Zařizujete kuchyň? Vyberte správný nábytek!

Koupelnový nábytek je často diskutované téma, ale tomu kuchyňskému by se také patřilo trochu více věnovat. Vždyť sem spadají všechny skříňky, závěsné regály, police, apod… Správně zvolený nábytek a jeho rozvržení – to přeci dělá kuchyň osobitou a originální. Tak se tedy pojďme na ten kuchyňský nábytek podívat trochu detailněji…

Je důležité vědět, že stejně, jako při výběru jakéhokoliv jiného nábytku a zařízení nezbytně musíme vše dobře naplánovat a před samotnou koupí otestovat.  Nábytek, který se vám v prodejně zalíbí se nebojte vyzkoušet a otestovat.

Zatížit police rukama vší silou by pro prodejce neměl být problém, pakliže má mít police takovou, či „makovou“ nosnost. Sedněte si na židle a trochu se na nich zavrťte, ať vidíte, zda nejsou náchylné k rozklížení. U jídelního stolu zkontrolujte nýty, šrouby a jiné spoje. Kuchyňská linka, respektive její deska by zase měla mít povrchovou úpravu odolnou proti poškrábání, zároveň musí být zcela rovná a dobře sedět na spodních skříňkách.

2276896000_73eeb70d4a%20kopie.jpg

Plánování
Plánování je rovněž nezbytné. Vše je nutné si dobře změřit a sepsat na papír. Také není od věci, když si na list A4 nakreslíte náčrt půdorysu, nebo stěny, kam chcete nábytek umístit a pokusíte se zakreslit, jaké rozmístění jednotlivých kusů nábytku by se vám líbilo nejvíce. Běžná kuchyň by měla mít pracovní plochu 10 m², ale pokud máte k dispozici prostornější interiér a toužíte po komfortu, můžete plochu rozšířit až dvojnásobně.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie


Také si ujasněte rozmístění elektrospotřebičů, jejich množství, se kterým souvisí počet elektrických zásuvek. Je hloupost vybírat kuchyňskou polici na kořenky, kterou chcete mít tam, kde jste si zvolili zásuvku na mixer. Ať se už rozhodnete pro jakoukoli dispozici, důležité je, aby jednotlivé části kuchyňské linky byly seřazeny podle toho, jak probíhají práce při vaření – lednička, přípravná plocha, dřez, další pracovní plocha, sporák, plocha na servírování.

kitchen-cabinets-barrique%20kopie.jpg

Ostrůvek i bar
Pro ostrovní kuchyň nemusíte jezdit na Maledivy, ale bohatě postačí, pořídíte-li si ostrůvek, neboli barový pult. Jeho přednosti jsou jasné: zkrácení vzdáleností, další pracovní a odkládací plochy, přístup ze všech stran, perfektní podmínky pro vaření ve dvojici nebo i ve větší skupině. Další výhodou je jeho spodní část, kterou lze využít jako úložný prostor. Ten můžete vyplnit mnoha způsoby – zkombinovat zavřené police či kontejnery s otevřenými policemi.

Velká fotogalerie stylového nábytku

kitchen1%20kopie.jpg

 

Duální pozadí kuchyňské linky?
Pod tímto pojmem se skrývá jedna neuvěřitelně praktická, nicméně nedoceněná záležitost. Jde o prostor ukrývající se za kuchyňskou linkou. Zde můžete namontovat výklopnou desku na krájení pečiva i s noži, nebo výsuvný systém sklopných regálů pro případ, kdy vám na pracovní desce už nebude zbývat další prostor např. na servírování. Uvidíte, jak praktické a pohodlné je, když si budete mít kam odložit třeba plné talíře, nebo další zašpiněný nůžči vařečku.

Kuchyně – velká inspirativní fotogalerie

Rozmístění
Police, kde budou stát kořenky apod., je dobré vždy zasadit do výše očí, abychom potom při vaření nemuseli nezbytné přísady hledat. Naopak kuchyňské náčiní, nádobí a příbory mohou být situovány v zásuvkách a skříních ve spodní části kuchyňské linky. Rohová skříňka ukrývající v sobě otočný karusel s kovovými koši může perfektně vyplnit prázdný nevyužitý roh a opět poskytne další nezbytný úložný prostor.

simple-modern-kitchen1%20kopie.jpg

Otočné mechanismy obecně mohou perfektně sloužit jako potravinová skříň – klasickým spižírnám, neboli špajzům totiž již definitivně odzvonilo. Namísto 60 cm hloubky skříněk tedy zvolíme 70-90 cm – tedy pokud máme v kuchyni dostatek místa. A pokud jde o výšku pracovní plochy – namísto 80 cm zvolíme výšku kolem 90 cm v závislosti na výši naší postavy. I zúžené místo se dá využít – mělké skříňky mohou být i dole.

tisettanta-contemporary-kitchen-soya-thumb%20kopie.jpg

Takzvaný mělký program, tedy systém několika úzkých, kolem 35 cm hlubokých skříněk či zásuvek je zase perfektním řešením do kuchyní, kde se nám nepodařilo „vychytat“ nějaké ty centimetry, a proto vznikl malý úzký prostor, který zůstal nevyužitý. Mělké systémy mohou být rovněž situovány v jídelním  koutu, jako  příborníky nebo jako prostor pro odkládání ubrousků  a všeho, co ke stolování potřebujete.

Co se týká nástěnných, závěsných skříní, zde je nutné pečlivě vybírat druh dvířeksystému jejich zavírání. Obecně platí, že vyklápěcí dvířka jsou nejpraktičtější, jelikož vydrží otevřená v jakékoliv poloze. Prostoru lichotí i posuvná dvířka, jejich nevýhodou je však to že je, že při vaření budete moci mít otevřenou pouze jednu stranu – pokud vám to ovšem nevadí, pak je považujte za tu estetičtější volbu.

Text: Lucie Sýkorová

Foto:homes-interior.com,dreamstime.com,dornob.com,trendir.com,tiktock2u.com

21.3.2011 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist