Vaříte v páře? Zdravě? A znáte králičí ragú v lístkovém těstě s rozmarýnem?

Vaření v páře má své nesporné výhody. Jednak je tato příprava ohleduplná k zachovávání původních chuťových kvalit a složení surovin a současně je to příprava pokrmů, která se obejde bez nadbytečných tuků. Vaření v páře je tedy vařením zdravým a současně je možné tímto způsobem dosáhnout zajímavých chuťových kreací. Zkuste králičí ragú v lístkovém těstě s rozmarýnem.

K přípravě budeme potřebovat 1 kg králičího vykostěného stehna, pórek, řapíkatý celer, mrkev, pomeranč a máslo. Díle 2dcl kvalitního bílého vína, polohrubou mouku, 300 g smetany, 200 ml drůbežího vývaru, rozmarýn, mořskou sůl, pepř, cca ¾ kg listového těsta, kvalitní hrubou klobásu (nejlépe Salsiccia, italské speciality), olivový olej, vejce a mléko.

Postup přípravy pro tvorby čtyř porcí

Z masa vyřežeme tuk a šlachy a nekrájíme jej na malé kousky, podobně jako pórek , mrkev a celer (zeleniny by měly být cca dvě hrsti). Z pomeranče vymačkáme šťávu a omytou kůru nastrouháme.

Odtučněné maso orestujeme na másle, cca 4 minuty (tak, aby se zcela zatáhly všechny jeho póry) a pak k němu přidáme na přibližně stejnou dobu obě hrsti zeleniny. Pak přisypeme cca polévkovou lžíci mouky – poprášíme a znovu restujeme cca2 minuty. Po té přidáme šťávu z pomeranče, smetanu, víno i drůbeží vývar, hrstku rozmarýnu, dochutím solí a pepřem.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Vše pak v zakryté troubě pečeme 1 hodinu při teplotě  160°C. Mezitím rozmrazíme listové těsto a vymačkáme obsah klobásy (zbavíme ji střívka a nakrájíme na drobné kostičky) a klobásu zprudka orestujeme na olivovém oleji (ne déle, než cca 90 vteřin).

Z trouby po hodině pečení vyjmeme pečené maso – ragú a přidáme k němu orestovanou klobásu dochutíme solí a pepřem. Vše vložíme do zapékací formy (hluboký pekáč) a na vrch přiložíme  vyválené (cca 1cm tlusté) těsto jako pokličku.Rozšleháme žloutek s mlékem a směsí těsto potřeme. Vše pečeme v troubě 30–35 minut při teplotě 190°C .

Pomerančovou kůru, špetku rozmarýnu a soli rozdrtíme v hmoždíři a hotový pokrm touto směsí jemně posypeme – dochutíme, ale nutné to není.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Podáváme s červeným vínem, případně z těžkým tělnatým bílým vínem.  

Další recepty

Red.
Foto Miele

5.12.2008 12:02

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist