Zamrazujeme úrodu. Co se dá zamrazit a co ne a jak na to, aby po rozmrazení nevznikl blivajz?

Jednou z nejefektivnějších metod, jak uchovat úrodu, je zamrazit ji. Můžete si připravit zeleninové směsi do polévky, nachystat si ovocné knedlíky, zamrazit různá pyré či bylinky. Možností je mnoho, ale má to svá pravidla. Ta vám prozradíme.

shutterstock_522663619-1100x618.jpg Celá galerie 11 Zdroj: shutterstock.com

Co se k zamrazení nehodí

Zamrazit se dá skoro všechno. Skoro. Některé druhy ovoce a zeleniny se ale pro mražení nehodí.

V mrazáku bez problémů uchováte třeba jahody, borůvky, maliny nebo ostružiny. A také hrášek, fazolky nebo brokolici. Objemnou zeleninu, jako je například mangold či špenát, před zamražením spařte, aby se jejich objem zmenšil. Navíc si usnadníte práci při přípravě jídla po rozmrazení.

Podstatně náročnější je uchovávání plodin, které obsahují vysoký podíl vody. Takže zapomeňte třeba na přímé mrazení melounů, okurek, rajčat, salátů nebo brambor. Po rozmrazení se změní v tekutou hmotu se zcela jinou chutí i konzistencí a jsou nepoživatelné.

Připravujeme ovoce a zeleninu na zamrazení

Ovoce i zeleninu, kterou můžete zamrazit, je potřeba na jejich ledovou pouť připravit. Drobné ovoce, jako jsou bobuloviny, přeberte od lístků a smítek. Suché je prosypte krystalovým cukrem – ideálně třtinovým, který jednak báječně chutná a je navíc na rozdíl od bílého řepného cukru zdravý. Jednotlivé plody se pak k sobě nebudou lepit. Ovoce naporcujte do vhodných sáčků určených pro mrazení a uzavřete. Nebo pokud máte doma vakuovačku, zapečeťte svárem.

TIP LIVING.CZ: Pozor na vakuování! Není vhodné, protože by choulostivé ovoce rozdrtilo a odsálo šťávu.

Větší ovoce jako jahody nebo meruňky očistěte, pokrájejte na menší kousky a okamžitě zakapejte citronovou šťávou. Dopřejte jim také jednu nebo dvě hrsti krystalového cukru, naporcujte a uložte do vhodných sáčků.

Zeleninu, jako je mladý hrášek nebo čerstvé fazolové lusky, je potřeba před zamrazením tzv. blanšírovat. To znamená velmi krátce povařit v dobře osolené vroucí vodě, přecedit a ihned ochladit v nádobě s chladnou vodou s ledovou tříští. Uchová si tak svoji křupavou svěžest i barvu, chuť a strukturu. K blanšírování se báječně hodí i parní trouba, která dovede vařit ve 100% páře. Celý proces bude mnohem pohodlnější a navíc se obejde zcela bez soli.

Hlavně rychle

Pokud chcete, aby si uložené poklady udržely i po rozmrazení svoji původní barvu, šťavnatost a strukturu, je potřeba je zamrazit opravdu rychle a šetrně.

„K tomu slouží funkce SuperFreeze, což je vlastně velmi rychlé mrazení přímým přívodem chladného vzduchu do vyhrazeného prostoru. Brání tvorbě ledových krystalů, které by měly na svědomí ztrátu původní textury, barvy i chuti po rozmrazení. Některé moderní mrazničky mají na výběr více teplot mrazení podle toho, jak rychle chcete potraviny spotřebovat. Mírné chlazení například využijete, pokud uložené potraviny spotřebujete do týdne. Hluboké mrazení naopak slouží pro dlouhodobé uchování v řádu měsíců. Systém FreezeLock pak zabraňuje popálení potravin mrazem,“ říká Darina Papáčová, odbornice značky Whirlpool.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist