Recept pro vás dva: nakládané hovězí filety Cali

Romantická večeře s exotickým a chutným jídlem, které dokáže připravit i takový v uvozovkách kuchař, který si na náročnější vaření zatím mnoho netroufá. Tedy takovým způsobem by bylo možné charakterizovat přípravu nakládaných hovězích filetů Cali, jehož recept pochází z Jižní Ameriky.

K přípravě Cali budete potřebovat (pro 2 osoby) 200 g kalamářů, tedy nejlépe nikoliv „trvanlivé“ ale pokud možno chlazené čerstvé, díl  200 g kvalitního hovězího masa, nejlépe panenky, kterou není v ČR problém sehnat a dále:

jednu lžíci (polévková) olivového oleje
jednu lžíci nescafé Classic (může být i jiná káva, tedy ne instantní)
jednu lžíci sójové omáčky a stejné množství másla 
jednu lžíci medu,
sůl, pepř a polovinu citronu

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

upotřebíme také 1/4 l kvalitního bílého, přičemž kvalitu vína na vaření nepodceňujme, jídlo bude tak dobré, jak dobré je víno!

na pivní těstíčko si  připravíme 50 g polohrubé mouky, 2 lžíce oleje, jedno vejce a 50 ml plzeňského piva

Samotná příprava jídla

Začneme tím, že si uděláme marinádu. K tomu použijeme olivový olej, kávu, lžíci sójové omáčky, rozehřáté máslo, rozpuštěný med, bílé víno a vymačkanou šťávu z poloviny citronu. Kromě medu a rozpuštěného másla mícháme všechny suroviny za studena. Míchání věnujeme velkou pozornost. Jakmile máme marinádu, pustíme se do přípravy masa, které nakrájíme na co nejslabší plátky a na čtyřiadvacet hodin zcela ponoříme do marinády.
Až se k vaření druhý den vrátíme, připravíme si nejprve pivní těstíčko z mouky, piva a vajíčka. Nakrájíme kalamáry na kroužky a ty v těstíčku obalíme. Osmažíme na prudkém ohni na pánvi s olivovým olejem. Syrové marinované plátky hovězího masa servírujeme s horkými kalamáry.

Jednohubky a chuťovky – inspirativní fotogalerie

A co budeme k jídlu pít?

Ideálně pak takové víno, které jme použili k vaření. Pít však můžeme i lehčí červené víno, víno bílé ale bude vhodnější, přičemž není nutné trvat na tom, že k červenému hovězímu masu je možné pít jen červené víno a víno bílé pak jen k drůbeži či k rybám. Takový postup je poměrně rigidní. Zde doporučujeme pát silné, tělnaté bílé víno s mírnou osvěžující kyselinkou, např. alsaské ryzlinky.

Další recepty.

Red.
Foto: Nestlé, archiv redakce

18.6.2009 12:02

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist