Úžasná proměna staré garáže v jedinečný rodinný dům

Sehnat dostupné bydlení v Londýně je velmi těžké a to nutí obyvatele britské metropole k nebývalé kreativitě. Příběh rodinného domu Courtyard House začíná koupí staré garáže v západním Londýně. Na jejím místě vznikl neobvyklý dům, jehož podobu určily omezení daná okolím, tvarem a malou rozlohou pozemku.

Velkou kreativitu museli vynaložit také architekti ze studia De Rosee Sa. Zadání bylo neobvyklé. Na úzkém pozemku dlouhém 37 metrů, obklopeném z jedné strany terasovými zahradami a z druhé dlouhou řadou garáží měl vzniknout rodinný dům se dvěma ložnicemi, kuchyní a obývacím pokojem a dostatkem úložných prostor.

Problémem byly vysoké zdi z obou stran pozemku, které znemožnily umístění oken po stranách domu. Proto vznikl dům s třemi nádvořími, která přivádějí vzduch a denní světlo hluboko do úzké stavby. Jednotlivé části jsou ještě doplněny dalšími střešními okny, takže se celý interiér doslova koupe ve světle.

Do domu se vchází vysokými vraty z cedrového dřeva na první nádvoří. Odtud vedou vstupní dveře do samotného domu a velké prosklené dveře do obývacího pokoje. Z obývacího pokoje se vchází na druhé nádvoří a z něj do kuchyně. I ta má prosklené dveře z obou stran, ale na opačné straně je za skleněnými dveřmi zábradlí, protože poslední dvorek a část domu jsou zahloubeny pod úroveň země, aby se tam vešly dvě ložnice nad sebou, každá s koupelnou. Vzhledem k vybagrování i posledního dvorku se denní světlo dostane i do spodní ložnice.

Celé pojetí tak nabízí zajímavý průhled skrze celý dům. Po jedné straně jsou pak jednotlivé části domu spojeny chodbou.

„Nejzajímavějšími aspekty projektu jsou denní světlo, které se vnáší do interiérů a dlouhé výhledy přes nádvoří,“ říká spoluzakladatel studia Max de Rosee. „Jakmile jste uvnitř, zapomenete, že tento dům je v Londýně.“

Za teplého počasí mohou být dveře z nádvoří otevřeny, aby do domu mohl čerstvý vzduch. Zasklení a dveře dodala společnost Crittall – výrobce průmyslových oken, která se proslavila v 20. letech minulého století a v současnosti zažívá novou vlnu obliby.

V kontrastu s čistě bílými stěnami a nábytkem byly použity černě natřený kov, cedrové dřevo a žula, jíž jsou vydlážděna atria. Cedrový obklad pokračuje i v interiéru a obklopuje dvě malé krabice, které obsahují studijní výklenek, technickou místnost a toaletu.

Po přestavbě se cena domu odhaduje na 450 tisíc liber.

4.6.2018 10:30 | autor: Jana Truksová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist