Vypěstujte si čerstvou zeleninu a bylinky i v zimě

Vlastní vypěstované ingredience do kuchyně ocení nejen labužníci. V zimním období, pro plodiny spíše odpočinkovém až nepříznivém, se dá přírodě jednoduše pomoci! Vnést si do bytu trochu čerstvosti určitě neuškodí nikomu a odvážnější mohou sázet i do záhonů.

Bylinky jako zásobárna vitaminů

Bylinky pěstujeme v zimě na parapetu za oknem. Nevadí jim truhlík ani květináč. Ani chladnější místnost jim nevadí, akceptují teploty mezi 15 až 22 stupni Celsia. V chladnějších částech domu dávejte pozor na pokles teploty v noci, který by neměl být pod 10 stupňů.

Pokud bylinky zasadíte do bohatého substrátu, nemusíte do jara ani přihnojovat. Stačí pravidelná zálivka (ideálně ráno) a občas místo zálivky ocení rosení. Zbaví se tak nežádoucího prachu.

Ve vnitřních prostorách se dobře daří pažitce (20 cibulek do 1 květníku), petrželce (5 rostlin pouze středových listů), řeřiše (ze semínek), meduňce (trs) a mnohým dalším.

Možná se budete divit, ale na naší nevytápěné severní terase stále ještě drží petržel i rozmarýn.

Rajčata, která chutnají

Rajčata patří k teplotně citlivějším plodinám a ne každý si může dovolit zřídit pěstební místnost s regulací teploty. Ale takový pěstební boxík, to je jiná! Dá se vyrobit doma i koupit.

Kromě teploty, která by měla být ve fázi růstu kolem 18 stupňů a v době květu 24 až 29 stupňů, potřebují rajčátka i dostatek světla. Měli byste jim dopřát přibližně 14 hod. světla za den.

S pěstováním je potřeba začít už na konci léta a můžete vysazovat každých 14 dní, zajistíte si tím postupnou sklizeň. Základní péči při sázení a přesazování máte nacvičenou z klasického pěstebního období, nesmíme však zapomenout na opylení! Hmyz si doma asi jen tak nechováte… Pyl z rostlin jemně stírejte vatou (odličovacím tamponkem, tyčkou do ucha apod.) a nanášejte na ostatní.

Překvapení pod sněhem vždy potěší

Kapusta kadeřávek by se mohla pyšnit titulem zimní královna. Zimu přečká i bez nutnosti ochrany, gurmáni sklízí listy až po prvních mrazících. Pokud stojíte o větší úrodu, můžete pokračovat v domácím pěstování.

Také špenát patří k odolným plodinám. V průběhu zimy máte na výběr hned dva způsoby sklizně – buď postupným otrháváním listů, nebo vyjmutím celé rostliny i s kořeny.

Letní pórek nechte na léto, teď sáhněte po zimním mrazuvzdorném, ze kterého se můžete radovat doslova od podzimu do jara. Partu otužilců s vrozenou odolností doplní ještě například černý kořen, topinambur či cibule.

Při postupné konzumaci ochráníte ostatní rostlinky tím, že po každém zásahu zeminu kolem opět zahrnete.

Zimní pěstování je zábava! A ještě k tomu nakažlivá, tak pozor, koho si pozvete na návštěvu.

7.12.2017 10:30 | autor: Gabriela Povýšilová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist