Zahradní krb, dřevo na topení a pár tipů, poslední díl čtvrtý

Podle odborníků se zahradní krb má začít stavět od komína. Otevřené venkovní krby jsou charakteristické značným přísunem vzduchu, který se mísí s ostatními spalinami a proto musí jednoznačně pryč.

Nemá-li komín dostatečný průměr kouřovodu a patřičnou výšku (alespoň 2,5 až 3 m) pro zajištění tahu, zahradní posezení se může změnit ve hru „škatulata hejhejte se“. Komín by měl mít rozměry alespoň 20 x 20 cm, ve tvar zužujícím se odspoda nahoru.

Stavebnicový krb

Nejjednodušší variantou realizace zahradního krbu je stavebnicové provedení. Skládačky se vyrábějí z betonových prefabrikovaných dílů, z kovu, z keramiky, často včetně kouřového odtahu z téhož materiálu. Menší stavebnice sestávají ze dvou tří kusů, monstróznější někdy představují rébus s manuálem. Většinou je však montáž velmi snadná, neboť se provádí suchou cestou, pouhým sestavením nebo zasunutím jedněch dílů do druhých. Nespornou výhodou takového lega je možnost krb po sezóně rozebrat a uskladnit, nebo jím po zahradě posunovat podle momentální potřeby a situace. Zvyknete-li si však na jedno místo  nehodláte na něm nic zásadního měnit, i ze suché stavebnice můžete pomocí tmelu, malty apod. udělat trvalejší monument. U stavebnicových krbů je ale velmi důležitý rovný a stabilní podklad, aby se vám krb během používání nerozložil na prvočinitele.

Inspirativní zahrady a terasy – Velká fotogalerie

INSPIRACE pro kutily

Velice hezky vypadá krb postavený z kamenů. Kameny můžete použít buď z místních zdrojů, nebo si je jednoduše koupit. Spojujte je cementovou maltou, které však nedělejte naráz zbytečně moc, aby zbytečně nezatuhla. Dovnitř můžete integrovat krbovou vložku, předem zhotovenou plechovou skříňku atd. Stavíte-li krb z větších kamenů, které pasujete na sebe, tak než nanesete maltu, ujistěte se, že máte v ruce ten správný kámen Kameny je dobré předem očíslovat a pak už se můžete pustit do díla.

Čím topit?

Nejvhodnějším palivem je samozřejmě tvrdé dřevo listnatých stromů. Výhodou je, že hoří pomalu a tudíž dlouho, má tzv. dlouhý plamen, díky nízkému obsahu vody neprská. Hodí se například buk, dub ale i habr, jasan a většina ovocných stromů. Dřevo by mělo být uskladněno na suchém a větraném místě. Naproti tomu měkká dřeva (bříza) si ce má poměrně vysokou výhřevnost) ale musíte přikládat jako topiči na zaoceánském parníku. Lípa, vrba, topol či kaštan se zase hodí spíše na zátop a k vyhřátí krbu. Problém je se dřevem jehličnanů. Uvolňují dostatek tepla, rychle hoří ale obsahují mnoho pryskyřice, která zapříčiňuje střílení ohně a zanášení komína. Opékané maso také získává nahořklou chuť. Variantou k občasnému grilování je pochopitelně průmyslově vyráběné dřevěné uhlí. Tady ovšem pozor při zatápění pomocí všelijakých tabletek, olejíčků a tekutých zapalovačů. Vždy nechte všechny tyto přípravky řádně vyhořet a opékejte skutečně až na rozžhavených uhlících s dostatečným žárem.

Krby – inspirativní fotogalerie

Maso na ohništi

Grilování je pravděpodobně nejstarším způsobem úpravy masa nad ohněm. Na kusy masa je nejvhodnější rošt (nemáte-li jej, stačí rošt z domácí trouby) , používají se však i opékací dráty, jehly nebo rožně. Před vlastní přípravou masa vždy rošt řádně očistěte ocelovým kartáčem a nechte jej chvíli opálit nad plameny. Platí, že čím méně tuku (oleje, marinády), tím také méně zbytečného a smradlavého kouře. Rošt se podle potřeby umisťuje v určité výšce nad  řeřavými uhlíky. Plameny by neměly šlehat na potraviny (výjimku snad tvoří jedině typický buřtík), zbytečně pálí jejich povrch a vnitřek přitom zůstává syrový. Důležitý je samozřejmě manipulační prostor a vhodné pomůcky.

Pavel Hluchý
foto archiv autora

10.3.2008 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist