Domů > Recepty > Recept pro vás dva: nakládané hovězí filety Cali
Recept pro vás dva: nakládané hovězí filety Cali
Romantická večeře s exotickým a chutným jídlem, které dokáže připravit i takový v uvozovkách kuchař, který si na náročnější vaření zatím mnoho netroufá. Tedy takovým způsobem by bylo možné charakterizovat přípravu nakládaných hovězích filetů Cali, jehož recept pochází z Jižní Ameriky.
K přípravě Cali budete potřebovat (pro 2 osoby) 200 g kalamářů, tedy nejlépe nikoliv „trvanlivé“ ale pokud možno chlazené čerstvé, díl 200 g kvalitního hovězího masa, nejlépe panenky, kterou není v ČR problém sehnat a dále:
jednu lžíci (polévková) olivového oleje
jednu lžíci nescafé Classic (může být i jiná káva, tedy ne instantní)
jednu lžíci sójové omáčky a stejné množství másla
jednu lžíci medu,
sůl, pepř a polovinu citronu
Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie
upotřebíme také 1/4 l kvalitního bílého, přičemž kvalitu vína na vaření nepodceňujme, jídlo bude tak dobré, jak dobré je víno!
na pivní těstíčko si připravíme 50 g polohrubé mouky, 2 lžíce oleje, jedno vejce a 50 ml plzeňského piva
Samotná příprava jídla
Začneme tím, že si uděláme marinádu. K tomu použijeme olivový olej, kávu, lžíci sójové omáčky, rozehřáté máslo, rozpuštěný med, bílé víno a vymačkanou šťávu z poloviny citronu. Kromě medu a rozpuštěného másla mícháme všechny suroviny za studena. Míchání věnujeme velkou pozornost. Jakmile máme marinádu, pustíme se do přípravy masa, které nakrájíme na co nejslabší plátky a na čtyřiadvacet hodin zcela ponoříme do marinády.
Až se k vaření druhý den vrátíme, připravíme si nejprve pivní těstíčko z mouky, piva a vajíčka. Nakrájíme kalamáry na kroužky a ty v těstíčku obalíme. Osmažíme na prudkém ohni na pánvi s olivovým olejem. Syrové marinované plátky hovězího masa servírujeme s horkými kalamáry.
Jednohubky a chuťovky – inspirativní fotogalerie
A co budeme k jídlu pít?
Ideálně pak takové víno, které jme použili k vaření. Pít však můžeme i lehčí červené víno, víno bílé ale bude vhodnější, přičemž není nutné trvat na tom, že k červenému hovězímu masu je možné pít jen červené víno a víno bílé pak jen k drůbeži či k rybám. Takový postup je poměrně rigidní. Zde doporučujeme pát silné, tělnaté bílé víno s mírnou osvěžující kyselinkou, např. alsaské ryzlinky.
Další recepty.
Red.
Foto: Nestlé, archiv redakce