Zdravé vánoční recepty na váš prostřený stůl

Pokud jste se rozhodla experimentovat a prožít letošní Vánoce trochu zdravěji, možná by nebylo od věci vyzkoušet pár osvědčených receptů. Až si na nové ingredience v pečení zvyknete, nebude pak problém začít péct zdravěji i klasičtější recepty. Je ale třeba jednotlivé přísady poznat a pak je kombinovat s tím, s čím chutnají nejlépe.

Nejdříve vyzkoušejte banánové koláčky, tzv. cookies. V misce smíchejte hrnek celozrnné mouky s hrnkem klasické bílé mouky, třetinu hrnku kakaa, lžičku sody a lžičku soli.

I zdravé vánoční recepty jsou ve výsledku chutné!

V oddělené misce rozmačkejte dva zralé banány, ke kterým přidáte hrnek arašídového másla a čtvrt hrnku Nutely, hrnek hnědého cukru a lžičku vanilkového extraktu a všechno důkladně promíchejte s přísadami v první misce a nenechte se odradit, pokud vám propracování těsta bude déle trvat.

Do hmoty potom nasekejte ještě jeden celý banán, ten ale nedrťte, nechejte ho naopak ve větších kouscích. Potom z hmoty vytvořte kuličky o průměru asi 3 nebo 4 centimetry a pečte je na pečicím papíru asi 10 až 15 minut.

Zdravé vánoční recepty na klasické cukroví

Klasické tlapky nebo pracny patří snad ke každým Vánocům. Tušila jste, že i ony mají svoji zdravější variantu? Chuťově se přitom od té klasické zase tolik neliší. Bílou mouku nahraďte celozrnnou (120 gramů) a sójovou (30 gramů), přidejte od oka rozdrcených vlašských ořechů a rozinek a 2 lžíce sušeného sladovitu (typ alternativního sladidla).

Nepřehlédněte – Velká galerie vánočních dekorací

Nezapomeňte na koření, přisypte tedy lžičku skořice, několik mletých hřebíčků a trošku citronové kůry. Přisypte čtvrt lžičky sody a všechno smíchejte pomocí zhruba poloviny bílého jogurtu (sedm lžiček).

Nezapomeňte ani na olej, do směsi ho bude stačit 30 gramů. Teď postupujte přesně tak, jak jste zvyklí. Směs smíchejte a natlačte do formiček. Pečte do růžova a vyklopte hned po vytažení z trouby.

Zdravé vánoční recepty? Třeba na mrkvové koláčky

Dokonce i mrkev se může stát zajímavou přísadou do vánočního cukroví. Když jemně nastrouháte 200 gramů a přidáte stejné množství celozrnné mouky, 30 gramů hnědého cukru, 80 gramů Hery a polovinu sáčku Prášku do pečiva, vznikne vám husté těsto.

Zkuste jej rozválet. Pokud vám to nejde, přidávejte postupně více mouky. Z rozváleného těsta pak vykrajujeme jednotlivé tvary, které po upečení natřete marmeládou a posypte oříšky nebo sezamovými semínky.

Nahradíte-li bílou mouku celozrnnou, máte ihned cukroví o něco zdravější. Zkuste to vyzkoušet a nenechte se odradit prvními neúspěchy nebo odmítáním rodiny. Například i klasické muffiny jsou s celozrnnou moukou opravdu vynikající.

Další inspirace ve článku Designový solitér jako vánoční dárek? Proč ne!

Martina Tlachová
Foto: blogspot.com, veganfood.org, katieskitchen.org, adventuresinshaw.com,
I typepad.com

21.12.2009 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist