Vakuování se vyplatí – potraviny vydrží dlouho čerstvé

Vakuování potravin je jednou z nejefektivnějších způsobů skladování. Takto zabalené potraviny vydrží až 5x déle čerstvé, udrží si aroma, chuť i živiny. Navíc vakuované potraviny kolem sebe nešíří zápach a jejich úsporné balení šetří místo v lednici či mrazáku.

Jak vakuovačka funguje

Vakuovačka chrání kvalitu potravin tím, že po odsátí vzduchu a uskladnění ve vakuu zpomaluje množení nežádoucích mikroorganizmů, jako jsou bakterie nebo plísně, a brání potravinám před nasáknutím cizími pachy. Jídlo zůstává 3–5krát déle čerstvé, a tedy zdravější než při obvyklém uložení v chladničce.

Myslíte, že zakoupená vakuovačka skončí nepotřebná ve skříni? Pavel Šramota, produktový manažer značky Catler vás vyvede z omylu: „Pomineme-li její všestrannost, rozměr využití v domácnosti bude hodně souviset se způsobem nakupování. Pokud nakupujete s rozmyslem na několik dní dopředu a řídíte se spíš aktuální chutí a potřebou, oceníte vakuovačku na domácí speciality, jako je třeba marinovaný steak, aromatické sýry, maso na řízky nebo ryby – bez šíření nepříjemného zápachu v lednici. Avšak ti, kdo nakupují velká balení, která pak potřebují uskladnit nebo udržet svěží, pro ně bude vakuovačka spásná v mnoha směrech – šetří prostor v lednici, uchová otevřené potraviny a zabrání zkažení, uskladní na později uvařené jídlo, které pouze ohřejete v mikrovlnce, to jsou jen střípky možností využití.“

Vakuování tekutin

Některé vakuovačky jsou vybaveny se speciálním nástavcem pro lahve, který si oblíbí všichni kulináři například z důvodu zachování plného aroma u octa nebo kvalitního oleje. Milovníci vína zaplesají radostí, když zjistí, že z nedopité lahve mohou odsát vzduch a zachovat vínu lepší vlastnosti. Odsátím vzduchu z láhve totiž předejdou žluknutí a právě ztrátě aroma.

Využití mimo domov

Přístroj najde využití i na cestách či při venkovních aktivitách. Rybářům poslouží ke zpracování úlovků na místě, chalupářům při sklizni úrody nebo jako „přepravka jídla“, které uvaří později. Napájení 12 V některých tipů umožňuje používání v autech, karavanech nebo na lodích.

Při používání vakuovačky využijte naše následující rady:

  • Tekuté potraviny proto před vakuováním zamrazte.
  • Stejně tak i měkké potraviny jako například borůvky, maliny, jahody, masové kuličky a další nejdříve zamrazte na mrazicím tácu, a poté odsajte vzduch. Budou držet tvar a neslepí se. Opatrní bychom měli být při uskladňování omáček nebo pyré. Vzduchové bubliny v nich je potřeba před zmrazením vyklepat.
  • Při vakuování například mletých ořechů, mouky, strouhanky atd. umístěte papírový ubrousek nebo kávový filtr před odsávací část, nečistoty se tak nedostanou do přístroje.
  • Těstoviny nebo ovoce může propíchnout folii. Před odsátím vzduchu je obalte papírovým kapesníkem.
  • Potraviny označte, vyhnete se omylům, že namísto rajčatové polévky vyberete jahodovou omáčku a nespletete si steak s řízkem.

Folii použijte vícekrát

Při vakuování se snažte strany fólie držet u sebe. Pokud dojde ke krabatění, nemusíte fólii vyhazovat, pouze přibližte svar blíž k potravině.

Šetřit fólií pomůže, pokud ji necháte zhruba o 7–10 cm větší, než je samotná potravina. Fólii pak můžete použít ještě zhruba 3x, než ji vyhodíte. Přesněji, každý 2,5–3 cm určí, kolikrát ještě fólii použijete. Navíc ji lze mýt v myčce.

TIP LIVING.CZ: Pytlíky se silikagelem nevyhazujte, ale použijte je k absorpci vlhkosti. Můžete je vložit přímo do vakuovaných sáčků, ať už pro sušené plody nebo oblečení. Jejich uložení v blízkosti vakuovačky zase ochrání spotřebič před vlhkostí, korozí, růstem hub nebo plísní.

Víte, co je Sous vide?

Jedná se o metodu vaření ve vakuu donedávna využívanou především v luxusních restauracích. Nyní je dostupná i pro domácí kuchaře. Ve zkratce se jedná o vodní lázeň, do které vložíte zavakuované suroviny, jako je maso nebo zelenina.

Suroviny vložíte do sáčků, které jsou pro tento způsob přípravy určené a zavakuujete. Je přesně určeno, kolik stupňů má vodní lázeň pro přípravu jednotlivých surovin mít a jak dlouho zavakuované suroviny v ní ponechat. Tyto údaje najdete na internetu. Pokud tato pravidla dodržíte, dosáhnete nejlepších výsledků jak v chuti, tak i co se šťavnatosti týče.

Vařit pak můžete buď v klasickém hrnci a měřit si teplotu, nebo přímo v určených parních lázních, nebo třeba v hrnci, který je primárně určený pro přípravu rýže, ale právě umí udržet přesně nastavenou teplotu.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist