Židle k jídelnímu stolu? Ale jaká?

Přijímání, a potažmo přirozeně také příprava pokrmů, je bezesporu jedním ze znaků kulturních zvyklostí konkrétního národa, etnické či jiné skupiny atd. Vedle samotných jídel, jídelních servisů, skleniček a dalších propriet bude každý stolující primárně potřebovat velikosti rodiny odpovídající jídelní stůl a hlavně pohodlnou, pevnou jídelní židli. Způsob sezení ovlivňuje zážitek z jídla. A nebo si myslíte, že tomu tak není? A pokud ano, pak jak takovou židli vlastně vybírat?

Základní ergonomie židle nejen jídelní

Základem je výška sedáku, poloha opěráku a případně tvar a umístění područek. Dalším rozhodujícím faktorem jsou použité materiály, zvláště potah sedáku.

Obecně platí, že židle by měla být vysoká 45 cm a to tak, aby rovně sedící postava měla stehenní a holenní kosti zhruba v pravém úhlu a chodidla přitom zůstala celou plochou na podlaze. Nejhorší případ nastane, jeli židle příliš nízká. Pak se nepřirozeně stlačuje žaludek, který by měl být zvláště v okamžiku přijímání potravy uvolněn. Opěrák by měl svírat s plochou sedáku úhel cca 95°, tedy nikoliv úhel pravý.. Rozměr sedáku se uvádí ve standardu jako čtverec o straně 42 až 45 cm. A materiály? Dnes je možné již všechno, žádný materiál není primárně „nepohodlný“, ale dřevo bylo je a bude moderní, stálé, psychicky teplé a příjemné. Nicméně, volba materiálu je dnes vlastně již otázkou čistě jen osobního vkusu.

Velká inspirativní galerie stolů

Područky

Pokud zákazník zvolí jídelní židli s područkami, měl by si před zakoupením uvědomit, že taková židle je mnohem více náročná na prostor, než běžná židle. První problém může nastat v okamžiku, kdy se židle zasunuje pod jídelní stůl – nemusí se tam vejít. Druhé riziko spočívá v opouštění jídelního místa. Vstávající musí židli odsunout od stolu mnohem více, než židli běžnou bez područek, protože nemůže ze židle „vysednout“ bokem. Standardních 90 cm jako nutný komunikační – průchozí prostor ve vztahu k velikosti místnosti za zasunutou jídelní židlí, se tak zvětšuje min. o 50%. Nejlépe je v obchodě celou situaci simulovat.
Nicméně, k jídelnímu stolu a ke stolování se područky zkrátka mnoho nehodí. Patří spíše k polokřeslům a jsou určeny k tomu, aby na nich volně spočívala předloktí. Područky jsou k relaxaci, jídelní židle pak k jídelnímu stolu.

Tvarování opěráku
Tvarování opěráku je ovlivněno požadavkem správného držení těla. Opěrák jídelní židle by měl být dostatečně vysoký tak, aby končil několik centimetrů pod lopatkami. Může být případně vyšší, ale nikoliv nižší. Jeho sklon je nejlépe představit si jako ten nejmenší možný, při kterém je již cítit, že židle přebírá od páteře část odpovědnosti ze nesení trupu. To je přesně ten okamžik po jídle, kdy pohodlně opřeme a podává se např. káva.

Velká inspirativní fotogalerie židlí

Slovo ergonoma

Výzkumný vývojový pracovník při slavné milánské polytechnice
Dr. Andrea Visskonsiti shrnul problematiku ergonomie jídelní židle do několika slov: „ před jídlem se musím pohodlně a rovně posadit tak, aby žaludek doslova vysel a těšil se prázdný, např. na skvělou pastu. Při jídle je trup napřímen a neopírá se stehny o sedák. Po jídle se chci opřít a pohodlně usnout“ .    A k tomu není co dodat. Dobrou chuť.
Jaroslav Zákolanský

Foto firem Alnus, Nábytek Brückl, AUŠ INTERIER, Ranny Architects, Gruber & Schlager

10.8.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist