Zapečené sardinky v hořčičné omáčce

Čerstvé sardinky patří mezi nejobyčejnější a nejdostupnější mořské ryby a přesto je lze považovat za stejně jedinečné, jako jiné ryby ze slaných vod. Lze je vynikajícím způsobem připravovat pouze osolené a zaprášené moukou na rozpáleném olivovém oleji, ale budeme-li mít chuť dopřát si rafinovanější předkrm či lehkou večeři, dopručuji sardinky zapéci v omáčce s některou z jedinečných francouzských hořčic, vhodně doplněných bílým vínem.

Češi a moře

S létem přichází také velice časté výlety ke světovým mořím a oceánům. Český cestovatel má konečně šanci uspokojit svou touhu po čerstvých mořských rybách a tak zvaných plodech moře. Může si konečně dopřát možnost nechat se podmanit jednoduchými recepty, jejichž základ je pouze jediný: čerstvá chuť mořského živočicha, která je to, co v našich končinách prakticky nemůžeme okusit. Teprve až si nakoupíme na rybím trhu čerstvé sardinky, mořské vlky, pražmy, makrely nebo krevety, mušle či chobotnice a použijeme k jejich přípravě jenom sůl, máslo nebo olivový olej, zjistíme, že právě tato jednoduchost z nich činí dokonalé delikatesy. Je samozřejmé, že existuje řada vysoce sofistikovaných způsobů při přápravě mořských živočichů a ryb, ale dobrou radou pro každého, kdo s jejich přípravou začíná je jediná: na počátku skutečně okusit samotnou chuť čerstvě ulovených a nejjednodužším způsobem připravených ryb či mořských měkýšů, korýšů a hlavonožců. Teprve pak (a vždy velice střídmě) zacházet při jejich vaření s kořením, bylinkami, vínem či dalšími ingrediencemi.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Sardinky a jejich příprava

Čerstvé sardinky vykucháme a důkladně omyjeme. Dobře prosolíme, jemně posypeme bílým pepřem, pokapeme citrónem, vložíme do zapékací misky, na jejíž dno můžeme, ale nemusíme dát několik nakrájených koleček cibule. Pokapeme olivovým olejem a dáme na 5 až 10 minut péci do trouby asi na 220°C.

 
Hořčičná omáčka

Během předpečení si připravíme omáčku, kterou sardinky zalijeme. V asi 100g kysané smetany rozmícháme dvě až tři lžičky hořčice. Doporučuji u nás dostupnou francouzskou medovou hořčici, ale můžeme použít i klasickou hořčici dijonskou, kterou ještě doplníme lžící medu. Nadrobno nasekáme zelenou petrželku, přidáme 1dcl bílého vína (nejlépe to, které budeme k jídlu podávat), sůl, šťávu ze čtvrtiny citrónu a vše důkladně promícháme. Hořčičnou omáčkou zalijeme již mírně předpečené sardinky a necháme zapékat jště asi 20 minut při stejné teplotě. Objem omáčky se musí zmenšit a na povrchu se objeví místy nahnědlá krusta. Sardinky podáváme s pečivem, ozdobené citrónem a zelenou petrželkou.

 
Víno z vnitrozemí míří k moři

Jako víno pro náš předkrm či lehkou večeři jsme vybrali samozřejmě bílou odrůdu, tentokráte zvláštní alsaský klon druhu pinot blanc (rulandské bílé), které bývá označováno jako pinot auxerrois. Jak známo, pinot blanc patří mezi alsaskými víny k těm jednodužším a lehčím. Proto však bývá vhodným vínem k jídlu a především k bílým masům a rybám. Pinot auxerois navíc mívá výraznější ovocité aroma, které je výrazné právě u námi vybraného vzorku z vinařství Materne Haegelin z vesnice Orschwihr. Jejich pinot v ročníku 2005 si skutečně zachovává příjemnou lehkost, avšak až překvapivě plnou chuť. Zbytkové cukry nejsou příliš výrazné, ale jejich přítomnost dodává vínu svéží hroznovou chuť, která naše dnešní sardinky s hořčičnou omáčkou zcela jistě příjemně doplní.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Suroviny pro přápravu

300 g čerstvých sardinek (3-4 kusy)
sůl
bílý pepř
dvě lžíce olivového oleje
šťáva z poloviny citrónu
2-3 lžičky medové hořčice
100 g kysané smetany
zelená petrželka
1 dcl bílého vína

Další recepty

Otto Jansky
foto: autor
19.7.2006 1:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist