Velký dům na miniaturním pozemku. Architekti dokázali zázrak

Architekti dostali od investorů jednoduchý požadavek: „Rodinný dům. Pokud se dá na pozemku vůbec něco postavit“. Jak asi tušíme, zadání, i když postrádalo jakákoliv omezení, bylo náročné. Ale podařilo se. Na malé parcele vyrostl opravdu velkorysý dům, vešel se i vinný sklípek a bazén.

family-house-with-atrium-senaa-alex-shoots-buildings-15-1100x618.jpg Celá galerie 18 Zdroj: Foto: Alex Shoots Buildings

Někdy i malý pozemek může být výhodou, například když má nádherný výhled. Pozemek s domem, který vám dnes představíme, má výměru pouhých 577 m2, ale zato má krásný výhled na Pálavu. Nachází se na nově vzniklé ulici malé moravské obce, kterou sousedé zastavěli převážně katalogovými domky, aniž by respektovali tradiční řadovou zástavbu slovácké vesnice. Domy jsou volně stojící, bez jednotícího prvku, vzájemně nerespektují orientaci hřebene nebo sklon střechy.

Architekti Václav Navrátil a Jan Sedláček ze studia SENAA architekti stáli před úkolem, co nejlépe využít pozemek a navrhnout současné moderní bydlení na vesnici.

Symetrie dala domu řád

Dům se nachází na samé hranici pozemku, v jeho nejvyšší části. Dispozice domu je dokonale symetrická. Hlavní vstup se nachází ve středu pozemku a z každé strany k obytné části přiléhá garáž pro jedno vozidlo.

Ze zádveří vede vstup do prostorné haly, která obtéká atrium přecházející do zahrady. Po obou stranách haly jsou rozmístěny ložnice a dětské pokoje s příslušenstvím – koupelny, šatna, sauna a technická místnost.

Hale vévodí sochařsky pojaté betonové schodiště vedoucí do prvního patra.

Velký prostor s multifunkčním boxem uprostřed

Celé horní podlaží je jedním spojitým prostorem otevřeným do hřebene střechy. Do prostoru umístěné zázemí schované v „boxu“ integruje pracovnu, knihovnu, WC, spíž a krb. Box zároveň vymezuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyni. Z jídelny i obývacího pokoje se vstupuje přímo na terasu a zahradu.

Zahrada jako další obývák

Architekti využili svažitosti terénu, aby maximálně využili prostor a obývací část rozšířili o terasy volně navazující na kuchyni a obývací pokoj. Dům tak má jídelnu a obývák pod střechou i nebem. Po dvou schodištích obíhající zapuštěné atrium se schází do samotné zahrady.

Na zahradě také stojí zahradní domek s venkovní kuchyní a skladem zahradního vybavení, který má formu dřevěného pavilonu. V suterénu se nachází vinný sklípek. Zahrada svou velikostí spíše rozšiřuje vnitřní obytný prostor. Není rozlehlá, ale splňuje veškeré představy investorů o užívání. Zahrnuje bazén se sprchou a relaxační částí, bylinkové záhony, kompost apod.

Podrobnosti o projektu:

  • Studio: SENAA architekti s.r.o.
  • Autor: Václav Navrátil, Jan Sedláček
  • Rok projektu: 2016
  • Rok dokončení: 2019
  • Zastavěná plocha: 137 m2
  • garáže, dílny, zahradní domek: 77 m2
  • Hrubá podlahová plocha: 233 m2
  • Užitná plocha: 158 m2
  • Plocha pozemku: 570 m2
  • Spolupráce: Projekční tým SENAA: David Korsa, Jan Gadziala
  • Zahradní architekti: Atelier Partero s.r.o.

Foto: Alex Shoots Buildings

18.3.2021 10:30 | autor: Jana Truksová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist