Kdo vyrobí sekanou, marmeládu i chleba? Domácí pekárna! Podle čeho ji vybrat

Pekárny na chleba jsou mnohem univerzálnější, než by se z názvu mohlo zdát – uděláte v nich v závislosti na tipu nejen dobrý domácí chleba, ale i vynikající marmeládu nebo upečete šťavnatou sekanou. Jenže jak vybrat pekárnu, která bude vám na míru? Poradíme, na co se zaměřit!

DOomácí pekárna upeče nejen chleba, ale uvaří i marmeládu.
DOomácí pekárna upeče nejen chleba, ale uvaří i marmeládu. (Zdroj: PHILCO)

Před koupí se zamyslete, na co budete pekárnu používat – poslouží jen na pečení chleba a občasnou přípravu kynutého těsna, nebo ji plánujete využít častěji? To záleží i na tom, jak se věnujete vaření a pečení. Pekárna z vás kuchařku neudělá, proto buďte realista, a jestli není pečení vaší vášní už teď, zvolte raději nějakou jednoduchou se základními funkcemi, která vás vyjde nejlevněji.

Dalšími kritérii by měla být cena a velikost spotřebiče – měla do kuchyně vejít a nepřekážet (není to malý spotřebič) a také by měla odpovídat počtu strávníků v domácnosti. Nejlepší je čerstvé pečivo, a proto budete spíše péct menší bochníky častěji. Na výběr máte pekárny, které umí od půlkilového bochníku po dvoukilový.

TIP LIVING.CZ! Chleba dělá chlebem kvásek. Nejen ze senzorických, ale hlavně zdravotních důvodů – kvásek má velmi příznivé účinky na trávicí systém. Proto raději než z kupovaných směsí nebo sušeného droždí připravuje domácí chléb z kvásku (pořídíte např. v pekárnách). Jinak se o zdravotní benefity chleba ochudíte a budete péct jen voňavou slanou buchtu.

Co pekárna vlastně umí?

To záleží na typu programů a ty by měly asi hrát nevětší roli při výběru.

Téměř každá pekárna má program na vymíchání a kynutí těsta, ze kterého pak můžete vyrobit jakékoli kynuté dobroty – od koblih po buchty a upéct je v troubě. Výhodou pekáren totiž je dokonalé propracování těsta a následné kynutí ve stálé teplotě.

Nadstandardní je funkce pro přípravu nekynutého těsta. Tu pak můžete použít pro přípravu těsta na výrobu quiche nebo třeba vánočního cukroví. V tomto případě je v programu vynechána fáze kynutí.

Některé pekárny mají speciální program pro přípravu bezlepkového pečiva (může ho nahradit speciální rychlý program, který má podobné parametry), těsto na pizzu nebo pečivo z kypřicího prášku.

Dalším programem, který oceníte obzvláště teď v létě, je příprava domácí marmelády. „Džem v pekárně zvládne i začátečník. Zprostí vás nutnosti pravidelného míchání surovin a také hlídání, aby se směs nepřipálila. Rovněž můžete zkoušet chutě dle vlastní fantazie například meruňka s mátou, třešně s kardamomem, ořechy se švestkami nebo ti odvážnější vloží do sklenic trochu exotiky s chuťově báječnou kombinací hrušky s ananasem,“ doporučuje Pavel Šramota, produktový manažer PHILCO.

V pekárně, u které lze regulovat teplotu, můžete připravovat i jogurt. Ke svému zrání potřebuje stálou teplotu 40–42 °C po dobu šesti až osmi hodin. Přeci jen ji přístroj zvládne regulovat lépe než babiččiny péřové duchny.

Tím ale výčet použití nekončí: Umí vypracovat marcipán, uvařit mléčnou rýži, vymíchat dortové těsto nebo upéct výtečnou šťavnatou sekanou. U té je ale lepší promíchat suroviny zvlášť a nechat i v nádobě pouze opéct. Její šťavnatost je způsobena tím, že nic nevytéká a maso se peče doslova ve vlastní šťávě.

Kdo vyrobí sekanou, marmeládu i chleba? Domácí pekárna! Podle čeho ji vybrat
Kdo vyrobí sekanou, marmeládu i chleba? Domácí pekárna! Podle čeho ji vybrat (Zdroj: PHILCO)

Další užitečné programy

  • Odloženým startem je vybavena většina pekáren, přesto si ohlídejte, že ho vaše vybraná pekárna má, abyste se dočkali kýženého teplého chleba při snídani.
  • Příznivci zdravé výživy ocení automatický dávkovač surovin, který umožní přidání přísady jako olivy, cibule, sušená rajčata či sýr v průběhu cyklu po druhém kynutí.
  • Užitečný programem může být i možnost nastavit si propečení kůrky. Nezapomeňte, že chléb z domácí pekárny se od kupovaného liší i tím, že má křupavou kůrčičku pouze na horní části bochníku. Boky, které se dotýkají nádoby, mají kůrčičku slabou, podobně jako znáte z kupovaného toustového chleba.
  • Zajímavou funkcí je i možnost údržby teplého pečiva i po dopečení.
  • V některých velkých pekárnách můžete uvnitř pečicí nádoby upéci i bagety či croissanty z předem vytvarovaného těsta.

TIP LIVING.CZ: Při nákupu věnujte pozornost popisům na displeji a tlačítkách. Ne vždy bývají v češtině.

Jeden hnětač nebo dva?

Počet hnětačů určuje velikost nádoby a potom i její tvar. Jeden najdeme u pekáren, které mají nádobu ve tvaru krychle, dva se objevují u podlouhlých pekáren.

Nevýhodou hnětačů je, že zůstávají při pečení v těstě a po vyjmutí chleba v něm zůstanou díry. Existují ale i pekárny, které po vymíchání umí háky složit.

Teflon, keramika nebo nerez?

To jsou tři nejčastější materiály pečicích forem. Teflonový povrch je nejčastější, nejlevnější a jeho výhodou je snadné vyklepnutí chleba z nádobky. Nevýhodou je pak snadnější poškrábání.

Forma s keramickým povrchem je odolnější vůči poškrábání a dobře se z ní vyklápí chleba. Také nerezový povrch je odolný, ale zase hrozí častější připečení. Obě posledně jmenované jsou o dost dražší než teflonové.

A co spotřeba?

Spotřeba elektřiny při pečení domácích chleba vám účty nijak zvlášť neprodraží. Cyklus, za nějž pekárna vymíchá a nechá vykynout těsto a poté upeče chléb, může trvat i tři hodiny. Ale na plný uvedený příkon jede pouze v době pečení chleba, tedy něco přes hodinu. Průměrná spotřeba energie pro upečení jednoho bochníku je od 0,2 do 0,5 kWh.

Zajímejte se i o hlučnost přístroje, zvlášť pokud máte ložnici blízko kuchyně a plánujete noční pečení za pomoci odloženého startu.

Recept na špaldovo-žitný chléb s bílkovinou

Potěší všechny, kteří chtějí zdravě jíst a udržet si štíhlou linii. Část mouky byla totiž nahrazena bílkovinou – přírodním šmakounem – tím se snížila kalorická hodnota a naopak zvýšil podíl bílkovin. Takový chleba lépe zasytí a můžete si ho bez výčitek dopřát i večer. Výživové hodnoty na 100 g jsou cca 880 kJ, bílkoviny 14 g, tuky 3 g, sacharidy 30 g.

Suroviny: 150 g žitné chlebové mouky, 270 g špaldové celozrnné mouky, 100 g šmakoun přírodní, 80 g lněné semínko, 30 g slunečnicové nebo dýňové semínko + na posyp, 2 malé lžičky soli, 1–2 lžičky kmínu, 0,5 lžičky koriandru a fenyklu, 1 lžička cukru, 2 lžičky octa, 2 lžičky sušeného droždí, 400 ml vody + 50 ml bílého jogurtu nebo jen 450 ml vody.

Postup: Na dno pekárny dáme nejprve vodu s jogurtem a octem. Mouky promícháme s jemně nastrouhaným šmakounem, přidáme koření a část semínek (druhou část dosypeme při zvuku signálu). Vše promícháme, vsypeme do pekárny, nahoru nasypeme droždí a cukr a promícháme s moukou. Do rohu pekárny dáme sůl. Zapneme pekárnu – program jsme zvolili pro velký bochník, celozrnný.

Text: Kateřina Šedivá

Publikováno: 02.05.2020

Mohlo by vás dále zajímat

Test domácích pekáren

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Test domácích pekáren

Test domácích pekáren

Co očekávat od domácí pekárny a jak se s ní pracuje prozradí Ida Rozová z časopisu dTest

Minivdolečky plněné krémem

Minivdolečky plněné krémem

19. díl, série 3 - Ondřej Míka - Pekař

Ondřej Míka vystudoval technologii potravin, už během studia se ale dostal ke své vysněné práci pekaře. Nyní pracuje v řemeslné pekárně, kde každý den v noci připravuje kvalitní chleba, rohlíky nebo třeba loupáky. Jeho snem je stále se zlepšovat a pokračo

Recept na fit langoš

Abychom se necpali kalorickým jídlem na noc, máme pro vás recept na fit langoše, které vám štíhlou linii určitě nepokazí.

Recept na skvělý domácí chléb

Víte jak si upéct skvělý domácí chleba v hrnci?

ČTĚTE DÁLE

Multifunkční hrátky v interiéru pro soukromí i společné chvíle
Multifunkční hrátky v interiéru pro soukromí i společné chvíle

Interiér

Variabilní bydlení reflektuje dynamicky měnící se svět a nabízí způsob, jak co nejvíce trávit čas společně, přitom si nijak nepřekážet.

Gotický styl přinese do interiéru mystiku a tajuplnost
Gotický styl přinese do interiéru mystiku a tajuplnost

Interiér

Gotický styl v interiéru je jedinečnou kombinací luxusu a mystiky, která rozhodně osloví všechny příznivce originality a kreativity. Zkuste si jej zamilovat.

Věnec ze sušených rostlin pověsíte na dveře v kterékoliv roční době
Věnec ze sušených rostlin pověsíte na dveře v kterékoliv roční době

Interiér

Vyrobte si věnec na dveře pro každé roční období. Hlavními komponenty budou sušené rostliny, které, pokud se vám neomrzí, vydrží dlouho pěkné.

Tapety s interiérem dokážou hotové divy
Tapety s interiérem dokážou hotové divy

Interiér

Interiér s tapetami vypadá mnohem atraktivněji než prostá výmalba. Nevěříte? Podívejte se, co všechno dokáží tapety a proč byste si je měli pořídit.

Vaření ve vakuu ušetří místo a potěší mlsné jazýčky
Vaření ve vakuu ušetří místo a potěší mlsné jazýčky

Interiér

Sous-vide vaření pochází z Francie a nabízí netradiční a luxusní způsob přípravy pokrmů, které neztratí vynikající chuť, jsou šťavnaté a hlavně zdravé.

Jak se uplatní juta v interiérovém designu?
Jak se uplatní juta v interiérovém designu?

Interiér

Objevte široké použití juty jako textilie v interiéru i dekorace, floristického zboží nebo materiálu pro další tvoření v přírodním stylu v každém ročním období.

Bydlení budoucnosti
Bydlení budoucnosti

Interiér

Futurismus je styl v interiéru, který lze považovat za bydlení budoucnosti. Tento styl má až sci-fi prvky, které se uplatňují v bydlení i v architektuře.

Proč si obložit koupelnu keramickými obklady od podlahy až ke stropu
Proč si obložit koupelnu keramickými obklady od podlahy až ke stropu

Interiér

Obložená koupelna keramickými dlaždicemi od podlahy až ke stropu je působivá. Chcete ji taky? Váháte? Podle čeho se rozhodovat? Poradíme vám.

Domácí těstoviny snadno a rychle. Pořiďte si úžasného pomocníka
Domácí těstoviny snadno a rychle. Pořiďte si úžasného pomocníka

Interiér

Přístroj na výrobu těstovin je skvělý pomocník do domácností, které milují italskou kuchyni. Těstoviny nejrůznějších druhů i chutí zpříjemní náš život.

Krásné posezení by mělo být i chytré a zdravé
Krásné posezení by mělo být i chytré a zdravé

Interiér

Výběr židlí k jídelnímu stolu stojí za plánování, protože nezáleží jen na tom, jak židle vypadají, ale také na tom, zda se do jídelny hodí a jsou ergonomické.

Ulehčete život doma svým alergikům, poradíme vám jak
Ulehčete život doma svým alergikům, poradíme vám jak

Interiér

Vnitřní alergeny dokáží alergikovi pěkně zavařit. Víte ale, že i s tím je možné něco udělat? Poradíme vám, jak alergikovi zpříjemnit pobyt doma.

Dopřejte si luxus a obklopte se doma mramorem
Dopřejte si luxus a obklopte se doma mramorem

Interiér

Dokážete si představit mramor v interiéru? Každé místnosti dodá nádech luxusu, ať už ho použijete na obklady, dlažbu, pracovní desku, nebo jen jako dekoraci.