Kdo vyrobí sekanou, marmeládu i chleba? Domácí pekárna! Podle čeho ji vybrat

Pekárny na chleba jsou mnohem univerzálnější, než by se z názvu mohlo zdát – uděláte v nich v závislosti na tipu nejen dobrý domácí chleba, ale i vynikající marmeládu nebo upečete šťavnatou sekanou. Jenže jak vybrat pekárnu, která bude vám na míru? Poradíme, na co se zaměřit!

pekarna_chleba-image-hr-1100x618.jpg

DOomácí pekárna upeče nejen chleba, ale uvaří i marmeládu.

Před koupí se zamyslete, na co budete pekárnu používat – poslouží jen na pečení chleba a občasnou přípravu kynutého těsna, nebo ji plánujete využít častěji? To záleží i na tom, jak se věnujete vaření a pečení. Pekárna z vás kuchařku neudělá, proto buďte realista, a jestli není pečení vaší vášní už teď, zvolte raději nějakou jednoduchou se základními funkcemi, která vás vyjde nejlevněji.

Dalšími kritérii by měla být cena a velikost spotřebiče – měla do kuchyně vejít a nepřekážet (není to malý spotřebič) a také by měla odpovídat počtu strávníků v domácnosti. Nejlepší je čerstvé pečivo, a proto budete spíše péct menší bochníky častěji. Na výběr máte pekárny, které umí od půlkilového bochníku po dvoukilový.

TIP LIVING.CZ! Chleba dělá chlebem kvásek. Nejen ze senzorických, ale hlavně zdravotních důvodů – kvásek má velmi příznivé účinky na trávicí systém. Proto raději než z kupovaných směsí nebo sušeného droždí připravuje domácí chléb z kvásku (pořídíte např. v pekárnách). Jinak se o zdravotní benefity chleba ochudíte a budete péct jen voňavou slanou buchtu.

Co pekárna vlastně umí?

To záleží na typu programů a ty by měly asi hrát nevětší roli při výběru.

Téměř každá pekárna má program na vymíchání a kynutí těsta, ze kterého pak můžete vyrobit jakékoli kynuté dobroty – od koblih po buchty a upéct je v troubě. Výhodou pekáren totiž je dokonalé propracování těsta a následné kynutí ve stálé teplotě.

Nadstandardní je funkce pro přípravu nekynutého těsta. Tu pak můžete použít pro přípravu těsta na výrobu quiche nebo třeba vánočního cukroví. V tomto případě je v programu vynechána fáze kynutí.

Některé pekárny mají speciální program pro přípravu bezlepkového pečiva (může ho nahradit speciální rychlý program, který má podobné parametry), těsto na pizzu nebo pečivo z kypřicího prášku.

Dalším programem, který oceníte obzvláště teď v létě, je příprava domácí marmelády. „Džem v pekárně zvládne i začátečník. Zprostí vás nutnosti pravidelného míchání surovin a také hlídání, aby se směs nepřipálila. Rovněž můžete zkoušet chutě dle vlastní fantazie například meruňka s mátou, třešně s kardamomem, ořechy se švestkami nebo ti odvážnější vloží do sklenic trochu exotiky s chuťově báječnou kombinací hrušky s ananasem,“ doporučuje Pavel Šramota, produktový manažer PHILCO.

V pekárně, u které lze regulovat teplotu, můžete připravovat i jogurt. Ke svému zrání potřebuje stálou teplotu 40–42 °C po dobu šesti až osmi hodin. Přeci jen ji přístroj zvládne regulovat lépe než babiččiny péřové duchny.

Tím ale výčet použití nekončí: Umí vypracovat marcipán, uvařit mléčnou rýži, vymíchat dortové těsto nebo upéct výtečnou šťavnatou sekanou. U té je ale lepší promíchat suroviny zvlášť a nechat i v nádobě pouze opéct. Její šťavnatost je způsobena tím, že nic nevytéká a maso se peče doslova ve vlastní šťávě.

Další užitečné programy

  • Odloženým startem je vybavena většina pekáren, přesto si ohlídejte, že ho vaše vybraná pekárna má, abyste se dočkali kýženého teplého chleba při snídani.
  • Příznivci zdravé výživy ocení automatický dávkovač surovin, který umožní přidání přísady jako olivy, cibule, sušená rajčata či sýr v průběhu cyklu po druhém kynutí.
  • Užitečný programem může být i možnost nastavit si propečení kůrky. Nezapomeňte, že chléb z domácí pekárny se od kupovaného liší i tím, že má křupavou kůrčičku pouze na horní části bochníku. Boky, které se dotýkají nádoby, mají kůrčičku slabou, podobně jako znáte z kupovaného toustového chleba.
  • Zajímavou funkcí je i možnost údržby teplého pečiva i po dopečení.
  • V některých velkých pekárnách můžete uvnitř pečicí nádoby upéci i bagety či croissanty z předem vytvarovaného těsta.

TIP LIVING.CZ: Při nákupu věnujte pozornost popisům na displeji a tlačítkách. Ne vždy bývají v češtině.

Jeden hnětač nebo dva?

Počet hnětačů určuje velikost nádoby a potom i její tvar. Jeden najdeme u pekáren, které mají nádobu ve tvaru krychle, dva se objevují u podlouhlých pekáren.

Nevýhodou hnětačů je, že zůstávají při pečení v těstě a po vyjmutí chleba v něm zůstanou díry. Existují ale i pekárny, které po vymíchání umí háky složit.

Teflon, keramika nebo nerez?

To jsou tři nejčastější materiály pečicích forem. Teflonový povrch je nejčastější, nejlevnější a jeho výhodou je snadné vyklepnutí chleba z nádobky. Nevýhodou je pak snadnější poškrábání.

Forma s keramickým povrchem je odolnější vůči poškrábání a dobře se z ní vyklápí chleba. Také nerezový povrch je odolný, ale zase hrozí častější připečení. Obě posledně jmenované jsou o dost dražší než teflonové.

A co spotřeba?

Spotřeba elektřiny při pečení domácích chleba vám účty nijak zvlášť neprodraží. Cyklus, za nějž pekárna vymíchá a nechá vykynout těsto a poté upeče chléb, může trvat i tři hodiny. Ale na plný uvedený příkon jede pouze v době pečení chleba, tedy něco přes hodinu. Průměrná spotřeba energie pro upečení jednoho bochníku je od 0,2 do 0,5 kWh.

Zajímejte se i o hlučnost přístroje, zvlášť pokud máte ložnici blízko kuchyně a plánujete noční pečení za pomoci odloženého startu.

Recept na špaldovo-žitný chléb s bílkovinou

Potěší všechny, kteří chtějí zdravě jíst a udržet si štíhlou linii. Část mouky byla totiž nahrazena bílkovinou – přírodním šmakounem – tím se snížila kalorická hodnota a naopak zvýšil podíl bílkovin. Takový chleba lépe zasytí a můžete si ho bez výčitek dopřát i večer. Výživové hodnoty na 100 g jsou cca 880 kJ, bílkoviny 14 g, tuky 3 g, sacharidy 30 g.

Suroviny: 150 g žitné chlebové mouky, 270 g špaldové celozrnné mouky, 100 g šmakoun přírodní, 80 g lněné semínko, 30 g slunečnicové nebo dýňové semínko + na posyp, 2 malé lžičky soli, 1–2 lžičky kmínu, 0,5 lžičky koriandru a fenyklu, 1 lžička cukru, 2 lžičky octa, 2 lžičky sušeného droždí, 400 ml vody + 50 ml bílého jogurtu nebo jen 450 ml vody.

Postup: Na dno pekárny dáme nejprve vodu s jogurtem a octem. Mouky promícháme s jemně nastrouhaným šmakounem, přidáme koření a část semínek (druhou část dosypeme při zvuku signálu). Vše promícháme, vsypeme do pekárny, nahoru nasypeme droždí a cukr a promícháme s moukou. Do rohu pekárny dáme sůl. Zapneme pekárnu – program jsme zvolili pro velký bochník, celozrnný.

Text: Kateřina Šedivá

21.6.2017 5:30

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist