě pokrmů přispět. Dnes pro vás máme několik fajn receptů a tipů, jak pokrmy v chytrém hrnci připravovat. Recepty jsou určeny pro chytré hrnce s funkcí tlakového varu, který pomáhá mnoha programům připravit pokrmy rychle a zdravě.

Rýže jako příloha (porce pro 2 osoby)

Potřebovat budete 1 a 1/2 hrnku Basmati rýže, vodu a sůl.

I když má mnohý chytrý hrnec program určený přímo na vaření rýže, jednodušší a značně rychlejší přípravy docílíte jinak.

Pro dvě osoby vsypte do nádoby chytrého hrnce 1 a 1/2 hrnku rýže. Nejlepší přílohovou rýží je Basmati, která zůstává po uvaření sypká a nelepí se. Jemně ji osolte a zalijte vodou tak, aby dosahovala 3-5 cm nad rýži. Pomůcka: Ideální výška vody nad rýží je taková, když váš ponořený ukazováček do vody má okraj vody vždy až nad druhým článkem (měřeno od konečku ukazováčku).

Uzavřete hrnec, nastavte na něm program „dušení“, dobu přípravy 20 minut a zmáčkněte start. Pomocí tlakového vaření a dušení dosáhnete dobře upravené rýže. Mezitím si můžete na sporáku či varné desce připravit libovolným způsobem maso či omáčku. Nejideálnější je vařené maso, ale chutnější a vcelku zdravé jsou tenké plátky kuřecího, telecího, hovězího (případně vepřového libového) masa upravené jako přírodní řízek na trošce řepkového oleje.

Rýže na rýžovou kaši (porce pro 2 osoby)

Postup je shodný s rýží přílohovou, jen namísto Basmati využijte jasmínovou, která je po uvaření lepivá a vláčná. Dále ji můžete po uvaření zpracovat jako rýžovou kaši (krátce povařit s trochou mléka) nebo využít k přípravě rýžového nákypu.

Čtěte také:

Ryba na páře se zeleninou a bramborem (porce pro 2 osoby)

Potřebujete dva kousky kapra, tresky nebo lososa, čtyři brambory, sůl, pepř, bylinky (např. bazalka, tymián, oregano), ½ sáčku mražené zeleninové směsi typu wok, čínská atp.

Do nádoby chytrého hrnce nalijte dva šálky vody a vložte stojan s přihrádkami. Na spodní přihrádku poklaďte stejnoměrně na kolečka nakrájené brambory, jemně osolte a posypte drceným kmínem. Přidejte vrchní přihrádku, na ni položte osolené a bylinkami dochucené kousky ryb. Na ně navrstvěte mraženou zeleninu. Hrnec uzavřete, nastavte na program „příprava v páře“ a dobu přípravy 25 – 30 minut a zmáčkněte start. Pomocí tlakového vaření a páry dosáhnete zdravého a dobře upraveného pokrmu, vhodného ihned k servírování.

Polévka z kuřecích křídel

Na polévku je zapotřebí 4 kuřecí křídla, ½ cibule, bobkový list, nové koření, sůl, voda, vejce a špetka kerblíku.

Do hrnce nalijte 2 litry vody, přidejte 4 omytá kuřecí křídla, jemně osolte, přidejte 1 bobkový list, tři kuličky nového koření a půl cibule. Hrnec uzavřete, nastavte program“ dušení“ (namísto programu polévka, který trvá dlouho) a čas přípravy 35 minut.

Po dokončení programu hrnec otevřete, křídla vyjměte na tác a do polévky vložte dva stonky nasekaného kerblíku s listy, zapněte program „smažení“, čas přípravy 5 minut a polévku provařte. Po třech minutách přidejte rozkvedlané vejce a obrané maso z kuřecích křídel. Můžete doplnit i polévkovou lžící vlasových nudlí. Vypněte hrnec, polévku dochuťte a dosolte. A máte zdravou kuřecí polévku vhodnou i jako výživný pokrm při chřipkách a nachlazení.

Tvarohový zapečený moučník s ovocem

Na moučník potřebujete dva kelímky polotučného tvarohu, kompotované nebo čerstvé ovoce (např. broskve, meruňky, jahody, maliny), 2 vejce, 3 polévkové lžíce třtinového cukru, hrst rozinek, hrst sekaných oříšků a snítky máty nebo meduňky.

Čerstvé ovoce opláchněte, kompotované sceďte a nechte okapat. Namočte na chvíli rozinky do převařené vlažné vody. Oddělte bílek od žloutků a vyšlehejte z bílků tuhý sníh. V míse žloutky utřete s 3 lžícemi cukru a poté přidejte tvaroh, okapané rozinky a nakonec opatrně vmíchejte sníh.

Nádobu hrnce vymažte zevnitř jemně řepkovým olejem a vysypte strouhankou nebo žitnou (tmavou) moukou. Dno hrnce poklaďte ovocem, na něj navrstvěte tvarohovou směs. Poklást ji můžete (ale nemusíte) nahoře ovocem a rozinkami. Zavřete víko hrnce, nastavte program „příprava v troubě“ a čas 25 minut. Zapečený moučník lze podávat teplý i studený, ideálně se snítkou máty či meduňky.

Jaký je váš oblíbený pokrm připravený v chytrém hrnci? A který byste si rádi vyzkoušeli?

Autor: Pavla Košík Jelínková, foto: shutterstock.com

 

29.6.2022 7:00 | autor: Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist