Uvařte si téměř bez práce – takový guláš jste ještě nejedli

Hledáte tip na nevšední oběd? Zkuste tento recept na pečený guláš, který je snadný a díky přípravě v troubě skoro bez práce – vy tak máte čas se při jeho pečení věnovat něčemu jinému. Zkuste ho, uvidíte, že díky použitým surovinám a kapce dobrého alkoholu bude opravdovou pochoutkou.

recept-na-peceny-gulas-nesmi-ve-vasi-kucharce-chybet-1100x618.jpg Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima

Recept na pečený guláš nesmí ve vaší kuchařce chybět

Recept na pečený guláš – proč na něj používat líčka?

Tento recept na pečený guláš obsahuje jako hlavní surovinu hovězí líčka. Jde o kus masa, který se vždy na chvíli dostane na výsluní, aby byl zase na čas zapomenut. Můžete je směle nahradit kližkou, která se používá standardně a má podobné vlastnosti, a je tak pro dušení přímo stvořená.

Suroviny, které budete potřebovat:

  • hovězí líčka
  • cibule
  • pepř a sůl
  • česnek
  • majoránka
  • sladká paprika
  • pálivá paprika
  • drcený kmín
  • rum, whiskey nebo červené víno
  • vývar z hovězí oháňky
  • hladká mouka

Recept na pečený guláš je snadný. Do hrnce nalijte olej nebo vložte kus sádla a nechte rozehřát na sporáku. Do něj vložte na kostičky nakrájenou cibuli a restujte za občasného míchání. Mezitím, co se cibule restuje, nakrájejte si na kostky také maso. Vložte ho do mísy, přidejte koření – sůl, pepř a drcený kmín, a důkladně promíchejte. Klidně se do toho pusťte rukama, zapracujete koření o to důkladněji.

Maso přidejte k cibulce a smažte. Nejprve je třeba šťávu z masa vyrestovat do tuku a poté zaprášit dostatečným množstvím sladké papriky. Tu nechte zpěnit a vše zalijte vývarem. Do hrnce přilijte také rum, whiskey či červené víno, které dodají guláši netypickou chuť. Alkoholu se bát nemusíte, ten se během vaření vyvaří, a můžete ho tak nabídnout i dětem.

Nyní přidejte zbytek surovin – tedy prolisovaný nebo utřený česnek a pálivou papriku. Špachtlí seškrábněte vše, co se připeklo na bocích i dně hrnce, přikryjte ho pokličkou a vložte do trouby. Zvolte přitom vhodný hrnec i poklici – ty by neměly mít plastové ani gumové součásti. Nechte v troubě asi 2 hodiny, zhruba po hodině ale guláš zkontrolujte a případně přilijte ještě vývar, aby se nic nepřipékalo. Maso by mělo být po 2 hodinách krásně měkké.

Recept na pečený guláš pokračuje následovně – hrnec vyndejte opatrně z trouby a vraťte ho na plotnu. Je potřeba obsah ještě zahustit a případně dochutit. Použít můžete takzvanou Ameriku, která pokrm zahustí a je jednoduchá na přípravu, stačí hladkou mouku rozmíchat ve vodě a směs přilít do omáčky. Použít ale můžete i jakoukoli jinou formu jíšky. Pak nechte ještě asi 20 minut povařit a můžete podávat, ideálně s chlebem nebo houskovým knedlíkem.

27.5.2023 12:48 | autor: Lenka Tajbrová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Více o tématu: guláš

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist