Na co všechno můžete použít vakuovačku?

Máte doma vakuovačku a většinu času na ni jen sedá prach? Možná si neuvědomujete její výhody a neznáte všechny možnosti, jak ji využít. S našimi tipy už nikdy nebude zahálet v šuplíku!

philco-phvs-3030-image-1100x618.jpg Celá galerie 10 Zdroj: PHILCO

Vakuování je úžasná technika, která pomáhá udržet potraviny až 5x déle čerstvé. Uvidíte, že jakmile si na ni zvyknete, už si bez ní nebudete umět představit život a ušetří i vaši peněženku. Pokud nakupujete potraviny na několik dní dopředu, oceníte, že potraviny vydrží déle čerstvé, ušetříte prostor v lednici a zabráníte zkažení již otevřených potravin.

Jak využít vakuovačku?

Uchování vařeného jídla

Od polévek, masa, omáček až po přílohy uchováte vakuu vše a vydrží tak několik dní nebo i celý týden pouze uložené v chladničce. Pak stačí jen ohřát v mikrovlnce a máte hotovo. Pamatujte však, že k vakuování se hodí pouze čerstvě uvařené a vychladlé jídlo.

Přehledné mrazení

Pokud se rozhodnete pro zamrazení, brzo zjistíte, jak šetříte prostorem a kromě toho oceníte dokonalý přehled nad potravinami.

Maso, ryby, uzeniny

Čerstvé maso vydrží ve vakuu 3 až 5krát déle, a to platí také pro ryby. Jednak chráníte maso a jednak i okolní potraviny před znečištěním.

Sous Vide

Ochutnejte tuto skvělou formu přípravy pokrmů! Fólie určené pro vakuovaní jsou zdravotně nezávadné, vydrží mrazení i vaření. Metoda suis-vide je určena k přípravě jídla pomalým vařením a při nízké teplotě, díky ní se pak uchová v jídle maximum důležitých živin.

Grilování a marinování

To nejlepší maso na gril bude předem naložené ve vakuu! Ať už vsadíte na pikantní křídla, tradiční krkovici nebo oblíbený hovězí steak – marinováním ve vakuu znásobíte všechny jeho přednosti. Maso naložené v marinádě ve vakuu bude křehčí a zdravější zároveň! Vakuum způsobí roztažení tkáně a marináda i bez přídavku tuku lépe pronikne dovnitř, čímž se zvýrazní její kořeněná vůně a maso pak není třeba tolik solit. Je to tedy nejlepší a nejzdravější způsob uchování masa před grilováním.

Vakuování bylinek

Ti, co vakuovačkou disponují, pravděpodobně už dávno objevili kouzlo uchování choulostivých aromatických bylinek. Třeba řezaný koriandr nebo bazalka rychle zvadnou, zatímco vakuově zabalené vydrží minimálně o den déle.

Víno, olej nebo ocet

Otevřené a nedopité víno rychle ztrácí na kvalitě, olej žlukne a ocet ztrácí na intenzitě, chuti i vůni. Odsátím vzduchu z lahve jednoznačně předejdete znehodnocení jejího obsahu.

Suché potraviny

Mouku, strouhanku, kroupy, pohanku, sušené rozinky atd. ochráníte před škůdci, plísní nebo žluknutím, pokud je uzavřete do vakua.

Některé sýry

Ve vakuovém balení ochráníte především tvrdé nezrající sýry typu parmazán, naopak plísňové, měkké a zrající sýry potřebují ke zrání kyslík.

Vakuování v pevných obalech

Představte si, že si večer připravíte salát, který sníte druhý den v kanceláři a bude chutnat jako čerstvý. A to platí o vařených jídlech a dokonce i nápojích. Stejně tak si můžete připravit potraviny na dovolenou na několik dní dopředu, které díky vakuování vydrží i bez chladničky.

Pro použití v domácích kuchyních je ideální domácí potravinová vakuová svářečka fólií nejlépe v kombinaci s vakuovými dózami. Kromě vakuového balení do sáčků nebo rolí umí většina vakuovaček odsát vzduch z dóz či lahví pomocí speciálního nástavce a tím uchovat hotová jídla, vína, octy či oleje.

Cesty k šetření jídlem jsou, jen znát ty správné. Vakuování potravin patří k těm nejefektivnějším způsobům, jak je udržet dlouho čerstvé.

18.5.2020 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist