Voňavý tymián

Na výslunných místech tvoří tymián souvislé polštářovité porosty. Obzvláště za slunného počasí je velice aromatický.

Tymián obecný ( Thymus vulgaris) pochází z teplého, suchého a slunečného Středozemí. Už Řekové znali tymián stejně dobře jako jeho sestru mateřídoušku a ani jménem je moc nerozlišovali. Ve starověku, kromě kořenění masa a omáček, ho používali Egypťané i k balzamování těl.

Rostlina vytváří nižší, bohaté polokeříky. Lodyhy ve spodní části dřevnatí, nahoře mají bylinný charekter. Z nich vyrůstají drobné, krátce řapíkaté čárkovitě eliptické lístky, které jsou vstřícné, na okrajích trochu ohrnuté dolů a zespodu plstnaté. V červnu a červenci vykvétají drobounké bledě nachové květy uspořádané ve vidlanovité svazečky. Po odkvětu se vytvářejí plody-tvrdky.
Pokud si z lékárny přineseme sirup na odkašlávání, věřte, že jeho podstatnou částí jsou právě výtažky z tymiánu. Proto si můžeme udělat vlastní zásobu léčivé natě. Krátce před plným květem seřezáváme za slunného počasí, které rostlinu více aromatizuje, bylinné (měkké) části a rychle usušíme na stinnějším místě. Nať obsahuje hlavně silice s thymolem, cymolem karvakrolem. Dále třísloviny, flavony a další látky. V podobě nálevu (čaj: jednu lžičku drogy spaříme 2dcl vody a po 15 minutách popíjíme. Je možné osladit medem) mírní úporný kašel a uvolňuje hleny, působí kladně při chronickém zánětu žaludku a poruchách trávení. Zklidňuje křeče, má velice silné antiseptické, dezinfekční a dezodorační účinky. Úspěšně se používá proti střevním parazitům. Pro své silné působení se nedoporučuje těhotným, ale ani při akutním střevním zánětu a srdeční slabosti. Zevně pomáhá při kloktání zanícené ústní dutiny, dělají se z něho obklady při hnisavých ranách. V zimě prohřeje voňavá koupel a vlasům prospívá oplachování odvarem.

Velká inspirativní galerie rostlin

Na jaře a v létě vyséváme semínka nebo odebíráme řízky, na jaře lze rostliny oddělit. Prospívá jim propustná půda a plné slunce. Když rostliny nenecháme tvořit semena, dočkáme se dvojí sklizně. Přestože se jedná o trvalku, je prospěšné ji po několika letech obnovit. Na zimu rostlinu nakryjeme třeba chvojím, aby nevymrzla. Škodí ji naše studené a hlavně mokré zimy.

Řecké jméno thymos značí mužnost a sílu a proto se vyplatí tuto osvěžující, léčivou, medonosnou, i v kuchyni nepostradatelnou bylinku pěstovat. Bývá součástí oblíbeného provensálského koření a mnoha kosmetických a stomatologických přípravků. Objevila se i v původní receptuře proslaveného francouzského likéru benediktýnka, který původně připravovali mniši z benediktýnského opatství Fécamp na Seině.

 

Jindřiška Kodičková
foto autor

26.6.2007 3:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist