Důležitá je nejen teplota, ale i vlhkost
Přijdete s nákupem domů a naskládáte potraviny do chladničky bez ladu a skladu? To je ale chyba. V každé části chladničky je totiž jiná vlhkost a každý druh potraviny vyžaduje odlišné prostředí. Navíc záleží také na teplotě. V ideálním případě bystě měli mít lednici nastavenou na 5 °C.
Exotické ovoce a brambory nechte radši venku
Víte, že mnohé potraviny do chladničky vůbec nepatří, přestože je tam tvrdošíjně dáváme? Jak tedy správně skladovat potraviny, aby nám vydržely čerstvé co nejdéle?
Ovoce a zelenina vyžadují nejvyšší vlhkost, a to 90 až 95 %. Ukládat byste je měli do boxů či zásuvek, které jsou umístěny nejníže v ledničce. Tato místa jsou vyrobena přesně tak, aby v nich ovoce a zelenina vydržely dlouho čerstvé.
Avšak ne všechny druhy ovoce a zeleniny je vhodné skladovat v lednici. Například exotickým druhům ovoce chladné prostředí vůbec nesvědčí, plody ztrácejí chuť i důležité vitaminy. To samé platí pro okurky, rajčata, brambory, cibuli, česnek nebo citrony. Lepší bude, když je uložíte na suché, tmavé místo.
Nad zeleninu dejte maso a ryby
Maso a ryby je vhodné skladovat v zóně nad boxy na zeleninu a ovoce. V tomto místě bývá vlhkost přibližně 85 %. Na stejné místo ukládejte také uzeniny. Dále se spodní část chladničky hodí i pro potraviny, které skladujete dlouhodobě. Můžete sem tedy naskládat i zeleninové konzervy nebo kompoty.
Nahoru dejte mléčné výrobky
Sýry, jogurty, mléko a jiné mléčné výrobky skladujte v horních policích. V této části chladničky se vlhkost pohybuje mezi 70 až 80 %. Již načaté sýry a mléčné výrobky vždycky zabalte do potravinové fólie nebo alobalu, aby se vám nezkazily. Aromatické sýry vždycky skladujte v uzavřeném obalu, aby od nich ostatní potraviny nenačichly. Můžete použít třeba plastové krabičky s víčkem. Kvalitní sýry by vám v lednici tak měly vydržet i několik týdnů.
Co ukládat do prostoru dvířek?
Sem můžete dávat minerální vody či limonády, které bývají ve vyšších lahvích. Patří sem i plechovky s nápoji či další balené potraviny, které musí při skladování stát. Do přihrádky nad lahvemi můžete ukládat máslo nebo margarín. Některé chladničky jsou vybaveny i speciální přihrádkou či víkem na máslo, které zabraňuje jeho žluknutí.
Ve dvířkách bývají většinou umístěny také držáky na vajíčka, které se vyplatí k tomuto účelu využívat. Chybou je nechávat vajíčka v papírovém obalu z obchodu, protože se v něm množí bakterie. Vejce je dávejte špičkou dolů, tak aby žloutek ležel na bílku. Vydrží vám díky tomu déle čerstvé.