Zamrazujeme úrodu. Co se dá zamrazit a co ne a jak na to, aby po rozmrazení nevznikl blivajz?

Jednou z nejefektivnějších metod, jak uchovat úrodu, je zamrazit ji. Můžete si připravit zeleninové směsi do polévky, nachystat si ovocné knedlíky, zamrazit různá pyré či bylinky. Možností je mnoho, ale má to svá pravidla. Ta vám prozradíme.

(Zdroj: shutterstock.com)

Co se k zamrazení nehodí

Zamrazit se dá skoro všechno. Skoro. Některé druhy ovoce a zeleniny se ale pro mražení nehodí.

V mrazáku bez problémů uchováte třeba jahody, borůvky, maliny nebo ostružiny. A také hrášek, fazolky nebo brokolici. Objemnou zeleninu, jako je například mangold či špenát, před zamražením spařte, aby se jejich objem zmenšil. Navíc si usnadníte práci při přípravě jídla po rozmrazení.

Podstatně náročnější je uchovávání plodin, které obsahují vysoký podíl vody. Takže zapomeňte třeba na přímé mrazení melounů, okurek, rajčat, salátů nebo brambor. Po rozmrazení se změní v tekutou hmotu se zcela jinou chutí i konzistencí a jsou nepoživatelné.

Zamrazujeme úrodu. Co se dá zamrazit a co ne a jak na to, aby po rozmrazení nevznikl blivajz?
Zamrazujeme úrodu. Co se dá zamrazit a co ne a jak na to, aby po rozmrazení nevznikl blivajz? (Zdroj: shutterstock.com)

Připravujeme ovoce a zeleninu na zamrazení

Ovoce i zeleninu, kterou můžete zamrazit, je potřeba na jejich ledovou pouť připravit. Drobné ovoce, jako jsou bobuloviny, přeberte od lístků a smítek. Suché je prosypte krystalovým cukrem – ideálně třtinovým, který jednak báječně chutná a je navíc na rozdíl od bílého řepného cukru zdravý. Jednotlivé plody se pak k sobě nebudou lepit. Ovoce naporcujte do vhodných sáčků určených pro mrazení a uzavřete. Nebo pokud máte doma vakuovačku, zapečeťte svárem.

TIP LIVING.CZ: Pozor na vakuování! Není vhodné, protože by choulostivé ovoce rozdrtilo a odsálo šťávu.

Větší ovoce jako jahody nebo meruňky očistěte, pokrájejte na menší kousky a okamžitě zakapejte citronovou šťávou. Dopřejte jim také jednu nebo dvě hrsti krystalového cukru, naporcujte a uložte do vhodných sáčků.

Zeleninu, jako je mladý hrášek nebo čerstvé fazolové lusky, je potřeba před zamrazením tzv. blanšírovat. To znamená velmi krátce povařit v dobře osolené vroucí vodě, přecedit a ihned ochladit v nádobě s chladnou vodou s ledovou tříští. Uchová si tak svoji křupavou svěžest i barvu, chuť a strukturu. K blanšírování se báječně hodí i parní trouba, která dovede vařit ve 100% páře. Celý proces bude mnohem pohodlnější a navíc se obejde zcela bez soli.

Zamrazujeme úrodu. Co se dá zamrazit a co ne a jak na to, aby po rozmrazení nevznikl blivajz?
Zamrazujeme úrodu. Co se dá zamrazit a co ne a jak na to, aby po rozmrazení nevznikl blivajz? (Zdroj: shutterstock.com)

Hlavně rychle

Pokud chcete, aby si uložené poklady udržely i po rozmrazení svoji původní barvu, šťavnatost a strukturu, je potřeba je zamrazit opravdu rychle a šetrně.

„K tomu slouží funkce SuperFreeze, což je vlastně velmi rychlé mrazení přímým přívodem chladného vzduchu do vyhrazeného prostoru. Brání tvorbě ledových krystalů, které by měly na svědomí ztrátu původní textury, barvy i chuti po rozmrazení. Některé moderní mrazničky mají na výběr více teplot mrazení podle toho, jak rychle chcete potraviny spotřebovat. Mírné chlazení například využijete, pokud uložené potraviny spotřebujete do týdne. Hluboké mrazení naopak slouží pro dlouhodobé uchování v řádu měsíců. Systém FreezeLock pak zabraňuje popálení potravin mrazem,“ říká Darina Papáčová, odbornice značky Whirlpool.

Zamrazujeme úrodu. Co se dá zamrazit a co ne a jak na to, aby po rozmrazení nevznikl blivajz?
Zamrazujeme úrodu. Co se dá zamrazit a co ne a jak na to, aby po rozmrazení nevznikl blivajz? (Zdroj: Whirpool)

Publikováno: 03.09.2020, Autor: autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Mohlo by vás dále zajímat

Nové odrůdy jahod

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Nové odrůdy jahod

Polévka z tlačenky

Dnes se podíváme na jeden z receptů z naší soutěže. Připravíme si polévku z tlačenky.

Medvědí česnek

Kdo jiný než Láďa Hruška! Pobaví, poradí, sežene, vyzkouší, vymyslí, předvede, ušetří, uvaří… Přijede k vám na zahradu, do dílny i do kuchyně! Triky, rady, vychytávky, ale i nejcennější rodinné recepty přímo z vašich domovů

Uchovávání bylinek

Hana Hořáková předvede jak je možné uchovat bylinky mražením, sušením nebo nakládáním

Recept na nejjednodušší litou palačinku

Rychlá a jednoduchá palačinka litá a pečená na plechu.

Recept na houbovou polévku s drobením

Houbová polévka s kapáním přijde vhod po celý rok, kdy jsou chladnější dny a potřebujete se zahrát či zasytit.

ČTĚTE DÁLE

Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?
Umíte správně položit příbory na prostřený stůl?

Tipy a triky

Pokud jdeme do honosné restaurace, měli bychom si osvojit správné používání příboru. Jen tak se nám nestane společenské faux pas.

Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?
Víte, proč je pro většinu českých domácností zvlhčovač nutností?

Tipy a triky

Zvlhčovač místnosti je tím nejlepším řešením pro zvlhčení suchého vzduchu. Má blahodárné účinky na váš organismus. Víte, jak si ho vybrat?

Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami
Přilákejte štěstí do svého domova s vhodnými pokojovými rostlinami

Tipy a triky

Vhodné pokojové rostliny můžete vybrat i podle proslulého asijského učení feng šuej. Zjistíte tak, které jsou pozitivní a které negativní.

Jak zatočit s vodním kamenem
Jak zatočit s vodním kamenem

Tipy a triky

Problémy s vodním kamenem řeší domácnosti v celé republice. Příčinou je tvrdá voda, která za sebou zanechává nejen nevzhledné stopy, ale ničí i spotřebiče.

Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit
Rádi byste si to v kuchyni ulehčili? Víme, jak si vše zjednodušit

Tipy a triky

Inteligentní spotřebiče do kuchyně nejsou nepřátelé, ale pomocníci. Ulehčí vám život. Nevěříte? Seznamte se s těmi nejšikovnějšími, možná změníte názor.

Rozehrajte doma symfonii vůní
Rozehrajte doma symfonii vůní

Tipy a triky

Voňavý byt je snem většiny z nás. Někdy ovšem nestačí jenom pravidelně větrat, ale naše domácí prostředí potřebuje trochu pomoci – třeba katalytickou lampy.

Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky
Zbavte domov obtížného hmyzu. Pomůžou babské rady i moderní vychytávky

Tipy a triky

Asi každý zažil, jak je nepříjemné, když ho uprostřed noci probudí bodnutí komára nebo otravné lechtání mouchy, která si za přistávací plochu vybrala vaši ruku. Zbavte se obtížného hmyzu jednou provždy, máme pro vás hned několik způsobů, jak na to.

Jak čistit šperky v domácích podmínkách?
Jak čistit šperky v domácích podmínkách?

Tipy a triky

I nejdražší šperk ztrácí časem svůj lesk, pokud o něho správně nepečujeme. Poradíme vám, jak na to, aby vás vždy podtrhovaly vaši osobnost a dělaly vám radost svou krásou i po letech.

Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí
Pravidelná péče o spacák se vám vyplatí

Tipy a triky

Péče o spacák je důležitá činnost z mnoha hledisek. Především jde o jeho živostnost, kterou pravidelnou péčí ještě prodlužíte. Neméně důležité je i jeho čištění.

Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky
Na čištění skvrn od trávy povolejte zdatné pomocníky

Tipy a triky

Čištění skvrn od trávy je noční můrou každé hospodyně. Jsou nevyzpytatelné a úporné, ale vyzkoušet na ně můžete několik osvědčených prostředků, které by je měly odstranit.

S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky
S čistou digestoří bude vaše kuchyně jako ze škatulky

Tipy a triky

Čištění digestoře, a to venkovního pláště i tukového filtru, vyžaduje pravidelnost, nicméně pokud ho nezanedbáte, strávíte údržbou minimum času.

Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně
Děsí vás osminozí návštěvníci? Zkuste se jich zbavit šetrně

Tipy a triky

Pokud vám vadí pavouci v domě, zbavte se jich šetrnou a přírodní cestou, která na ně mnohdy výborně funguje, a je navíc ekologická i ekonomická.