Vypěstujte si čerstvou zeleninu a bylinky i v zimě

Vlastní vypěstované ingredience do kuchyně ocení nejen labužníci. V zimním období, pro plodiny spíše odpočinkovém až nepříznivém, se dá přírodě jednoduše pomoci! Vnést si do bytu trochu čerstvosti určitě neuškodí nikomu a odvážnější mohou sázet i do záhonů.

profimedia-0037505446-1100x618.jpg Celá galerie 8 Zdroj: Profimedia

Bylinky jako zásobárna vitaminů

Bylinky pěstujeme v zimě na parapetu za oknem. Nevadí jim truhlík ani květináč. Ani chladnější místnost jim nevadí, akceptují teploty mezi 15 až 22 stupni Celsia. V chladnějších částech domu dávejte pozor na pokles teploty v noci, který by neměl být pod 10 stupňů.

Pokud bylinky zasadíte do bohatého substrátu, nemusíte do jara ani přihnojovat. Stačí pravidelná zálivka (ideálně ráno) a občas místo zálivky ocení rosení. Zbaví se tak nežádoucího prachu.

Ve vnitřních prostorách se dobře daří pažitce (20 cibulek do 1 květníku), petrželce (5 rostlin pouze středových listů), řeřiše (ze semínek), meduňce (trs) a mnohým dalším.

Možná se budete divit, ale na naší nevytápěné severní terase stále ještě drží petržel i rozmarýn.

Rajčata, která chutnají

Rajčata patří k teplotně citlivějším plodinám a ne každý si může dovolit zřídit pěstební místnost s regulací teploty. Ale takový pěstební boxík, to je jiná! Dá se vyrobit doma i koupit.

Kromě teploty, která by měla být ve fázi růstu kolem 18 stupňů a v době květu 24 až 29 stupňů, potřebují rajčátka i dostatek světla. Měli byste jim dopřát přibližně 14 hod. světla za den.

S pěstováním je potřeba začít už na konci léta a můžete vysazovat každých 14 dní, zajistíte si tím postupnou sklizeň. Základní péči při sázení a přesazování máte nacvičenou z klasického pěstebního období, nesmíme však zapomenout na opylení! Hmyz si doma asi jen tak nechováte… Pyl z rostlin jemně stírejte vatou (odličovacím tamponkem, tyčkou do ucha apod.) a nanášejte na ostatní.

Překvapení pod sněhem vždy potěší

Kapusta kadeřávek by se mohla pyšnit titulem zimní královna. Zimu přečká i bez nutnosti ochrany, gurmáni sklízí listy až po prvních mrazících. Pokud stojíte o větší úrodu, můžete pokračovat v domácím pěstování.

Také špenát patří k odolným plodinám. V průběhu zimy máte na výběr hned dva způsoby sklizně – buď postupným otrháváním listů, nebo vyjmutím celé rostliny i s kořeny.

Letní pórek nechte na léto, teď sáhněte po zimním mrazuvzdorném, ze kterého se můžete radovat doslova od podzimu do jara. Partu otužilců s vrozenou odolností doplní ještě například černý kořen, topinambur či cibule.

Při postupné konzumaci ochráníte ostatní rostlinky tím, že po každém zásahu zeminu kolem opět zahrnete.

Zimní pěstování je zábava! A ještě k tomu nakažlivá, tak pozor, koho si pozvete na návštěvu.

12.12.2019 10:30 | autor: Gabriela Povýšilová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist