Zatímco bytu vládne bílá, barevnost pomohlo vyřešit Grafosklo se zeleným dekorem bambusu na dveřích a obkladu u kuchyňské linky

Mladí manželé bydleli pár let v neútulných podnájmech a přitom si snili o prostorném bytě plném světla, který si zařídí jednoduše, ale nápaditě a prakticky. Nebylo jednoduché, byt v dezolátním stavu si vyžádal bourání, stavění a pomoc architekta. Ale nakonec se jim sen splnil. Podívejte se, jak se jim to povedlo.

Sny bývalých studentů postupně získávaly reálné obrysy, a když se za pomoci rodičů podařilo objevit byt ve starším cihlovém domě na okraji Prahy, bylo rozhodnuto. A přestože měli Radka a Petr předem spoustu plánů, oslovili raději architekta a díky mini výběrovému řízení naštěstí vybrali i správnou stavební firmu.

Byt hyzdily staré radiátory a ani podlaha se nedala zachránit

„To, že je byt ve špatném stavu, nám nevadilo. S kompletní rekonstrukcí jsme počítali,“ vzpomíná Radka. Byt s rozlohou 87 m² a dispozicí 3 ½ + 1 stejně neodpovídal jejich představám o bydlení. Podlaha sice byla z bukových parket, které byly před necelými deseti lety přebroušeny a nalakovány, ale jejich záchrana už stejně neměla smysl.

Elektrické rozvody byly občas umístěné pouze v lištách a kvalita štuků odpovídala době vzniku domu. Litinové radiátory byt rozhodně nezdobily a téměř 50 let staré dveře do koupelny svůj povrch doslova „loupaly“. Mezi původní vybavení patřily i letitá karma, vana, obklady či umyvadlo. Původní kuchyň byla naprosto nevyhovující, a to jak svým rozvržení, tak i vybavením, které odpovídalo stáří bytového domu.

Všechno začalo bouráním příček

„Původní kuchyně měla pouhých 6 m² a sousedící jídelna s 10 m² na půdorysu 2 × 5 m v podstatě neumožňovala umístit ani větší jídelní stůl. Takže jediné logické řešení bylo obě místnosti propojit. Tento krok ovšem znamenal posunout hned několik příček,“ vzpomíná Radka. Proto společně s Petrem oslovili architekta Miroslava Stacha, který je upoutal svými realizacemi plnými vtipných až důvtipných nápadů.

Vstupní předsíň se zvětšila a prosvětlila

Vstupní vchodové dveře byly vyměněny za bezpečnostní variantu a z vnitřní strany vzhledově sladěny s interiérem – do bílé barvy. Bíle je laděný i nábytek – botník za vstupem a vestavěné skříně, které šikovně nahradily původní malé komůrky. Ve skříních je připravený prostor pro sušičku a z toho důvodu mají skříňové dveře zabudovanou větrací mřížku.

Celý prostor bytu sjednocuje podlaha z masivních dřevěných prken, která nechybí ani zde. Vzhledem k tomu, že chodba nemá okno pro přirozené světlo, architekt využil sousedícího obývacího pokoje a do průchozího otvoru použil celoskleněné dveře z Grafoskla s grafickým motivem bambusu. Ty jsou díky kalenému sklu velmi bezpečné, nerozbitné a díky průhlednému sklu umožňují průnik denního světla do skryté vstupní chodby.

Večer zajišťují osvětlení ve vstupní chodbě svítidla LED, která jsou zapuštěná do sádrokartonového podhledu.

Kuchyň je propojená s jídelnou

Posunutí příček umožnilo mladému páru získat prostornou kuchyň, jejíž sestava plně odpovídá potřebám modernímu vaření. Samostatné varné centrum je vybavené indukční varnou deskou a od navazujícího jídelního stolu chrání strávníky kolmá deska z čirého kaleného skla. To nahradilo i klasické keramické obklady a pro designové propojení místností v bytě byl využitý na obkladu stěny z Grafoskla stejný motiv bambusu ze dveří mezi obývacím pokojem a chodbou.

Koupelna s vanou i sprchovým koutem

Původní návrh koupelny počítal s vanou, umyvadlem se skříňkou, pračkou a sušičkou. „Jenže my jsme si moc přáli sprchový kout. Hodně sportujeme, a když přijdete po třech hodinách aktivního sportu, je sprcha prostě ideální. Nicméně jsme počítali do budoucna s dětmi a kvůli nim, jsme zase chtěli vanu,“ vysvětluje majitelka důvody, proč se nakonec rozhodli pro rozšíření koupelny právě ve prospěch sprchového koutu. Architekt tedy upravil projekt tak, že vestavná pračka se stala součástí kuchyně, sušička se přesunula do vestavěných skříní na chodbě a díky tomu se splnil požadavek majitelů – mít sprchový kout i vanu.

Ještě chybí pár dekorací a je hotovo

Minimalisticky je pojaté především zařízení ložnice a dětského pokoje. Nicméně bytu samozřejmě obývací pokoj, který je skvěle skloubený s malou pracovnou a návštěvní zónou. Do obývacího pokoje jsou dva vstupy – ze vstupní chodby velkými posuvnými dveřmi po stěně a z kuchyně velkými zasouvacími dveřmi do atypického pouzdra umístěného za sestavu polic a nízkých skříněk pod televizi.

A tak chybí už jen nějaké originální dekorace, které dodají bytu osobitost. „Čekáme ještě na fotografie z osobního cestovatelského archivu, které jsme si nechali zvětšovat a které chceme použít místo obrazů,“ doplňuje závěrem Radka.

Ivana Kukalová

3.5.2017 5:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist