Vejminek byl starší generaci postavený na míru

Už jste někdy přemýšleli o tom, jak se dá elegantně vyřešit soužití dvou generací, aniž by docházelo ke zbytečným vzájemným třenicím? Není to jednoduché, protože většinou chceme mít své rodiče nablízku, abychom s nimi mohli trávit co nejvíce času a také jim mohli pomoct, když potřebují. Přitom ale nejen my, ale i oni touží po zachování vlastního soukromí a samostatnosti. Schůdnou cestou pak může být inspirace v dobách minulých. Co takhle zajistit rodičům tzv. vejminek? Máme pro vás jednu hotovou realizaci, na kterou se můžete podívat ve fotogalerii.

8a4fs_9488-kopie-1100x618.jpgCelá galerie 18 Zdroj: Martin Zoubek

Inspirace hlavní budovou

Původní větší dům se nachází na Příbramsku a byl postaven poměrně nedávno. Jednalo se o klasickou vesnickou chalupu s jasným obdélníkovým půdorysem a sedlovou střechou. Štít byl pobitý prkny, která časem krásně zestárla. Zbytek budovy byl tvořen tradiční vápennou omítkou a masivním kamenným soklem.

Domek neměl být moc daleko ani moc blízko

Klienti si přáli postavit domek pro rodiče, kteří své původní bydlení chtěli dát k dispozici nastupující generaci. Jejich nový domov se měl nacházet na stejném pozemku jako stávající budova, měl být v její blízkosti, ale zároveň měl být trochu oddělený, aby si obě generace nešly vzájemně na nervy. To bylo zadání, které dostal architekt Michael Karnet na samém začátku tohoto projektu.

„Vzali jsme tedy charakteristické rysy budovy a našli budoucí stavbě správné místo na pozemku, aby nestínila původnímu domu, aby měla výhledy na správné strany, aby vytvořila soukromí svým obyvatelům, aby byla ale stále v blízkosti, aby babička mohla nosit čerstvé buchty vnoučatům,“ říká architekt. Nakonec tedy vzniklo hned několik variant půdorysného uspořádání, které zohledňovaly chrápání dědy i výhledy na vzrostlé stromy.

A jak to nakonec dopadlo?

„Při samotné realizaci pak proběhlo několik rozhodnutí, které dům udělalo výjimečným, výjimečným ne pro mě jako autora, ale pro klienta. Rozhodnutí vznikly v dialogu a klient je vzal za své a domu si váží o to víc,“ uvádí Michael Karnet.

Při stavbě „vejminku“ byla použitá klasická konstrukční metoda krovu, byly odhaleny trámy a podbití, které pak bylo potřeba ručně zbrousit. Tím dostalo dřevo neopakovatelnou patinu, která se stala výrazným interiérovým prvkem. Velká okna a plechová střecha pak dodaly celé budově moderní vzhled. „Vejminek byl jednoduše odpovědí na konkrétní místo a konkrétního klienta,“ dodává Michael Karnet.

7.11.2018 10:30 | autor: Ivana Kukalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist