V žižkovském bytě chybí klasický obývák. Nahradila ho kuchyně

Za starých časů se bydlelo hlavně v kuchyni. Kolem jídelního stolu se scházela rodina a přijímaly se návštěvy. Svým způsobem skok v čase zpět zažil i žižkovský byt. Změnou dispozice se rozrostla kuchyně, po kousku dostala spací kajuta a intimní odpočívárna, kde se domácí mohou natáhnout na pohovce a probrat, co se zrovna událo.

ddaann-byt-na-zizkove-flat-at-zizkov-11-1100x618.jpgCelá galerie 23 Zdroj: DDAANN, foto: Daniel Baudis

Rekonstrukce prvorepublikového bytu se zhostili architekti ze studia DDAANN, Daniel Baudis a Daniel Rohan. „Klienti nás oslovili s přáním upravit stávající prostor tak, aby odpovídal potřebám manželského páru. Základním konceptem našeho řešení bylo vytvoření propojeného, odlehčeného a prosvětleného prostoru,“ popisují architekti.

Vstupní hala bytu navazuje na malou šatnu, toaletu a samostatnou ložnici, která momentálně slouží jako pracovna, ale hlavně na těžiště dispozice nového bytu – prostorné kuchyně s jídelnou. Jsou vymezené na jedné straně kuchyňskou linkou a na straně druhé velkou knihovnou, která odděluje, ale zároveň také spojuje hlavní obytný prostor bytu s navazujícím oddychovým koutem a kajutou ložnice.

Tyto tři různé zóny mohly vzniknout díky umístění původních velkých oken, která přinášejí do prostoru dostatek denního světla, jež sem přichází ze dvou světových stran. Každý z nově vzniklých prostor má své okno a všechny, ač oddělené, tvoří jediný funkční celek, propojený podlahou parket v klasickém vzoru rybí kosti.

V duchu konceptu byly řešeny nejen prvky vestavěného nábytku z bělené březové překližky s jemným detailem drážky na jejích hranách, ale také materiály a barvy jednotlivých povrchů, jako jsou například bledě modré obklady, šedé lité stěrky a oranžové čalounění jídelního koutu. Na pozadí tohoto řešení pak mohou vyniknout solitéry nábytku (Vitra, Master&Master) obrazy, interiérové doplňky i květiny.

Koupelna vznikla ze dvou původně samostatných komůrek. Ta, která původně sloužila jako celá koupelna, se proměnila ve sprchový kout, do kterého se vstupuje přes dřívější šatnu, dnes přední část koupelny prosvětlené velkým oknem.

Byt na Žižkově je prostorné, světlé a jednoduché bydlení.

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist