Vepřová pečeně na tramínu s fazolovými lusky

Česká kuchyně vždy vyžadovala bobkovým listem šetřit. Pozvolna pečená krkovice v našem dnešním provedení však vyžaduje tohoto koření velké množství. Přelévané vysoce aromatickým tramínem a ve spojení s bobkovým listem získává vepřové maso neobyčejnou vůni a samozřejmě, vzhledem k pomalému pečení, i křehkost. Přirozená sladkost tramínu se pak bude výborně doplňovat s fazolovými lusky a kapiemi na medu.

Alsaské inspirace

Tak jako již poněkolikáté i dnešní inspirace má východofrancouzský, konkrétně alsaský původ. Kraj, který se stejně jako jižní Morava vyznačuje množstvím drobných venkovských vinic, produkujících skvělé bílé odrůdy, má k nám v mnoha směrech blízko. I zde je dominantním masem v kuchyni vepřové. Jak již bylo řečeno, bobkový list dodává masu zvláštní vůni právě v případech, kdy se s ním skutečně nešetří. Případné obavy z jakéhosi „překořenění“ nejsou rozhodně na místě. Jako obvykle u francouzské kuchyně téměř ze všech koutů této gastronomické velmoci i zde hraje zásadní roli při přípravě pokrmu víno. Alsaské tramíny patří bezpochyby k tomu nejexotičtějšímu, co Evropa dokáže produkovat a člověk si k nim musí najít vlastní cestu (á propos, autem je 6,5 hod. z Prahy). Pro běžného konzumenta lehčích bílých vín to bude možná v první chvíli šok, ale jsem přesvědčen, že alsaský tramín neboli Gewürztraminer může být pro mnohé velikou enologickou i kulinářskou výzvou.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Vepřové pečeme pozvolna

Jak jsem již mnohokráte předeslal, bude lépe, když vepřovou krkovici bez kosti budeme péci pozvolna, čili dvě až dvě a půl hodiny při teplotě 170°C. Přestože krkovice obsahuje dostatečné množství vlastního tuku, pro chuť můžeme nechat na mase rozpouštět ještě kousek másla. Pod maso i na něj položíme bobkové listy a přidáme mletý pepř (nejlépe bílý). Maso mírně podlijeme vodou a dáme péci. Později přeléváme tramínem a vypečenou šťávou.

Fazolky s kapii

Jako přílohu jsem vybral tentokráte ploché zelené fazolky, které nejdříve blanšírujeme (na několik minut dáme do vroucí vody). Na pánvi zpěníme máslo, přidáme trochu olivového oleje a na větší kousky nakrájenou cibuli. Až cibule mírně zezlátne, přidáme na proužky nakrájenou kapii a fazolky, které jsme si předvařili. Dusíme asi 15 minut a pak přidáme ještě lžíci medu, citrónovou šťávu a třený česnek. Opět dusíme ještě asi 10 minut, dokud nebudou fazolky měkké, ale neměly by se zase rozpadat. Na závěr vmícháme nadrobno nasekanou zelenou petrželku a můžeme podávat.

Servírujeme bez přílohy

Doporučuji servírovat pečenou krkovici bez dalších příloh, pouze s takto upravenou zeleninou. Vepřové maso nebude samo o sobě takovou zátěží pro váš žaludek a fazolky se stanou plnohodnotnou přílohou. Jak již bylo řečeno, k jídlu podáváme Gewürztraminer z Alsaska. Tato odrůda má v tomto kraji obvykle standardně vysokou kvalitu, takže by bylo těžké se ve výběru splést. Já sám jsem vybral pro dnešní menu přece jen mírně lehčí a minerálnější tramín z produkce vinařského družstva Wolfberger z malebného městečka Eguisheim. Konkrétně se jedná o ročník 2004, který se svým (na alsaské poměry) sušším charakterem výtečně doplňuje s masem na bobkovém listu i sladkokyselými fazolky.

Dorty – inspirativní fotogalerie

 


Suroviny pro přípravu

1 kg vepřové krkovice bez kosti
bobkový list
30g másla (na maso) + 50g másla pod fazolky
mletý bílý pepř
2 dcl bílého vína (tramín)
300 g plochých fazolových lusků
2 kapie
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce medu
1 lžíce citrónové šťávy
zelená petrželka

 
Další recepty
 
Otto Jansky
Foto: autor
24.5.2006 1:00
Více o tématu: kuchynězelené

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist