Tepan Yaki – neobvyklé grilování

Japonská kuchyně není jen sushi, saké nebo rýže. Je to také tepan neboli železný plát, na němž připravují před zraky strávníků v restauracích své pochoutky mistři kuchaři.

117422-1100x618.jpg Celá galerie 6 Zdroj: archiv redakce

Pokud vás někde v restauraci podobný způsob přípravy zaujal, můžete si to vyzkoušet i doma. Zatímco profesionálové používají rozměrné železné pláty, v domácnosti postačí velikost výrazně menší.

„Rodinná verze“ tepanu se v evropském pojetí spojila s módním trendem mobilních kuchyní. Například výrobce Miele tepan svého času nabízel v kruhové verzi vestavené do dřevěného stolku s kolečky, který se dal doma přistrčit k jídelnímu stolu, anebo třeba vyvézt na terasu. V současné době se prodává ve vestavné verzi. Kdo propadl kouzlu tepan yaki, může si nechat plát zabudovat přímo do kuchyňské desky – prodává se ve tvaru kruhu nebo obdélníku.
Praktičtější ale jsou přenosné přístroje. Na našem trhu se setkáte se značkami Severin a Rommelsbacher. První z nich nabízí elektrické přenosné přístroje buď jen v provedení s hladkou plochou nebo ve verzi, kdy je polovina osazena plátem a polovina klasickým grilem s mřížkou. Druhý výrobce prodává přístroj ve tvaru obdélníku, ale i šestihranu. Přístrojům nechybí termostat, aby bylo možné plynule regulovat teplotu desky.

Velká inspirativní galerie grilů

Samotné vaření bez tuku

Na tepanu lze grilovat, flambovat, dusit či jen udržovat jídlo v určité teplotě. A to vše bez tuku, kterému se ostatně zdravá japonská kuchyně výrazně vyhýbá.

To je samozřejmě obrovská přednost. Ta další není ani tak kulinářská jako spíše psychologická. Tepan totiž nabízí společný zážitek z přípravy jídla, prostě zábavu a uvolnění (podobně jako se rodina sejde u stolu při přípravě fondue). Je jedno, zda jde o rodinnou záležitost nebo o příjemné setkání s přáteli. A ještě jednu věc stojí zato od Japonců převzít. Jejich pojetí kuchyně dodržuje důsledně jedno pravidlo – jídlo není jen kulinářský, ale také estetický zážitek. Jednotlivé chody se proto podávají na krásných malých talířcích a miskách, jejichž tvar odpovídá druhu jídla. Například smažená zelenina se servíruje na dřevěné misky vyložené ručním papírem, který zachycuje a odebírá mastnotu. I polévka se servíruje v malých miskách, z nichž se „připíjí“ k jídlu. Ostrými hůlkami (to je rozdíl od čínské kuchyně, ta má hůlky tupé) si strávníci jen přistrkují kousky zeleniny v polévkových miskách.

Radek Starý

Foto: Rommelsbacher, Severin, Miele a archiv autora

18.7.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

TOPlist