Tvarohový koláč s mascarpone a citrónovou kůrou

Po delší odmlce v naší rubrice přichází na řadu opět dezert. Tvarohový koláč, který vám chceme nabídnout, vychází z tradice francouzského „tarteau fromagé“ či britských „chees cakes“. Třetím inspiračním zdrojem pak bude Itálie, která stojí za ingrediencí zvanou mascarpone. Jedná se o čerstvý smetanový nesolený sýr, velice často používaný k přípravě tradičních italských dezertů, z nichž jmenujme alespoň u nás již dobře známé „tiramisu“.

Dort nebo koláč?

V české tradici bychom náš „tvarohový koláč“ mohli nazvat spíše dortem, neboť svou podobou, způsobem přípravy i servírováním má k němu rozhodně blíže, než ke dezertu typu koláč. Avšak je bezesporu lehčí než většina krémových či máslových dortů, které obvykle zdobí sváteční stoly českých kuchyní. Působí svěže a nadýchaně, což z něj ve spojení s čerstvostí tvarohu činí velice reprezentativní a přesto relativně lehký dezert.

Těsto

Nejdříve si připravíme těsto, které použijeme na vyložení dortové formy. Na pracovní desku si vysypeme hladkou mouku, máslo si rozsekáme na menší kousky. Máslo, moučkový cukr, sůl a vejce dáme do důlku, který si uděláme v mouce a promícháme. Přidáme půl prášku do pečiva a tři až čtyři lžíce vlažného mléka. Těsto zpracujeme, poté necháme v chladnu odležet (alespoň půl hodiny). Vyložíme jím dortovou formu i po stranách a necháme asi na 10 až 15 minut předpéct v troubě na 180°C.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Tvarohová náplň s mascarpone

Tvaroh necháme okapat v sítku a pak propasírujeme. Vanilkový cukr smícháme se žloutky, citrónovou kůrou a polovinou moučkového cukru tak, aby nám vznikl hladký krém. Přidáme tvaroh, mascarpone a pudinkový prášek. Přiléváme mléko a dokonale promícháme do hladka. Bílky si ušleháme doběla, přidáme zbylou část cukru a doděláme na sníh, který opatrně vmícháme do tvarohového krému. Hmotu nalijeme na již předpečené těsto do formy a dáme péci asi na 170°C do trouby. Doba pečení bude asi 80 minut, ale ke konci zkoušíme dřevěnou špejlí, zda je koláč již uvnitř hotov a zda se nepřichytává. Po pečení necháme koláč asi 5 minut odležet a opatrně ho vyjmeme z formy. Necháme vychladnout a na závěr jemně pocukrujeme.

Víno a dezert

Mezi jedny z nejvýraznějších a nejzajímavějších vín s vyšší cukernatostí a tedy vhodných jako doplněk dezertů patří bezesporu alsaský gewürztraminer čili tramín. V této východofrancouzské oblasti dosahuje zcela výjimečných kvalit a nemá prakticky ve světě žádného výrazného konkurenta. My jsme pro tentokráte zvolili víno rodiny Bruckerových (s mimořádně nevzhlednou etiketou) v šarži gewürztraminer tradition ročník 2003. Víno má nádherný buket, hlubokou slámovou barvu a v chuti bude asi pro běžného konzumenta bílých vín trochu překvapivé. Vyzrálost hroznů se mísí se zvláštními exotickými esencemi, které činí nejen z tohoto alsaského tramínu ale i z řady dalších z této oblasti ojedinělé víno.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Suroviny pro přípravu:
 
Těsto

300 g hladké mouky
100 g másla
120 g moučkového cukru
1 vejce
1/2 prášku do pečení
3-4 lžíce mléka

 
Náplň

500 g tvarohu
1 vanilkový cukr
4 žloutky
140 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 lžíce strouhané citrónové kůry
35 g vanilkového pudinkového prášku
150 g mascarpone
4 bílky
300 ml mléka

Další recepty

 
Otto Jansky
Foto: autor
7.6.2006 1:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist