Domů > Tipy a triky > Vychutnejte si kávu na maximum
Vychutnejte si kávu na maximum
Bez kávy si nedokážete představit svůj den, natožpak ranní probuzení? Pokud je káva vaší vášní, rituálem a závislostí v jednom, tak pak si dnešní článek nesmíte nechat frnknout před nosem. Podíváme se na to, na jakých plantážích se jí daří, jaké existují druhy, a připojíme také tipy na lahodnou přípravu!
Než si kávu vychutnáme tak, jak jsme zvyklí, to není to jen tak. Musí k nám překonat nejenom dlouhou cestu, ale také náročný proces přípravy, než se dostane z plantáže ke koncovému spotřebiteli. Tento nejoblíbenější horký nápoj se získává z plodu kávovníku. Na světové produkci se nejvíce podílí coffee robusta a coffee arabika.
Pokud se ptáte, odkud káva pochází, odpovědí je africký kontinent, přesněji tedy Etiopie. A odtud se kávovník dostal do Arábie a sami Arabové se zasloužili o jeho šlechtění a světový rozmach. Mezi největší producenty kávy se řadí Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Káva vyznačující se delikátní a špičkovou chutí roste mimo jiné na plantážích v Kostarice, na Jamajce, Havaji, Keni či ve Venezuele.
Instantní káva je u nás stále oblíbená
Vyniká rychlou přípravou, ale pokulhává, co se týká vynikající chuti a kvality. Vesměs je připravována z kávových zrnek podřadné jakosti, u kterých se mnohdy nedozvíme ani jejich původ. Podobnou a ne zrovna levnou kapitolou jsou také kávové kapsle. A jak se instantní káva vůbec vyrábí? Z upražených kávových zrnek se uvaří káva, zbaví se vody a to, co vznikne, je instantní směs. I tak vám bude chutnat, když víte, že pijete podruhé uvařenou kávu, i když vy jste si ji doma zalili poprvé?!
Pravidla, která vám zaručí chutnou kávu
- Porozhlédněte se, kde máte nejbližší pražírnu kávy.
- Nejlepší je koupit si mlýnek na kávu a namlít si ji dle aktuální spotřeby. K mání je jak ten ruční, tak elektrický, který se hodí pro ty, kteří konzumují kávu ve velkém.
- Nikdy kávu nepřesypávejte do jiné nádoby, ztratí své aroma. Dejte si pozor také její uchování, ať se nezhodnotí tím, že přejme jiné pachy.
- Kupujete praženou zrnkovou kávu ve velkém balení a pak vám trvá dlouho, než ji spotřebujete? Raději si kupte menší balení, káva bude mít intenzivnější chuť i vůni.
- Šálek je vhodné před servírováním kávy předehřát.
- Nikdy ji nezalévejte vřící vodou.
- Jakmile ji zalijete, nenechejte ji vystydnout.
Když máte chuť na pravou tureckou či arabskou kávu
S našim turkem nemá společného vůbec nic, jedině snad název. K její přípravě budeme potřebovat džezvu, kterou naplníme jemně mletou kávou a zalejeme studenou vodou. Jakmile se začne tvořit pěna, sesbíráme ji do šálku a celý proces zopakujeme ještě dvakrát a pak můžeme servírovat. V džezvě si můžete také připravit arabskou kávu, která je navíc obohacena o kardamom.
Italové nedají dopustit na moka konvičku: Zkuste ji i vy
Pro kávové gurmány se doporučuje také příprava v moka konvičce. Jakmile máte v konvičce všechny podstatné ingredience (káva, voda) dáte ji na sporák. Vroucí voda se změní v páru a ta dostane do vrchní části nádoby skrze sítko s kávou.
Lahodná káva i bez drahého pomocníka!
Nechcete utrácet za kávovar? Vystačíte si také s french pressem, který vám za lidovou cenu prokáže poměrně obstojnou službu. Kávu zalijte vodou o 92 stupních, jemně ji zamíchejte a po cca třech minutách zmáčkneme píst a můžete rozlévat.
Další alternativou je káva filtrovaná, chcete-li překapávaná. Zvládnete ji připravit i bez kávovaru a to za použití papírových filtrů. Teplota vody ale nikdy nesmí přesáhnout 96stupňovou hodnotu.
Text: Zelnitiusová Lenka