Recept pro vás dva: nakládané hovězí filety Cali

Romantická večeře s exotickým a chutným jídlem, které dokáže připravit i takový v uvozovkách kuchař, který si na náročnější vaření zatím mnoho netroufá. Tedy takovým způsobem by bylo možné charakterizovat přípravu nakládaných hovězích filetů Cali, jehož recept pochází z Jižní Ameriky.

K přípravě Cali budete potřebovat (pro 2 osoby) 200 g kalamářů, tedy nejlépe nikoliv „trvanlivé“ ale pokud možno chlazené čerstvé, díl  200 g kvalitního hovězího masa, nejlépe panenky, kterou není v ČR problém sehnat a dále:

jednu lžíci (polévková) olivového oleje
jednu lžíci nescafé Classic (může být i jiná káva, tedy ne instantní)
jednu lžíci sójové omáčky a stejné množství másla 
jednu lžíci medu,
sůl, pepř a polovinu citronu

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

upotřebíme také 1/4 l kvalitního bílého, přičemž kvalitu vína na vaření nepodceňujme, jídlo bude tak dobré, jak dobré je víno!

na pivní těstíčko si  připravíme 50 g polohrubé mouky, 2 lžíce oleje, jedno vejce a 50 ml plzeňského piva

Samotná příprava jídla

Začneme tím, že si uděláme marinádu. K tomu použijeme olivový olej, kávu, lžíci sójové omáčky, rozehřáté máslo, rozpuštěný med, bílé víno a vymačkanou šťávu z poloviny citronu. Kromě medu a rozpuštěného másla mícháme všechny suroviny za studena. Míchání věnujeme velkou pozornost. Jakmile máme marinádu, pustíme se do přípravy masa, které nakrájíme na co nejslabší plátky a na čtyřiadvacet hodin zcela ponoříme do marinády.
Až se k vaření druhý den vrátíme, připravíme si nejprve pivní těstíčko z mouky, piva a vajíčka. Nakrájíme kalamáry na kroužky a ty v těstíčku obalíme. Osmažíme na prudkém ohni na pánvi s olivovým olejem. Syrové marinované plátky hovězího masa servírujeme s horkými kalamáry.

Jednohubky a chuťovky – inspirativní fotogalerie

A co budeme k jídlu pít?

Ideálně pak takové víno, které jme použili k vaření. Pít však můžeme i lehčí červené víno, víno bílé ale bude vhodnější, přičemž není nutné trvat na tom, že k červenému hovězímu masu je možné pít jen červené víno a víno bílé pak jen k drůbeži či k rybám. Takový postup je poměrně rigidní. Zde doporučujeme pát silné, tělnaté bílé víno s mírnou osvěžující kyselinkou, např. alsaské ryzlinky.

Další recepty.

Red.
Foto: Nestlé, archiv redakce

18.6.2009 12:02

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist