Vánoční cukroví bez pečení?

Všichni bychom rádi měli své Vánoce nejen v klidu a pohodě, ale také vybavené vším tím, co k nim podle nás patří. A stejně tak se všichni shodneme, že si těžko dovedeme představit Vánoce bez vánočního cukroví. Ale co když neumíme péct? A kupovat cukroví v obchodě? Udělejte si vánoční cukroví bez pečení! Jde to a není to nic netradičního.

Nejdříve tradiční (!) kokosové kuličky

Potřebujeme cca 5g – 100 g kokosové moučky, 70 g nějakého ztuženého tuku, tradičně např. Hera, dále 110 g moučkového cukru, 1 vaječný bílek, ještě k tomu  30 g kakaa a cca 5 cl. (tzv. „panák“) tuzemského rumu. S výjimkou kokosové moučky vše společně vložíme do mísy nebo hrnce, smícháme a neustálým hnětením vypracujeme monolitické těsto. Ze vzniklé hmoty, kterou ochucujeme podle potřeby rumem a cukrem, vytvarujeme kuličky a ty pak podle vkusu a chuti „obalujeme“ v kokosové moučce.

TIP: místo tuzemského rumu použijte jiný hnědý destilát, hodí se brandy či koňak, nehodí se whisky ani bourbon.

A nebo Kávové lanýže?

Ani tato západoevropská součást vánočního stolu není netradiční. Je to prosté. Rozpustíme, např. ve vodní lázni cca 200 g hořké, tedy ne mléčné čokolády, např. „na vaření“ a 20 g másla, nikoliv margarínu! Dále potřebujeme tři polévkové lžíce smetany ke šlehání, ve které rozpustíme 25 g ztuženého tuku, přidáme 3 lžíce kávového likéru, případně Bayleis, dále 2 lžíce moučkového cukru a stejně množství kakaa, také 1 lžičku mleté kávy a vše zamícháme a vyšleháme do krému. Až bude krém tuhý a bude jasné, že se dalším šleháním už ničeho nedocílí, pak přidáme rozpuštěnou čokoládu, promícháme a po té rozetřeme na fólii na výšku 1 cm. Po vychladnutí nakrájíme na kousky, například na kostičky 2×2 cm a z nich můžeme vymodelovat jakékoliv tvary. Posypeme kakaem smíchaným s moučkovým cukrem a necháme „lanýže“ ztuhnout v chladničce.

Nepřehlédněte – Velká galerie vánočních dekorací

TIP: vytvarujte lanýže do kuličky a promáčkněte do ní důlek. Do ní vložte lískový oříšek nebo nesolenou, nepraženou mandli. Velmi efektní jsou tak rozinky.

Tradiční rozinky v čokoládě

Asi 150 g. velkých rozinek, tzv. sultánek,  zalijeme přibližně 100 ml tuzemského rumu(může být koňak, brandy)a necháme celý den, tedy plných 24 hodin macerovat. Poté rozpustíme přibližně 50g hořké čokolády a přidáme do ní polévkovou lžící teplého mléka, 150 g moučkového cukru a např. velmi jemně mleté vlašské ořechy. Pak také macerované roziny. Hmotu necháme vychladnout a vytvarujeme z ní např. kuličky, které pak obalíme ve mletých nesolených a nepražených mandlích a necháme proschnout.

TIP: na místo vlašských ořechů použijte např. lískové oříšky nebo jakékoliv jiné, ovšem nesolené.


Karel Holý
Foto archiv redakce

15.12.2008 12:02

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist