V zemědělské usedlosti postavili prosklenou novostavbu a do stodoly schovali garáž

Jednou ze staveb, která byla nominovaná do 2. ročníku České ceny za architekturu, je soukromá rezidence v Čejkovicích. Jedná se o dílo architektů Václava Hlaváčka (Studio acht, spol. s r. o.), Bena Hoeka a Lodewijka Baljona (landscape architect). Zveme vás na prohlídku.

Někdy se přes veškerou snahu stavebníků a architektů nedají původní objekty zachránit. Příkladem necitlivě zrekonstruovaného domu, kterému už nebylo možné „vrátit původní tvář“, je zemědělská usedlost v Čejkovicích. Podívejte se, jak tento tvrdý oříšek rozlouskl tým architektů.

Už nebylo cesty zpátky

Původní historická obytná budova zemědělské usedlosti v Čejkovicích byla nevratně zničená necitlivou rekonstrukcí předchozího majitele. Padlo rozhodnutí postavit místo ní novostavbu, jejíž půdorys by kopíroval stávající objekt. Spolu s ostatními hospodářskými budovami zemědělské usedlosti tak byla zachována sevřená kompozice usedlosti.

Stodola v horní části areálu, z níž se zbyly pouze obvodové zdi, nebyla zrekonstruována do původní podoby (který už ani nebylo možné z dostupných dokumentů úplně zjistit), ale záměrně byla ponechána v stávajícím stavu a zakonzervována. Uvnitř části tohoto fragmentu byla postavena lehká vestavba garáže, která je nižší než zachované obvodové zdi stodoly, a tudíž ji není vidět zvenčí.

Pruhovaná fasáda je z kamene, betonu a skla

Samotná novostavba obytné části je navržena v modulu 1200 mm a je tvořena téměř celoproskleným hlavním obytným podlažím, jehož spodní část je umístěna na soklu suterénu. V něm se nachází technické a provozní zázemí objektu.

Fasáda soklu objektu je z místního kamene. Hlavní obytné podlaží přesahuje o 600 mm po celém obvodu základní konstrukci budovy. Tento přesah je krytý prefabrikovanými betonovými dílci.

Fasáda budovy budí dojem, že je složena ze čtyř pruhů. Tento dojem vytváří kombinace kamene – betonu – skla – betonu, které se postupně vynořují ze svahu a vystupují nad terén. Přízemí se ve spodní části „odpoutává“ od země a končí v prostoru na železobetonové podpěře tvaru „y“. Tím je zajištěn ničím nerušený výhled do celé krajiny.

V interiéru se střídají dřevo a beton

Také interiér je řešený velmi úsporně a čistě. Strop je z pohledového betonu, který je členěný jednotným rastrem otisku bednění. Také na stěny byl také použitý pohledový beton, ale v atraktivní kombinaci se dřevem a sklem. Podlaha je v celém objektu litá, jen v kuchyni je dřevěná.

Otevřené kuchyni s jídelnou dominuje kombinace bílé a šedočerné barvy. Minimalisticky pojatá ložnice je zařízená v bílo-hnědé. Obývací pokoj ozvláštňuje kusový koberec ve fialové barvě. Luxusní ráz koupelny bylo docíleno kombinací mramoru se dřevem.

Text: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist