Vakuování se vyplatí – potraviny vydrží dlouho čerstvé

Vakuování potravin je jednou z nejefektivnějších způsobů skladování. Takto zabalené potraviny vydrží až 5x déle čerstvé, udrží si aroma, chuť i živiny. Navíc vakuované potraviny kolem sebe nešíří zápach a jejich úsporné balení šetří místo v lednici či mrazáku.

Jak vakuovačka funguje

Vakuovačka chrání kvalitu potravin tím, že po odsátí vzduchu a uskladnění ve vakuu zpomaluje množení nežádoucích mikroorganizmů, jako jsou bakterie nebo plísně, a brání potravinám před nasáknutím cizími pachy. Jídlo zůstává 3–5krát déle čerstvé, a tedy zdravější než při obvyklém uložení v chladničce.

Myslíte, že zakoupená vakuovačka skončí nepotřebná ve skříni? Pavel Šramota, produktový manažer značky Catler vás vyvede z omylu: „Pomineme-li její všestrannost, rozměr využití v domácnosti bude hodně souviset se způsobem nakupování. Pokud nakupujete s rozmyslem na několik dní dopředu a řídíte se spíš aktuální chutí a potřebou, oceníte vakuovačku na domácí speciality, jako je třeba marinovaný steak, aromatické sýry, maso na řízky nebo ryby – bez šíření nepříjemného zápachu v lednici. Avšak ti, kdo nakupují velká balení, která pak potřebují uskladnit nebo udržet svěží, pro ně bude vakuovačka spásná v mnoha směrech – šetří prostor v lednici, uchová otevřené potraviny a zabrání zkažení, uskladní na později uvařené jídlo, které pouze ohřejete v mikrovlnce, to jsou jen střípky možností využití.“

Vakuování tekutin

Některé vakuovačky jsou vybaveny se speciálním nástavcem pro lahve, který si oblíbí všichni kulináři například z důvodu zachování plného aroma u octa nebo kvalitního oleje. Milovníci vína zaplesají radostí, když zjistí, že z nedopité lahve mohou odsát vzduch a zachovat vínu lepší vlastnosti. Odsátím vzduchu z láhve totiž předejdou žluknutí a právě ztrátě aroma.

Využití mimo domov

Přístroj najde využití i na cestách či při venkovních aktivitách. Rybářům poslouží ke zpracování úlovků na místě, chalupářům při sklizni úrody nebo jako „přepravka jídla“, které uvaří později. Napájení 12 V některých tipů umožňuje používání v autech, karavanech nebo na lodích.

Při používání vakuovačky využijte naše následující rady:

  • Tekuté potraviny proto před vakuováním zamrazte.
  • Stejně tak i měkké potraviny jako například borůvky, maliny, jahody, masové kuličky a další nejdříve zamrazte na mrazicím tácu, a poté odsajte vzduch. Budou držet tvar a neslepí se. Opatrní bychom měli být při uskladňování omáček nebo pyré. Vzduchové bubliny v nich je potřeba před zmrazením vyklepat.
  • Při vakuování například mletých ořechů, mouky, strouhanky atd. umístěte papírový ubrousek nebo kávový filtr před odsávací část, nečistoty se tak nedostanou do přístroje.
  • Těstoviny nebo ovoce může propíchnout folii. Před odsátím vzduchu je obalte papírovým kapesníkem.
  • Potraviny označte, vyhnete se omylům, že namísto rajčatové polévky vyberete jahodovou omáčku a nespletete si steak s řízkem.

Folii použijte vícekrát

Při vakuování se snažte strany fólie držet u sebe. Pokud dojde ke krabatění, nemusíte fólii vyhazovat, pouze přibližte svar blíž k potravině.

Šetřit fólií pomůže, pokud ji necháte zhruba o 7–10 cm větší, než je samotná potravina. Fólii pak můžete použít ještě zhruba 3x, než ji vyhodíte. Přesněji, každý 2,5–3 cm určí, kolikrát ještě fólii použijete. Navíc ji lze mýt v myčce.

TIP LIVING.CZ: Pytlíky se silikagelem nevyhazujte, ale použijte je k absorpci vlhkosti. Můžete je vložit přímo do vakuovaných sáčků, ať už pro sušené plody nebo oblečení. Jejich uložení v blízkosti vakuovačky zase ochrání spotřebič před vlhkostí, korozí, růstem hub nebo plísní.

Víte, co je Sous vide?

Jedná se o metodu vaření ve vakuu donedávna využívanou především v luxusních restauracích. Nyní je dostupná i pro domácí kuchaře. Ve zkratce se jedná o vodní lázeň, do které vložíte zavakuované suroviny, jako je maso nebo zelenina.

Suroviny vložíte do sáčků, které jsou pro tento způsob přípravy určené a zavakuujete. Je přesně určeno, kolik stupňů má vodní lázeň pro přípravu jednotlivých surovin mít a jak dlouho zavakuované suroviny v ní ponechat. Tyto údaje najdete na internetu. Pokud tato pravidla dodržíte, dosáhnete nejlepších výsledků jak v chuti, tak i co se šťavnatosti týče.

Vařit pak můžete buď v klasickém hrnci a měřit si teplotu, nebo přímo v určených parních lázních, nebo třeba v hrnci, který je primárně určený pro přípravu rýže, ale právě umí udržet přesně nastavenou teplotu.

14.9.2018 10:30 | autor: Kateřina Šedivá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist