Tyčový mixér má úžasnou výhodu oproti klasickým mixérům a kuchyňským robotům: je malý, skladný, navíc se nemusí se používat s extra nádobou, lze ho ponořit do hrnce s polévkou nebo omáčkou a pak bleskově opláchnout a uschovat do zásuvky.
Mixování různých omáček, krémových polévek, přípravu zeleninových a ovocných koktejlů (smoothie) zvládne raz dva. Na trhu je jich neuvěřitelně široká nabídka. Prodávají se jak v provedení do zásuvky, tak i s akumulátorem, které umožňuje neomezený pohyb. Ve výbavě dražších modelů je bezpečnostní tlačítko, které předchází nechtěné spuštění mixéru například při jeho vyjímání z nabíjecího stojanu.
Skladba
Základní tyčový mixér se skládá z rukojeti s motorem. V současné době je ale lepší poohlédnout se po modelech, které se prodávají v kombinaci s nádobkou se sekacími noži. Rukojeť s motorem a spínačem jsou univerzální, podle potřeby se nasadí na mixér nebo drticí nádobu.
Ze začátku možná usoudíte, že nadrtit v ní půl kila cibule na guláš není špatné, zručný kuchař pak ale zjistí, že nakrájet cibuli (po započítání času na mytí) zvládne za skoro stejnou dobu a ušpiní přitom jen kuchyňský nůž. Určitě se ale hodí k přípravě sardinkové nebo vajíčkové pomazánky, prostě pokrmů kde nezáleží na tvaru rozdrcených částeček. Už jen proto, že není problém do nádobky nasypat vše potřebné najednou (rybičky, máslo, majolku, hořčici, cibuli i koření a několika stisky bleskově vyrobit celou svačinu. Plastové nádobky mají navíc tu výhodu, že se velmi snadno čistí – vypláchnou se vřelou vodou a jsou zase jako nové.
Velká fotogalerie domácích spotřebičů
Při výběru záleží hlavně na tom, jaké kuchyňské práce se od mixéru nejvíce očekávají. Některé sady sice nemají nádobu na drcení, ale tento nedostatek vyváží přes redukci připojit třeba šlehací metly, které se dobře hodí třeba k vyhlazení palačinek ze sáčku. K dalšímu příslušenství se počítá třeba lis na výrobu bramborové kaše.
Novinky
V poslední době se ale na trhu objevily i modely, které spojují výhody tyčového mixéru s klasickým robotem, který v mnoha domácnostech chybí, protože v (nebo na( kuchyňské lince zabírá příliš mnoho místa. Základ soupravy tvoří dvě nádoby – první z nich je klasická hladká, použitelní na rozmixování čehokoliv pomocí tyče, druhá z nich je speciálně tvarovaná. Lze do ní vložit buď sekací nůž, anebo se na ni nasadí víko s krouhacími noži a do nádoby padají zpracované potraviny. Takto lze nastrouhat brambory na bramborák i okurku na salát nebo i na tenké plátky.
Radek Starý
Foto: Moulinex, Philips, Eta, Concept