Tepan Yaki – neobvyklé grilování

Japonská kuchyně není jen sushi, saké nebo rýže. Je to také tepan neboli železný plát, na němž připravují před zraky strávníků v restauracích své pochoutky mistři kuchaři.

Pokud vás někde v restauraci podobný způsob přípravy zaujal, můžete si to vyzkoušet i doma. Zatímco profesionálové používají rozměrné železné pláty, v domácnosti postačí velikost výrazně menší.

„Rodinná verze“ tepanu se v evropském pojetí spojila s módním trendem mobilních kuchyní. Například výrobce Miele tepan svého času nabízel v kruhové verzi vestavené do dřevěného stolku s kolečky, který se dal doma přistrčit k jídelnímu stolu, anebo třeba vyvézt na terasu. V současné době se prodává ve vestavné verzi. Kdo propadl kouzlu tepan yaki, může si nechat plát zabudovat přímo do kuchyňské desky – prodává se ve tvaru kruhu nebo obdélníku.
Praktičtější ale jsou přenosné přístroje. Na našem trhu se setkáte se značkami Severin a Rommelsbacher. První z nich nabízí elektrické přenosné přístroje buď jen v provedení s hladkou plochou nebo ve verzi, kdy je polovina osazena plátem a polovina klasickým grilem s mřížkou. Druhý výrobce prodává přístroj ve tvaru obdélníku, ale i šestihranu. Přístrojům nechybí termostat, aby bylo možné plynule regulovat teplotu desky.

Velká inspirativní galerie grilů

Samotné vaření bez tuku

Na tepanu lze grilovat, flambovat, dusit či jen udržovat jídlo v určité teplotě. A to vše bez tuku, kterému se ostatně zdravá japonská kuchyně výrazně vyhýbá.

To je samozřejmě obrovská přednost. Ta další není ani tak kulinářská jako spíše psychologická. Tepan totiž nabízí společný zážitek z přípravy jídla, prostě zábavu a uvolnění (podobně jako se rodina sejde u stolu při přípravě fondue). Je jedno, zda jde o rodinnou záležitost nebo o příjemné setkání s přáteli. A ještě jednu věc stojí zato od Japonců převzít. Jejich pojetí kuchyně dodržuje důsledně jedno pravidlo – jídlo není jen kulinářský, ale také estetický zážitek. Jednotlivé chody se proto podávají na krásných malých talířcích a miskách, jejichž tvar odpovídá druhu jídla. Například smažená zelenina se servíruje na dřevěné misky vyložené ručním papírem, který zachycuje a odebírá mastnotu. I polévka se servíruje v malých miskách, z nichž se „připíjí“ k jídlu. Ostrými hůlkami (to je rozdíl od čínské kuchyně, ta má hůlky tupé) si strávníci jen přistrkují kousky zeleniny v polévkových miskách.

Radek Starý

Foto: Rommelsbacher, Severin, Miele a archiv autora

18.7.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa bydlení?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@living.cz

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist