Domů > Tipy a triky > Víte, že můžete sušit nebo zavařovat ovoce a zeleninu v parní troubě?
Víte, že můžete sušit nebo zavařovat ovoce a zeleninu v parní troubě?
Budete se letos pouštět do zavařování nebo sušení ovoce a zeleniny? Určitě se to vyplatí. Máte pak celý rok po ruce zdravé lahůdky, které kdykoli zpestří váš jídelníček. A už jste to někdy zkoušeli v multifunkční parní troubě? Že ne? Poradíme vám, jak na to.
Sušit musíte šetrně
Sušením se z ovoce a zeleniny odstraní voda a zůstává v něm především cukr ve formě fruktózy a glukózy, který se sušením zakonzervuje. V šetrně usušeném ovoci se zachová dostatek vitaminů, železa, hořčíku a vápníku. Je také bohatým zdrojem vlákniny. Pokud si je usušíte doma, tak máte navíc jistotu, že neobsahují žádné přidané látky a umělá barviva.
Pravidla sušení
Při sušení čehokoliv obecně vycházejte z toho, že čím je potravina měkčí a šťavnatější, tím delší bude proces sušení. Na sušení využívejte pouze dobře zralé a nepoškozené plody bez známky hnilobných procesů, nakrájené na menší, přibližně stejně velké kousky ideálně zbavené pecek.
Některé multifunkční parní trouby disponují speciálními programy na sušení ovoce a zeleniny. Přesný postup, délku sušení, polohu plechu a další podrobnosti obsahuje návod k obsluze každého konkrétního modelu. V zásadě platí, že lze vše sušit přímo na roštech, je však nutné na ně položit nejprve pečicí papír. Nejrychleji se vysuší bylinky, ty trvají přibližně tři hodiny. Ovoce jako jablka, švestky nebo meruňky jsou ideálně usušené po 8 až 10 hodinách.
Jak uchovávat sušené zásoby
Sušené ovoce a zeleninu následně uskladněte do dobře uzavřené nádoby v tmavší a chladnější místnosti, kde vydrží i několik let. Nejlépe je však zkonzumovat vše do dalšího sběru. Pokud je samotné sušení šetrné, což znamená sušeno při teplotě 30–40 °C, zachováte v plodech největší množství živin.
Náš tip: Pokud nechcete, aby sušené ovoce přišlo o svou barvu (meruňky, jablka, hrušky), namočte je před sušením do vody s citronovou šťávou.
Bezproblémové zavařování
Když se dáte do zavařování, vždy umístěte plech na pečení na nejnižší možnou polohu roštu. Do něj nalijte půl litru vody a postavte sklenice. Tímto malým trikem docílíte v troubě ideální vlhkost. Zavařovací sklenice naplňte rovnoměrně a pečlivě je uzavřete. Vkládejte je tak, aby se žádné navzájem nedotýkaly.
Důležité je používat pouze sklenice určené k zavařování. V žádném případě nepoužívejte sklenice se šroubovacím nebo bajonetovým uzávěrem. A důležité je, aby byly všechny stejně velké.
Jak na ovoce?
Měkké ovoce, jako jsou jahody, borůvky nebo maliny, zavařujte při teplotě 160 až 170 °C po dobu 35 až 45 minut, dokud nezačne tekutina ve sklenicích perlit.
Stejně tak připravujte například hrušky, švestky nebo kdoule. Jediným rozdílem je to, že po 35 až 45 minutách od začátku perlení musíte snížit teplotu trouby na 100 °C. Zavařeniny pak nechte zhruba 15 minut mírně dojít.
Jak na zeleninu?
Většinu nejběžnějších druhů zeleniny, jako je mrkev, okurka, kedlubna, hrášek a chřest, je potřeba zavařovat v parní troubě déle než ovoce.
Sklenice s nakládanou zeleninou nechte v troubě při teplotě 160 až 170 °C po dobu jedné hodiny. Mrkev a všechny druhy nakládané zeleniny nechte poté v troubě při 100 °C ještě alespoň 15 minut dojít. Kedlubnám, hrášku a chřestu přidejte navíc dalších 10 minut.