Z ulice přízemní, do zahrady má dvě patra. Ideální dům zapuštěný ve svahu

Přání bylo jednoduché: bezbariérový rodinný dům přizpůsobený svažitému terénu a souznějící se stávající výstavbou. Podívejte se, jak se s tím architekti vypořádali.

schuco_rd-v-jiznim-nemecku_13_zdroj-olaf-herzog-1100x618.jpg Celá galerie 12 Zdroj: Olaf Herzog – www.olafherzog.de

Dům v jižním Německu, který navrhla freiburská architektonická kancelář Harter + Kanzler & Partner, je situován ve stavebně rozvíjející se lokalitě v těsné blízkosti několika historických staveb, které neměly být stavbou nového domu nijak vizuálně rušeny. Tomu nahrál svažitý pozemek orientovaný do rozlehlé zahrady směřující do údolí.

Když stavba respektuje okolí

Železobetonová konstrukce domu s předsazenou fasádou z obkladových pásků je vsazena do úbočí kopce a na pozemku byla umístěna tak, aby zabírala co nejmenší plochu a zahrada zůstala co největší.

Zatímco z ulice se dům jeví jako jednopodlažní a víceméně uzavřený, rozšířená dvoupodlažní konstrukce se otevírá do zahrady díky velkorysému prosklení v celé výšce místností, které vytváří plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem.

Střecha s různými přesahujícími prvky a balkon v horním podlaží propojují dům a garáž v jediný celek. Jejich linie zvýrazňují podlouhlý charakter stavby, který je podpořen i použitím horizontálně umístěných obkladových pásků cihel.

Tak kolik podlaží?

Do domu se vstupuje zastřešeným prostorem mezi domem a garáží v horním podlaží, ze strany orientované do svahu. Jak ve venkovním vstupním prostoru, tak v krytém zádveří je pohled příchozího ihned nasměrován do velké zahrady.

Horní podlaží, situované na úrovni ulice, nabízí soukromé prostory k odpočinku. Ložnice, šatny i koupelny jsou uspořádány funkčním způsobem a všechny mají výhled do zahrady. Ze všech místností pak lze přímo vyjít ven přes přilehlý balkon, který vede podél domu téměř po celé jeho šířce.

Vnější zeď domu na straně orientované do ulice přechází v dolním podlaží v bíle omítnutou zadní stěnu společného obytného prostoru, je oživena výtvarným dílem a vytváří pozadí pro samonosné schodiště.

Místnosti domu za touto zdí jsou pak zcela zapuštěny do země. S otevřeným společným obytným prostorem je přímo propojena další zóna nabízející o trochu více soukromí, kde je knihovna, místnost ke sledování televize a pracovna, přičemž krb ve zdi může být využíván z obou stran.

Další uzavřenější místnosti jsou pak přímo propojeny s kuchyní, například technické zázemí a ložnice pro hosty a pro děti, které mají rovněž výhled do zahrady díky velkorysému prosklení.

Okna propouštějí světlo, přesahy chrání proti přehřátí

Maximální světelnosti bylo dosaženo prosklenými prvky sahajícími od podlahy až ke stropu, přičemž podlahové i stropní profily jsou skryty, takže bariéry mezi interiérem a exteriérem jsou vizuálně i prostorově odstraněny. Do místností může volně proudit denní světlo, přičemž přesahující střecha a konzolové balkony zajišťují konstrukční stínění před sluncem a mění světelnou úroveň interiéru. Světlíkem ve střeše pak dopadá světlo na schodiště a zadní stěnu a prostupuje až dolů do společného obytného prostoru.

Úroveň a intenzitu transparentnosti lze regulovat podle potřeby. Ochranu před sluncem zajišťují kromě externích stínících prvků také lehké bílé závěsy, které jsou umístěny před sklem z jeho vnitřní strany a působí jako difúzní filtr. Dojem přirozeného světla lze pak znovu navodit i večer prostřednictvím umělého osvětlení ve spojení s prosklenou fasádou a světly vsazenými do podlahy, které osvětlují dům zvnějšku.

Podlaha, co topí i chladí

Udržitelný energetický koncept je založen na kvalitně izolovaném obvodovém plášti, sestávajícím z nosného zdiva, izolace z minerální vlny, odvětrávané dutiny a z obkladového pásku.

Do rozpočtu byl zahrnut zisk solárního tepla v chladnějších měsících dosahovaný díky prosklení. Stínění před sluncem v teplejších měsících zajišťují některé konstrukční prvky, zejména balkon a různé přesahující části, a stejně tak vnitřní a venkovní sluneční clony. Čerstvý vzduch je do obytných prostor přiváděn formou ventilace, zatímco odchozí vzduch je automaticky odsáván z přilehlých místností, například koupelny.

Stěžejním prvkem technologie energeticky úsporného domu je podlahové vytápění s funkcí letního chlazení, které k vytápění využívá podzemní tepelné čerpadlo. Přirozenou podporou tohoto topného systému je pak vytápění solární, jakož i střešní fotovoltaika se solárními akumulačními panely.

Informace o projektu

Název projektu: Rodinný dům v jižním Německu

  • Architekt: Harter + Kanzler & Partner Freie Architekten BDA – PartG mbB, Freiburg – www.harter-kanzler.de
  • Zhotovitel kovových konstrukcí: Haser Metallbau GmbH, Haslach im Kinzigtal
  • Systémy Schüco použité v projektu:
  • Posuvné systémy Schüco ASS 77 PD.SI
    Devět systémových jednotek v délkách od 3,92 m do 11,6 m; výška jednotek 2,95 m
  • Specifické funkce: Motorový pohon pro posuvné systémy
29.6.2020 10:30 | autor: Z dostupných zdrojů vytvořila redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist