Úroda vás nezaskočí! Tihle pomocníci vám ji pomohou zvládnout

Jahody právě končí, začínají dozrávat meruňky a třešně, za chvíli vypukne sezona okurek, do toho maliny a ostružiny… Znáte to, najednou se urodí tolik ovoce a zeleniny, že to není možné sníst. A tak je potřeba jej nějak zpracovat. Je jedno, jestli se vrhnete na mrazení, sušení, zavařování, tihle pomocníci vám usnadní práci.

zavarovani-5-1100x618.png Celá galerie 16 Zdroj: shutterstock.com

Manuální mlýnky a lisy

Možná jsme vás zaskočili, že jsme nezačali s high-teh spotřebiči, ale tyhle manuální přístroje, které známe od babiček, mají něco do sebe. Nejenže jsou prakticky nezničitelné, ale vylisujete s nimi více a lépe než s mnohými elektrickými odšťavňovači. Při práci s nimi se ale zapotíte, ale to taky není na škodu. Navíc nejste odkázaní na elektřinu, takže je upotřebíte třeba na chalupě nebo na přímo zahradě.

Odšťavňování probíhá díky drcení a tlaku, který vytváří šneková hřídel. Vylisovaná šťáva pak odtéká otvorem na boční straně a cedí se skrze cedník, který je uvnitř odšťavňovací komory a přes plátýnko pak protéká do nádoby. V přední části můžete také regulovat přítlak dužiny podle použité suroviny. Pomalé lisování je navíc velmi šetrné – nedochází k oxidaci a všechny vitaminy jsou tak plně zachovány.

Elektrické odšťavňovače

Při větší úrodě oceníte elektrické pomocníky. Z odšťavňovačů se nejčastěji používají šnekové a odstředivé.

Šnekové odšťavňovače jsou nejuniverzálnější a hodí se tak na odšťavňování téměř jakéhokoliv ovoce a zeleniny. Oproti odstředivým odšťavňovačům pracují pomaleji v nízkých otáčkách (obvykle 70–120 ot./min.), ale naproti tomu mají vyšší výtěžnost šťávy a šťáva je kvalitnější a v lednici vydrží déle. Také jsou vhodnější na výrobu marmelád či pyré, protože ve šťávě zůstane více vlákniny.

Odstředivé odšťavňovače vynikají především vysokým výkonem (i více než 1 000 wattů) a velkou rychlostí práce a jsou tak vhodné hlavně pro odšťavňování nenáročných plodin, jako je mrkev, jablka nebo třeba červená řepa. Díky vysokým otáčkám s nimi rychle zpracujete i větší množství šťávy, ale ta rychleji oxiduje a je určena spíše pro okamžitou spotřebu. Odstředivé odšťavňovače jsou jednodušší na údržbu.

Kuchyňské váhy

Bez přesné a dostatečně velké váhy se při zavařování a v kuchyni vůbec neobejdete. I při výrobě sirupů, marmelád či kompotů bude třeba odvažovat jednotlivé ingredience.

Také vah existuje velké množství druhů a typů – nejdůležitější ale je, zda se vám lépe pracuje s digitálními či mechanickými přístroji. Pokud odvažujete ingredience na gramy, bude se vám lépe číst displej digitální váhy, protože rozdíl na stupnici mechanické rozeznáte nepřesně nebo vůbec.

Většina vah je rozdělena do maximální nosnosti na 0.5, 1, 2, 5 nebo 10 kg. Jestliže nevaříte pro víc lidí, tak si zbytečně nekupujte váhy s vysokou nosností. Menší se vám budou určitě lépe skladovat a i cena bude patrně přijatelnější.

Také se zajímejte o hmotnost samotného přístroje, to oceníte při přenášení a uklízení. Důležitým faktorem pro výběr konkrétního modelu je velikost a tvar vážící plochy, vaše oblíbená mísa by se vám na ni měla pohodlně vejít.

Struhadlo

Ať ruční nebo elektrické bude nepostradatelným pomocníkem při výrobě salátů, zeleninových směsí do mrazáku nebo při nakládání zelí. A zase platí – při větším množství zeleniny nebo ovoce bude pohodlnější a účinnější práce s elektrickým přístrojem.

Elektrické přístroje obvykle disponují několika vyměnitelnými struhadly podle hrubosti. Na tom nejhrubším můžete připravit i domácí hranolky, jinak s elektrickými struhadly zvládnete jakoukoli zeleninu od mrkve a řepy přes okurku a cibuli až po petržel. Troufne si ale také na tvrdý sýr, oříšky nebo strouhanku.

Čtěte také:

Tyto přístroje jsou snadno rozebíratelné a jejich složení je naprosto intuitivní. Jednotlivá struhadla bývají vyrobena z kvalitního nerezu a lze je bez problému mýt v myčce.

Zavařovací hrnec

Moderní „zavařováky“ už dávno neumí „jen kompoty“. Pokud si tedy jeden z těchto spotřebičů pořídíte, určitě se na něj nebude prášit někde v koutě. Zavařovací hrnec si totiž krom ovocných zavařenin hravě poradí i s oblíbenou marmeládou, džemem, masovým pokrmem, a dokonce paštikou. Skvěle poslouží také k udržování teploty horkých nápojů či k výrobě ovocných šťáv a moštů. Pomocníkem bude i při rozpouštění příliš ztuhlého medu, který šetrně nahřeje.

Sušička

Sušení je jednou z nejšetrnějších variant zpracování úrody. Ovoce, zelenina, houby i bylinky si zachovají vysoký obsah vitaminů a minerálů. Sušíte-li úrodu často a třeba i ve větším objemu, sušička pro vás bude jasnou volbou. Navíc většina dnešních moderních sušiček umí usušit také těstoviny a květiny a lze je použít rovněž k výrobě chutných pamlsků pro domácí mazlíčky – sušeného masa.

Sušičku můžete mít kulatého nebo hranatého tvaru, ty hranaté jsou skladnější. Levnější varianty mají plastová plata, ty dražší mohou mít nerezová. Někteří výrobci umožňují počet sušících košů dokoupit a zvýšit kapacitu. Pohlídejte si, aby se plata dala mýt v myčce.

Důležitá je pro vás možnost nastavení teploty.  U lepších sušiček lze teplotu většinou nastavit od 35 do 70 °C a pak už jen čekat na hotové výrobky. Jednodušší přístroje tuto vlastnost postrádají.

A co vy a zpracování úrody? Zavařujete rádi, nebo je to ta část léta, co nesnášíte? Napište nám do diskuze, těšíme se na příspěvky. A pomocníky, kteří se vám budou hodit, najdete také v naší fotogalerii.

Text: Kateřina Šedivá, foto: Shutterstock.com

24.6.2022 7:00 | autor: Kateřina Šedivá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist