Trvale udržitelná, energii šetřící kuchyň

V současné době není odpad z hlediska možností dalšího zpracování žádný velký problém. Naučili jsme se odpady třídit a dále je využívat, energii získáváme z větrných a solárních zdrojů a v domácnostech používáme stále úspornější spotřebiče. A právě díky všem těmto moderním možnostem se každá domácnost může postupně zařadit mezi soběstačné. Kuchyně jsou z těchto hledisek těmi nejzásadnějšími místnostni v domech a bytech, neboť právě v nich se spotřebovává největší množství energie a také zde vzniká největší objem odpadů.

Kuchyňský systém Ekokook

Autory tohoto prototypu speciálního kuchyňského systému  Ekokook jsou Laurent Lebot a Victor Massip. Jejich prototyp je názornou ukázkou toho, jak budou možná vypadat kuchyně budoucnosti, které vylepší ekologické skoré kuchyním obecně. Tento kuchyňský prototyp je rozdělen na několik zón zahrnujících speciální jednotky, které usnadňují práci v kuchyni anebo skladování.

1.    Zóna – přípravna pokrmů

Tato zóna se dělí na zónu suchého a studeného skladování potravin, přípravnu pokrmů a tepelnou úpravu a obsahuje i část zaměřenou na pěstování rostlin.

2.    Zóna – odpadové hospodářství

Tato zóna zahrnuje jak třídění, tak mytí, ale i recyklaci organického odpadu a rovněž recyklaci vody. Třídění odpadů má svá speciální úložiště nejen na plasty a papír, ale také na skleněný a kovový odpad. Nedílnou součástí tohoto kuchyňského oddílu jsou i nástroje sloužící k redukci objemu odpadu, jako příklad autoři uvádějí lis na plechovky a plasty. Dva dřezy a dva zabudované rezervoáry tvoří recyklační jednotku odpadních vod. V první jednotce je zachycována nemastná voda, kterou je možné dále opětovně využít kupříkladu k zalévání květin. Ve druhé jednotce je uchovávána použitá voda, kterou nutně čeká ještě přefiltrování. Přefiltrovanou vodu lze dále použít například k navrácení do myčky nádobí anebo do parní trouby. Jako další důležitou součást tohoto systému najdete v ekokuchyni rotační bubnový vermikompostér. Ten zpracovává organickou část kuchyňského odpadu, jež tvoří přibližně 40 % celkového domácího odpadu. O rychlejší přeměnu organického odpadu na kompost se starají kalifornské žížaly, které jsou živou součástí tohoto kompostéru. Ty rovněž pomáhají s likvidací zápachu, jenž vzniká při rozkladu odpadu.

Shrnutí, co je to ekokuchyň

Jedná se o kuchyň, kde jsou uplatňovány nové technologie umožňující snížit spotřebu různých materiálů, nikoli však na úkor kvality a trvanlivosti. Dalším neodmyslitelným prvkem je používání recyklovaných a recyklovatelných materiálů a také dřeva s certifikátem FSC. Co se toxických emisí týče, má taková ekokuchyň za úkol jejich snižování, což se týká hlavně uvolňování formaldehydu a radioaktivity. Přiblížený koncept kuchyně nemusí být žádnou hudbou vzdálené budoucnosti, ale díky pokročilým technologiím a velkým současným možnostem se možná jedná o záležitost velmi blízkou a týkající se nás všech.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: mybaijiale.com

4.2.2015 4:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.
TOPlist