Zařizujete si kuchyň? Víme, jakých chyb byste se měli vyvarovat!

Rozhodli jste se, že ještě teď před Vánocemi vylepšíte svou kuchyň? Chcete si pořídit novou linku nebo si alespoň koupit nové spotřebiče? Jestlipak vás ale někdy napadlo, že se přitom můžete opakovaně dopouštět zásadních přešlapů, aniž to tušíte? Víte, které barvy a materiály se do kuchyně vlastně nehodí? Seznam nejčastějších chyb, které se často opakují a kterých je tedy třeba se vyvarovat, nám prozradila interiérová architektka Veronika Haroldová.

2abstarct-house_large-original-abstract-painting-original-ready-to-hang-art-decor-1100x618.jpgCelá galerie 18 Zdroj: DelightFULL

Co tedy děláme špatně?

„Nejčastějším prohřeškem, se kterým se ve své praxi setkávám, je chybějící koncept. Klienti postrádají nutné zkušenosti a nadhled, který by jim umožnil vnímat jejich byt či dům jako kompaktní celek. Profesionálové postupují od celku k detailu, zatímco klienti často jako první řeší detaily či jednotlivosti, které ve výsledku celek vizuálně tříští. V široké nabídce trhu se obvykle neorientují a postupují při zařizování spontánně, podle momentální nálady. Mým úkolem je proto vyřešit kromě dokonalé funkčnosti především jednotný barevný a materiálový koncept pro zvolený styl,“ říká spolupracovnice OD Möbelix Veronika Haroldová.

V kuchyních je malá pracovní plocha a nevhodné povrchy

Myslíte si, že každému vyhovuje v kuchyni něco jiného? Do jisté míry máte pravdu, ale přece jen existují určitá doporučení, která jsou dlouhodobě ověřená v praxi. Nejčastěji se objevují nedostatky ve funkčnosti. To se týká například malé pracovní plochy. A to kupodivu vůbec nesouvisí s velikostí samotné kuchyně.

Dalším častým nešvarem jsou zóny, které na sebe špatně ergonomicky navazují. Kuchyň by totiž měla věrně zrcadlit celý proces přípravy jídla. Konkrétně to znamená návaznost lednice (případně spíže), odkud jídlo vyndáme a omyjeme ve dřezu. Samotná pracovní deska, na které jídlo zpracováváme, by se měla nacházet mezi dřezem a varnou deskou, na které jídlo finálně tepelně upravujeme.  

Neduhem mnoha jinak krásných kuchyní je i odkrytý nepořádek. Často za to může nesprávně vyřešený ostrůvek nebo chybějící optické oddělení kuchyně od obytného prostoru. Do otevřených polic je třeba důsledně umisťovat výhradně nádobí, které používáte každý den.  

Achillovou patou jsou i neprakticky zvolené povrchy a barvy, což ztěžuje a komplikuje jejich údržbu. Příčinou jsou kromě strukturovaného povrchu dvířek také lesklé a tmavé, speciálně černé materiály. Věřte, že je lepší odolat módním trendům a raději upřednostnit praktickou stránku, tzn. preferovat odolné materiály a střední barevné odstíny v matu.

29.11.2018 10:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist