Vila s obrácenou dispozicí. Z obýváku ve druhém patře si užívají výhled na celou Prahu

Hlavní devizou moderní vily je její jedinečné umístění, které předurčilo architektonický koncept stavby, ale také pojetí osvětlení, které bylo koncipováno tak, aby se objekt po západu slunce proměnil v zářící dominantu Barrandovské skály.

dsc_1624_49937683347_o-1100x618.jpg Celá galerie 15 Zdroj: © Zumtobel Group

Možná, že magie místa, které se za první republiky těšilo pověsti „malého Hollywoodu Východu“, má na svědomí jistou marnotratnost v pojetí osvětlení budovy postavené v roce 2010 v moderním stylu čerpajícího z funkcionalismu. Autorem architektonického návrhu je architekt Jiří Košťál se svými kolegy z ateliéru Studio AM, s.r.o., kompletní světelné řešení dodala společnost Zumtobel Group.

Rozložení podlaží podřídili výhledu

„Vila o rozloze 1000 m2 disponuje jedním přízemním podlažím a dvěma nadzemními podlažími. Jednoznačně nejsilnější částí projektu je jeho poloha, která předurčila architektonický koncept záměru,“ uvedl architekt projektu Jiří Košťál.

Ojedinělá poloha byla příčinou „obrácené dispozice“, kdy obytné podlaží s terasou po obvodu a panoramatickým výhledem je ve druhém patře, a naopak ložnicové podlaží je o patro níže.

V přízemí se nachází krytý bazén navazující na terasu s venkovním bazénem a sezením umístěným pod jeho úrovní. Ryze moderní pojetí bazénu, terasy i zahrady doplňují vzrostlé stromy dotvářející jedinečný genius loci místa.

Zařízení vily je stejně jako dům ryze moderní a minimalistické. Využívá rozlehlé vnitřní prostory tak, že každý objekt má své místo, kde může být obdivován jako solitér. Tmavou podlahu v dřevodekoru doplňuje paleta základních barev bílé, šedé a černé.

Osvětlení v hlavní roli

Důležitou roli hraje osvětlení, jehož projekt ovlivnila jedinečná poloha vily. „Řešili jsme zejména nenásilné zvýraznění architektury po západu slunce a taktéž jsme dbali na rozmístění svítidel při pohledu zvenku,“ uvedl ředitel společnosti ZG Lighting Czech Republic Jan Vacek.

Nasvícen je celý interiér i exteriér včetně terasy, schodiště, vstupů a prostranství před garáží. „Po dohodě s panem architektem byla použita svítidla s homogenními vyzařovacími charakteristikami se speciální optikou pro společenské prostory a spotová svítidla pro zvýraznění prvků,“ doplnil Jan Vacek.

Speciální optika vyniká svými anti oslňujícími vlastnostmi, kdy při přímém pohledu do svítidla nedochází k oslnění ani při nastavení vysoké intenzity přes 500 luxů.

Celý světelný systém je napojený na protokol DALI pro jednoduché a inteligentní ovládání řízení osvětlení. V objektu nechybí dotykové panely s přednastavenými scénáři pro jednotlivé situace vyžadující odlišný typ osvětlení, jako je například sledování televize, soustředěná práce či návštěvy přátel.

15.6.2020 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist