Vaříte v páře? Zdravě? A znáte králičí ragú v lístkovém těstě s rozmarýnem?

Vaření v páře má své nesporné výhody. Jednak je tato příprava ohleduplná k zachovávání původních chuťových kvalit a složení surovin a současně je to příprava pokrmů, která se obejde bez nadbytečných tuků. Vaření v páře je tedy vařením zdravým a současně je možné tímto způsobem dosáhnout zajímavých chuťových kreací. Zkuste králičí ragú v lístkovém těstě s rozmarýnem.

K přípravě budeme potřebovat 1 kg králičího vykostěného stehna, pórek, řapíkatý celer, mrkev, pomeranč a máslo. Díle 2dcl kvalitního bílého vína, polohrubou mouku, 300 g smetany, 200 ml drůbežího vývaru, rozmarýn, mořskou sůl, pepř, cca ¾ kg listového těsta, kvalitní hrubou klobásu (nejlépe Salsiccia, italské speciality), olivový olej, vejce a mléko.

Postup přípravy pro tvorby čtyř porcí

Z masa vyřežeme tuk a šlachy a nekrájíme jej na malé kousky, podobně jako pórek , mrkev a celer (zeleniny by měly být cca dvě hrsti). Z pomeranče vymačkáme šťávu a omytou kůru nastrouháme.

Odtučněné maso orestujeme na másle, cca 4 minuty (tak, aby se zcela zatáhly všechny jeho póry) a pak k němu přidáme na přibližně stejnou dobu obě hrsti zeleniny. Pak přisypeme cca polévkovou lžíci mouky – poprášíme a znovu restujeme cca2 minuty. Po té přidáme šťávu z pomeranče, smetanu, víno i drůbeží vývar, hrstku rozmarýnu, dochutím solí a pepřem.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Vše pak v zakryté troubě pečeme 1 hodinu při teplotě  160°C. Mezitím rozmrazíme listové těsto a vymačkáme obsah klobásy (zbavíme ji střívka a nakrájíme na drobné kostičky) a klobásu zprudka orestujeme na olivovém oleji (ne déle, než cca 90 vteřin).

Z trouby po hodině pečení vyjmeme pečené maso – ragú a přidáme k němu orestovanou klobásu dochutíme solí a pepřem. Vše vložíme do zapékací formy (hluboký pekáč) a na vrch přiložíme  vyválené (cca 1cm tlusté) těsto jako pokličku.Rozšleháme žloutek s mlékem a směsí těsto potřeme. Vše pečeme v troubě 30–35 minut při teplotě 190°C .

Pomerančovou kůru, špetku rozmarýnu a soli rozdrtíme v hmoždíři a hotový pokrm touto směsí jemně posypeme – dochutíme, ale nutné to není.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Podáváme s červeným vínem, případně z těžkým tělnatým bílým vínem.  

Další recepty

Red.
Foto Miele

5.12.2008 12:02

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist