Těstoviny se zeleným chřestem, špenátem a ricotou

Velikonoční čas patří v krajích s křesťanskou kulturou logicky ke svátečním obdobím se zakořeněnými tradicemi. Nejinak je tomu i s kulturou kuchyňskou. Již tradičně bývá nazýván čtvrtek před Velkým pátkem Zeleným. Vrcholí zde postní období a na našich stolech převládají bezmasé pokrmy z čerstvé zeleniny. Typem pro Váš jedinečný Zelený čtvrtek budou těstoviny se zeleným chřestem, špenátem a ricotou.

Chřest

Zeleninou, která ještě stále hledá své stabilní místo v našem jídelníčku, je chřest. Období dubna a května patří k jeho vrcholné sezóně a kupříkladu Francie či Německo jsou známé svými chřestovými trhy či restauracemi, které tuto sezónu ctí svými typickými chřestovými specialitami. Právě počátkem jara máme možnost ochutnat tuto zeleninu v nejrůznějších úpravách a kombinacích. Pro náš dnešní recept jsme zvolili chřest zelený, který je svěží a spolu s listy prvního jarního čerstvého špenátu bude tvořit základ našeho zelenočtvrtečního pokrmu.

 
Máslo, ricota a kozí sýr

Nadrobno nakrájenou cibulku podusíme na másle a přidáme špičky čerstvého zeleného chřestu. Osolíme a asi po pěti minutách přidáme nahrubo nakrájené listy zeleného špenátu. Podlijeme sklenicí bílého vína a dusíme dále ještě pět až deset minut. Přidáme čerstvý mletý pepř a kysanou smetanu. Zmírníme plamen tak, abychom omáčku nevařili, ale jen ji prohřívali a vmícháme čerstvý italský tvarohový sýr ricotu a čerstvý kozí sýr. Omáčku dochutíme ještě malou lžičkou cukru a sekanou petrželkou.

Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie

Čerstvé těstoviny

Do osolené vroucí vody přidáme lžíci olivového oleje a čerstvé těstoviny. Můžeme použít samozřejmě dehydrovanou trvanlivou „pastu“, ale čerstvé těstoviny budou vždy chutnější. Dnešní distributoři již trh čerstvými těstovinami zásobují, ale můžeme si samozřejmě připravit i své vlastní. Stačí si jen vzpomenout na klasické těsto z mouky a vajec, které naše babičky používaly k přípravě vlasových nudlí do polévek.

Uvařené těstoviny promísíme s omáčkou tak, aby se vše spojilo a ozdobíme sekanou petrželkou nebo řeřichou.

 
Víno pro sváteční příležitost

Vínem k našim těstovinám bude pro dnešní výjimečný velikonoční čas vynikající alsaský Ryzlink rýnský vinaře René Albrechta-Ernsta z francouzské oblasti podél Rýna z departamentu Haut-Rhin. René Albrecht připravuje ve vesnici Orschwihr jedinečný Riesling Pfingstberg (v našem případě jde o ročník 2002) s nejvyšším možným francouzským označením kvality „grad cru“. Je to jeden z těch ryzlinků, který ve své chuti omamným způsobem spojuje onu typickou tvrdost, ostrost a kyselost s plným ovocným buketem. Alsaské ryzlinky jsou vyhlášené právě pro tuto svou opojnou harmonií kyselin a zbytkových cukrů. Uchovávají si dlouho svěžest a budou proto skvělým doplňkem našeho zelenino-sýrového jídla.

Dorty – inspirativní fotogalerie

Suroviny pro přípravu

svazek zeleného chřestu (cca 300 g)
200-300 g čerstvého listového špenátu
1 cibule
50 g másla
100 g ricoty
50 g čerstvého kozího sýru
mletý pepř
2 dcl bílého vína (nejlépe ryzlink)
300 g čerstvých těstovin
lžíce olivového oleje
zelená petrželka
 
Další recepty
Otto Jansky
Foto: autor
12.4.2006 1:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist