Znáte „quiche“ ?

Nejen Italové mají své slané koláče plné zeleniny, masa, sýrů či koření. I Francouzi si je pečou, zvláště na středovýchodě, ale pizza to není. Je to „quiche“. Znáte quiche? Zkuste ho.

Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ? (Zdroj: archiv redakce)

Quiche je možná spíše než koláči blízký dortu, neboť pokud se v našich končinách hovoří o koláči, pak se jedná o něco nízkého, plochého a kulatého. A quiche je sice také kulatý, ale poněkud vyšší. Pokud si pak nebudete pod pojmem „nádivka“ představovat něco méněcenného, ale naopak si vybavíte nádivku kvalitní, plnou dobrého masa, zeleniny a koření, pak má quiche blízko právě k ní. Ale dá se jíst i samotný, podobně, jako italská pizza. A navíc není quiche náročný. Zkuste ho a dejte si pak k němu dobré bílé víno.

Není to náročný postup

Budete potřebovat 4-6 vajec, smetanu (pokud nedržíte dietu, pak celých 250 ml), máslo, kterým vymažete formu (rozhodně ne margarín), špetku muškátového oříšku, čtvrt kila uzeného boku či jiné podobné uzeniny (slanina atd.)  a sůl.

Dále budete na základní těsto potřebovat cca ¼ kg mouky, cca 15 deka másla, tři deci vody a  jedno vejce. Tyto čtyři ingredience promícháme, uhněteme bochánek a necháme ho na dvě hodiny odpočinout v lednici. Pak z něj vyválíme necelý centimetr silný plát, vložíme do máslem vymazané formy (klidně větší hrnec), propícháme jej na několika místech vidličkou (cca 5 x) a upečeme ho (200 stupňů asi 12 minut). Základ koláče pak necháme vychladnout.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?

Mezi tím nakrájíme uzeninu na plátky, někteří si mohou odříznout „tlusté“, jiní nemusí ani používat bok či slaninu, ale klidně jakoukoliv uzeninu a plátky pak podle libosti naklademe na vychladlé těsto. Pak vyšleháme vejce se smetanou, přidáme sůl, muškátový oříšek a směs nelijeme na uzeninu. Vše pečeme půl hodiny na 200 stupňů. Pokud vás napadne přidat např. pečené maso, sušenou šunku či něco jiného, pak fantazii se meze nekladou.

Quiche se nepodává horký, ale vlažný. Doporučujeme k němu i těžší bílé víno, klidně plné ovocné chuti a třeba právě alsaské, např. tramín. Dobrou chuť.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?
Znáte „quiche“ ?

Red.
Foto archiv redakce

Publikováno: 11.08.2016

Mohlo by vás dále zajímat

Recept na slaný koláč s bramborami

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Recept na tradiční bábu - slaný koláč s bramborami.

Kokodák mňamka

Kokodák mňamka

Ukázka vánočních zvyků a tradic na Moravě

Udržovat vánoční zvyky a tradice je důležitým krokem pro další generace. Víte například, čemu se na Valašsku říkalo vdolky?

Radostný koláč

Dnes si připravíme radostný koláč. Paní Barbora Studená nám ukáže, jak se peče.

Recept na vynikající zeleninový koláč

Zeleninové koláče se u nás moc velké oblibě netěší, ale v tomto koláči se setkají papriky, rajčata, ale i dobrá anglická slanina nebo žampiony.

Domácí těstoviny + domácí klobása

Jak si doma vyrobit klobásu nebo těstoviny?

ČTĚTE DÁLE

Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem
Upečte si bábovku, která vás uchvátí nejen chutí, ale i svým žirafím vzhledem

Recepty

Úžasná bábovka s žirafími flíčky omámí celou rodinu svou neodolatelnou chutí a navíc potěší naše děti vzhledem. Jak na takovou bábovku?

Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?
Připravte si sýrové tajemství. Co schovává listový kabátek?

Recepty

Listové těsto dokáže schovat hermelín i mozzarellu. Zapečený sýr je unikátní nápad, jak si pochutnat a nemít špatné svědomí z hřešení.

Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky
Pravé čevapčiči potřebuje voňavé koření a sklenici minerálky

Recepty

Balkánská specialita jménem čevapčiči podle originálního předpisu starého několik století je neodolatelná lahůdka, která nejlépe chutná připravená na grilu.

Chutný recept na erteple
Chutný recept na erteple

Recepty

Jistě znáte mnoho různých receptů z brambor. Náš recept na vařené brambory není složitý na přípravu. Hodí se k obědu i večeři a je vhodný pro celou rodinu.

Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem
Vyzkoušejte osvědčený a chutný recept na kuskus s mákem

Recepty

Máte rádi kuskus? Tak to jistě znáte mnoho skvělých receptů. Kuskus s mákem je chutná úprava nasladko a je vhodný nejen pro vás, ale i pro vaše ratolesti.

Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem
Pečená domácí tlačenka je opravdovým zázrakem

Recepty

Jedním z hlavních produktů každé zabíjačky je tlačenka. Jedná se o tradiční výrobek, který miluje snad každý z nás. Jak vypadá taková výroba tlačenky?

Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin
Pochutnejte si na domácích sýrových krekrech z pouhých 3 surovin

Recepty

Slané krekry nesmí chybět na žádné párty, ale připravit si je můžete i na svačinku. K jejich výrobě vám budou stačit jen 3 suroviny a libovolné koření.

Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky
Vyzkoušejte játra tak, jak je měly rády naše prababičky

Recepty

Vepřová játra chutnají skvěle také jako řízek připravený v klasickém trojobalu, pokapaný čerstvým citronem a třeba s vynikajícím bramborovým salátem.

Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou
Připravte si dva oblíbené pokrmy v jednom – tortilly ala tousty nikdy nezklamou

Recepty

Máte rádi tortilly i tousty? Pak je neváhejte spojit do jednoho lahodného jídla, které si navíc můžete připravit se svými oblíbenými ingrediencemi. Jak na to?

Maková dobrota, kterou si zamilujete
Maková dobrota, kterou si zamilujete

Recepty

Makový koláč je sám o sobě výborný, ale když ho vylepšíte ještě dalšími netradičními ingrediencemi, stane se z něj prvotřídní lahůdka vhodná i na slavnostní stůl.

Vyrobte si poctivé domácí špekáčky
Vyrobte si poctivé domácí špekáčky

Recepty

Víte, co obnáší výroba domácích uzenin? Do poctivých domácích špekáčků se se správným vybavením můžete pustit klidně sami, poradíme vám, jak na to.

I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!
I pejsek s kočičkou věděli, že mrkev do dortu patří!

Recepty

Ještě jste nevyzkoušeli mrkvový dort? Takhle zdravá a zároveň velmi chutná a vláčná pochoutka se smetanovou polevou by na vašem stole určitě neměla chybět.